Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2020.03.31. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

„Tudod mi az egyik legjobb dolog a Számlázz.hu-ban? 

Hogy folyamatosan követik a jogszabályi változásokat, így nekem ezzel külön nem kell törődnöm!”


2017-ben is (mint mindig) megváltoznak a számlázásra vonatkozó jogszabályok. Ami azonban nem változik: neked ezzel semmilyen teendőd nincs, mert a Számlázz.hu folyamatosan és mindig naprakész.

Vegyük sorra a változásokat!

1. A vevő adószámát kötelező lesz feltüntetni a számlán
Áfa trv. 169§

Abban az estben, ha a számla áfatartalma eléri (vagy meghaladja) a 100 000 Ft-ot, kötelezően fel kell tüntetni a számlán a vevő adószámát. Ez értelemszerűen nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor magánszemély felé értékesítesz, hiszen nekik nincs adószámuk.

Ha azonban:

  • a számla vevője társas vállalkozás, egyéni vállalkozó, adószámos magánszemély vagy egyéb, adószámmal rendelkező szervezet,
  • és a számla áfatartalma eléri (vagy meghaladja) a 100 000 Ft-ot,
akkor a számlán kötelezően fel kell tüntetni a vevő adószámát.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha megpróbálsz elkészíteni egy számlát úgy, hogy a vevő adószáma nincs feltüntetve, és a számla áfatartalma 100 000 Ft felett van, akkor a Számlázz.hu figyelmeztet arra, hogy ezt meg kell adnod. (Természetesen amennyiben a vevő magánszemély és nincs adószáma, úgy a rendszer sem fog ragaszkodni ennek feltüntetéséhez.)

A jogszabály életbe lépése 2017. január 1. Ki tudja miért, ezzel kapcsolatban félrevezető információkat is találsz a neten. Figyelj azonban oda: a jogszabály 2017. január elsejétől hatályos!

Tipp: ha a Számlázz.hu-val számlázol, akkor a vevőd nevének gépelésére automatikusan beemeljük az adószámát is. Így könnyű, nem igaz? 😉

2. Költségszámlák tételes szerepeltetése az Áfa-bevallásban
2003. évi XCII törvény az adózás rendjéről
Ezt a feladatot a könyvelőd végzi majd el. Ha 100 000 Ft-nál magasabb áfatartalmú számlát számolsz el költségként, akkor ezekről tételesen kell adatot szolgáltatni a NAV felé az aktuálisan kötelező Áfa-bevallásban.

A jogszabály életbe lépése 2017. július 1.

3. Kézi számlatömb számlák tételes szerepeltetése az Áfa-bevallásban
2003. évi XCII törvény az adózás rendjéről

Ha a kézi számlatömbből kibocsátott számla áfatartalma eléri a 100 000 Ft-ot, akkor arról szintén tételesen kell adatot szolgáltatni a NAV felé. Külön nehézség, hogy a 100 000 Ft-os értékhatár nemcsak számlánként él, hanem a vevődre vetítve összesítve. Ez azt jelenti, hogy ha kézi számlatömbbel számlázol:

  • ugyanabban a hónapban,
  • ugyanannak a vevőnek,
  • több számlát,
  • és az összesített áfaérték eléri a 100 000 Ft-ot,
akkor az összes ilyen kéziszámlát tételesen jelentened kell a NAV felé az Áfa-bevallás mellékletében. Őszintén: nem irigylem azokat a könyvelőket, akiknek az ügyfelei kézi számlatömbbel számláznak!

Fentiek értelemszerűen nem érintik a Számlázz.hu-val számlázókat 🙂, viszont ha van még kézzel körmölő ismerősöd, feltétlenül küldd tovább neki ezt a cikket.

Ne feledd: a Számlázz.hu-n nemcsak a regisztráció ingyenes, de a számlázó használata is: kibocsátott számlák darabszámától és értékétől függetlenül!

A jogszabály életbe lépése: 2017. július 1.

4. Számlázóprogramok „onlájnosítása”, azaz bekötése a NAV-hoz
2003. évi XCII törvény az adózás rendjéről

Az online pénztárgépek adataihoz hasonlóan a NAV szeretne azonnal információkat kapni azokról a kibocsátott számlákról, amelyek áfatartalma eléri (vagy meghaladja) a 100 000 Ft-ot. Ennek értelmében 2017. július elsejétől minden számlázóprogramot „össze kell kötni” a NAV rendszerével. Ez azt jelenti, hogy júliustól:

  • bármely számlázószoftverrel állítasz ki számlát,
  • amelynek az áfatartalma eléri (vagy meghaladja) a 100 000 Ft-ot,
  • a számla adatai azonnal bekerülnek majd a NAV rendszerébe.
A jogszabály hatálya kiterjed mind a Számlázz.hu-hoz hasonlóan online, tehát böngészőből használható számlázószoftverekre, mind pedig a saját számítógépre/laptopra telepített számlázókra. Nyár közepétől tehát elmondhatjuk, hogy minden számlázószoftver használatához élő internetkapcsolatra lesz szükség.
Van még ismerősöd, aki telepített számlázót használ? Küldd tovább neki ezt a cikket: legfőbb ideje, hogy valódi, online számlázóra váltson!
Ami viszont téged illet: az „onlájnosítással” kapcsolatban neked semmilyen teendőd nincs, hiszen a Számlázz.hu-t a megadott határidőre felkészítjük majd a funkcióbővülésre.

A jogszabály életbe lépése: 2017. július 1.

Mit hoz tehát a 2017-es év? Sok vevőt, sok számlát, magas árbevételt, és négy olyan jogszabály-változást, amelynek a Számlázz.hu automatikusan megfelel majd.


Érdekel, milyen változások jönnek a webshopoknál? Olvasd el friss posztunkat erről is: A 2017-es jogszabály-változások és a webáruházak

Nincs még saját NAV-álló számlakibocsátó fiókod? LEGYEN!

Tudtad, hogy nálunk az e-számla mindössze 6 Ft/db?
Tudtad, hogy a regisztráció ingyenes?
Tudtad, hogy most azonnal te is e-számlázhatsz?

Kipróbálom most