52 737 regisztrált ügyfél
27 755 234 kiállított számla

Jogszabály-változások 2017

“Tudod mi az egyik legjobb dolog a Számlázz.hu-ban? 

Hogy folyamatosan követik a jogszabályi változásokat, így nekem ezzel külön nem kell törődnöm!”


2017-ben is (mint mindig) megváltoznak a számlázásra vonatkozó jogszabályok. Ami azonban nem változik: neked ezzel semmilyen teendőd nincs, mert a Számlázz.hu folyamatosan és mindig naprakész.

Vegyük sorra a változásokat!

1. A vevő adószámát kötelező lesz feltüntetni a számlán

Abban az estben, ha a számla áfatartalma eléri (vagy meghaladja) a 100 000 Ft-ot, kötelezően fel kell tüntetni a számlán a vevő adószámát. Ez értelemszerűen nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor magánszemély felé értékesítesz, hiszen nekik nincs adószámuk.

Ha azonban:

Áfa trv. 169§
  • a számla vevője társas vállalkozás, egyéni vállalkozó, adószámos magánszemély vagy egyéb, adószámmal rendelkező szervezet,
  • és a számla áfatartalma eléri (vagy meghaladja) a 100 000 Ft-ot,
akkor a számlán kötelezően fel kell tüntetni a vevő adószámát.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha megpróbálsz elkészíteni egy számlát úgy, hogy a vevő adószáma nincs feltüntetve, és a számla áfatartalma 100 000 Ft felett van, akkor a Számlázz.hu figyelmeztet arra, hogy ezt meg kell adnod. (Természetesen amennyiben a vevő magánszemély és nincs adószáma, úgy a rendszer sem fog ragaszkodni ennek feltüntetéséhez.)

A jogszabály életbe lépése 2017. január 1. Ki tudja miért, ezzel kapcsolatban félrevezető információkat is találsz a neten. Figyelj azonban oda: a jogszabály 2017. január elsejétől hatályos!

Tipp: ha a Számlázz.hu-val számlázol, akkor a vevőd nevének gépelésére automatikusan beemeljük az adószámát is. Így könnyű, nem igaz? 😉

2. Költségszámlák tételes szerepeltetése az Áfa-bevallásban
Ezt a feladatot a könyvelőd végzi majd el. Ha 100 000 Ft-nál magasabb áfatartalmú számlát számolsz el költségként, akkor ezekről tételesen kell adatot szolgáltatni a NAV felé az aktuálisan kötelező Áfa-bevallásban.

A jogszabály életbe lépése 2017. július 1.

2003. évi XCII törvény az adózás rendjéről

3. Kézi számlatömb számlák tételes szerepeltetése az Áfa-bevallásban

Ha a kézi számlatömbből kibocsátott számla áfatartalma eléri a 100 000 Ft-ot, akkor arról szintén tételesen kell adatot szolgáltatni a NAV felé. Külön nehézség, hogy a 100 000 Ft-os értékhatár nemcsak számlánként él, hanem a vevődre vetítve összesítve. Ez azt jelenti, hogy ha kézi számlatömbbel számlázol:

2003. évi XCII törvény az adózás rendjéről
  • ugyanabban a hónapban,
  • ugyanannak a vevőnek,
  • több számlát,
  • és az összesített áfaérték eléri a 100 000 Ft-ot,
akkor az összes ilyen kéziszámlát tételesen jelentened kell a NAV felé az Áfa-bevallás mellékletében. Őszintén: nem irigylem azokat a könyvelőket, akiknek az ügyfelei kézi számlatömbbel számláznak!

Fentiek értelemszerűen nem érintik a Számlázz.hu-val számlázókat 🙂, viszont ha van még kézzel körmölő ismerősöd, feltétlenül küldd tovább neki ezt a cikket.

Ne feledd: a Számlázz.hu-n nemcsak a regisztráció ingyenes, de a számlázó használata is: kibocsátott számlák darabszámától és értékétől függetlenül!

A jogszabály életbe lépése: 2017. július 1.

4. Számlázóprogramok “onlájnosítása”, azaz bekötése a NAV-hoz

Az online pénztárgépek adataihoz hasonlóan a NAV szeretne azonnal információkat kapni azokról a kibocsátott számlákról, amelyek áfatartalma eléri (vagy meghaladja) a 100 000 Ft-ot. Ennek értelmében 2017. július elsejétől minden számlázóprogramot “össze kell kötni” a NAV rendszerével. Ez azt jelenti, hogy júliustól:

2003. évi XCII törvény az adózás rendjéről
  • bármely számlázószoftverrel állítasz ki számlát,
  • amelynek az áfatartalma eléri (vagy meghaladja) a 100 000 Ft-ot,
  • a számla adatai azonnal bekerülnek majd a NAV rendszerébe.
A jogszabály hatálya kiterjed mind a Számlázz.hu-hoz hasonlóan online, tehát böngészőből használható számlázószoftverekre, mind pedig a saját számítógépre/laptopra telepített számlázókra. Nyár közepétől tehát elmondhatjuk, hogy minden számlázószoftver használatához élő internetkapcsolatra lesz szükség.
Van még ismerősöd, aki telepített számlázót használ? Küldd tovább neki ezt a cikket: legfőbb ideje, hogy valódi, online számlázóra váltson!
Ami viszont téged illet: az “onlájnosítással” kapcsolatban neked semmilyen teendőd nincs, hiszen a Számlázz.hu-t a megadott határidőre felkészítjük majd a funkcióbővülésre.

A jogszabály életbe lépése: 2017. július 1.

Mit hoz tehát a 2017-es év? Sok vevőt, sok számlát, magas árbevételt, és négy olyan jogszabály-változást, amelynek a Számlázz.hu automatikusan megfelel majd.


Érdekel, milyen változások jönnek a webshopoknál? Olvasd el friss posztunkat erről is: A 2017-es jogszabály-változások és a webáruházak

Nincs még saját NAV-álló számlakibocsátó fiókod? LEGYEN!

Tudtad, hogy nálunk az e-számla mindössze 6 Ft/db?
Tudtad, hogy a regisztráció ingyenes?
Tudtad, hogy most azonnal te is e-számlázhatsz?

Kipróbálom most

Hozzászólások

hozzászólás

Szerző: | 2017-05-03T12:48:28+00:00 2016.12.20.|Jogszabályok|0 hozzászólás

A szerzőről:

A Számlázz.hu szolgáltatás-fejlesztési vezetője, alapító-tulajdonosa, "visionary leader"-e. Fő feladata az innovációt a számlázási megoldásokban megjeleníteni, fókuszban természetesen a Számlázz.hu mindenkori felhasználóival. Esküdt ellensége minden elavult technológiának. "Észrevétlenül segítséget nyújtani másoknak ahhoz, hogy megvalósítsák az álmaikat, vagy egyszerűen csak megéljenek a vállalkozásukból - ennél nem kell több."