Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2018.06.08. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

“Július elsejétől kötelező lesz meghatározott formátumban adatot szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé minden olyan, belföldi adóalanyok felé kiállított számláról, amelynél az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot. A legfrissebb hírek szerint ráadásul a számla kiállítása után azonnal, automatikusan kell ezt megtenni – aki elmulasztja, számlánként félmilliós bírságra készülhet.”

Ha te már a Számlázz.hu-val számlázol, neked ezekről a hírekről nem kell tudnod. Ellenben ha te még kézi számlatömbből állítod ki számláidat, sürgősen cselekedned kell a hatásukra, úgyhogy jobb, ha tudsz róluk!

Szeretnéd elkerülni a NAV adatszolgáltatással járó kényelmetlenségeket? Regisztrálj saját számlázási fiókot most azonnal, és minden jogszabályi kötelezettségednek biztonságos technikai hátteret biztosítunk, tehát az adatszolgáltatást is megoldjuk helyetted. NAV-állóság 2018. júliusától is: PIPA.


computer_kezekkel2018. április 17. – 24.hu
Mehetnek a kukába a régi számlázóprogramok?

„Lesznek olyan rendszerek, amelyek üzemeltetői júliustól nem szolgáltatnak tovább. Komoly fejlesztői feladat ugyanis, hogy egy számlázóprogram megfeleljen a NAV követelményeinek. A Számlázz.hu-nál viszont  intelligens integrációs lehetőségek érhetőek el, így a számlázás bármely rendszerben/ből 100 százalékosan kiszervezhető a Számla Agent moduljuk segítségével.” Igen! Részletek itt.


2018. április 5. – 24.hu
Online számlázás: van egy jó hírünk, meg két rossz

Itt annyi a lényeg, hogy: „az online adatszolgáltatás a tervek szerint teljesen automatikus lesz. Ez azt jelenti, hogy a sajtóban itt-ott megjelenő ‘tokencsere’, ‘nyugtázó üzenet’ vagy ‘számlánkénti eredményesség-lekérdezés’ nem a könyvelőkre, hanem a számlázószoftverre vonatkozik. Ezzel kapcsolatban tehátsem a vállalkozónak, sem a könyvelőnek nem lesz extra teendője.” Részletekért ide kattintsál.


2018. március 16. – 24.hu
500 ezres bírságot kockáztat számlánként, aki elfelejtkezik az online számlázásról

„A legkisebb cégek nem érintettek. De ha bejön egy pár százezer forintos megrendelés, akkor már ők is.” – írja a 24.hu, a cikk pedig ezúttal már technikai részletekre is kitér, hogyan fog kinézni a gyakorlatban az adat-áramoltatás. Persze a fejlesztések még a NAV-nál is javában zajlanak, tehát sokmindent még mi sem tudunk, de a lényeget igen: az ingyenes verzió is NAV-álló lesz. Mindig.


2018. február 20. – 24.hu
Csúnyán ráfizethet, ha nem dobja el a számlatömböt

Júliustól indul a NAV online számlarendszere, de a könyvelők már van, ahol hamarabb bekeményítenek. – idézi a hvg.hu-t a 24.hu cikke, a sztorit pedig mi csiripeltük szét blogunkon annak idején, hiszen az elhíresült bekeményítés egyik (felhasználónak is erős:) ügyfelünk műve volt. Olvasd el az e-számlarendszer júliusi bevezetéséről szóló rövid összefoglalót!


2018. február 16. – 24.hu
5 perc lesz egy számla kiállítására

„Idén tovább nehezítik az áfacsalók dolgát: most még csak az egymillió forint feletti áfatartalmú számlákat kell bejelenteni a NAV-hoz, július elsejétől viszont már a 100 ezer forint feletti áfatartalmúakat is.

Ráadásul egy új rendszerben, amit online számlázásnak is becéznek. Lényege, hogy az említett gépi számlák kiállításakor a számlázóprogram közvetlen összeköttetésbe kerül az adóhatósággal. Ami még fontos: a 100 ezer forint feletti áfatartalmú kézi számlákat is jelenteni kell majd.”


2018. január 22. – Napi.hu
Milliós bírság fenyegeti a cégeket – fontos határidő közeleg

„Kevesebb mint fél év felkészülési idő maradt az online számla-adatszolgáltatás bevezetésére, amely minden vállalkozást érint. Az új szabályoknak meg nem felelés – beleértve az adatok nem megfelelő átküldését – akár egymillió forintos bírságot vagy áfalevonási jog felfüggesztést is maga után vonhat.”


2018. január 22. – Adózóna.hu
Online számla-adatszolgáltatás: itt az ideje rohamtempóban programozni

„Nagyon nehéz helyzetben vannak a vállalkozások, hiszen csak január 17-én jelentek meg az online számla-adatszolgáltatásra vonatkozó újabb jogszabálytervezetek és a programozáshoz szükséges technikai paraméterek, így eddig önhibájukon kívül nem tudták elkezdeni a munkát. Ezért – a legtöbb reformhoz hasonlóan – most is rohamtempóban kell programozni, de tovább halogatni semmiképpen sem szabad – figyelmeztet Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető adótanácsadója.”


2018. január 19. – Trend FM, Reggeli monitor
Online számlázás: ezek a legfontosabb tudnivalók – vendég: Stygár László

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a digitális szolgáltatás jelentősen csökkenti a vállalkozások adminisztrációs terheit is, mivel számlaadói oldalról kiváltja a belföldi összesítő jelentést. A rendszer július 1-től kötelező, ezen túl minden olyan számlát el kell küldeni az adóhivatal felé, amelyek áfa tartalma legalább 100 ezer forint. A Számlázz.hu szolgáltatás-fejlesztési vezetője elmondta: a rendszert kezelő szoftvert naprakészen kell tartani, ennek hiányában komoly büntetést szabhat ki a NAV. Stygár Lászlóval Várkonyi Tamás beszélgetett.


2018. január 18. – Önadózó.hu
NGM: Júliustól indul az online számlázás

„Az NGM szerint az online számlázás nemcsak a gazdaság fehérítésére alkalmas, hanem jelentősen csökkenti a vállalkozások adminisztrációs terheit is. Sőt a gazdálkodók a NAV egy újabb szolgáltatását is igénybe vehetik majd: lekérdezhetik az összes, adatszolgáltatással érintett számlájukat, így például partnereik számláit is megnézhetik, persze csak azokat, amelyeknél ők voltak a vevők.”


2018. január 9. – Adózóna.hu:
Adatszolgáltatás a NAV-nak: észnél kell lenniük az áfaregisztráltaknak is

“Az áfaregisztráltakra is vonatkozik majd 2018 nyarától a számlázó programok online bekötésének kötelezettsége. Az online adatszolgáltatás elmulasztása vagy nem megfelelő teljesítése pedig kiemelkedően magas, számlánként akár 500 ezer forintos mulasztási bírsággal is járhat.”


2018. január 9. – Piac és Profit:
Azonnal látja számláinkat a NAV

„A legfrissebb hírek szerint az adatokat a számlakiállítás után automatikusan kell továbbítani, ami egyben azt is jelenti, hogy az adatszolgáltatásra rendelkezésre álló – jelenleg még a jogszabálytervezetben szereplő – 24 órás határidőt eltörlik.”


2018. január 8. – Privátbankár:
Nagy változás közeleg mindenkinek, aki szokott számlázni – komoly bírság fenyeget

“A számlatömbösöknek még macerásabb lesz az élet. Számlatömböt használni egyébként is körülményesebb, mint számlázóprogramot – a nyilvánvaló nehézségek mellett (mindig minden adatot kézzel kell kitölteni, nincsenek elmentett partnerek, tételek, áfatartalmat magunknak kell számítani stb.) a balkezeseknek különösen macerás a tömb töltögetése.
Az adatszolgáltatási kötelezettség ráadásul kiterjed a számlatömbön kibocsátott számlákra is. Akik nem számlázóprogramot, hanem számlatömböt használnak, azok egy erre a célra kialakított NAV-weboldalt használhatnak majd, itt kell feltölteniük a 100 ezer fölötti áfatartalmú számláikat.
Érdemes is lesz nagyon odafigyelni: az adatszolgáltatás elmulasztása vagy nem megfelelő teljesítése esetén akár félmillió forintos bírság is kiróható, ráadásul a büntetés számlánként is kiszabható.”


2017. november 7. – Adózóna.hu:
Válaszok a NAV-tól az online számla-adatszolgáltatási kötelezettségről

“Gyűjteményt tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a 2018. július 1-jétől teljesítendő online számla-adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozó, gyakran ismételt kérdésekre adott válaszokból.
Az egyik sokszor felmerülő kérdés, hogy az új kötelezettség nyomán 2018. július 1-jével megszűnik-e a számlákra vonatkozó tételes adatszolgáltatás (összesítő jelentés)?
A NAV válaszából az derül ki, hogy a tervek szerint nem szűnik meg az adatszolgáltatás, csak jelentősen megváltozik a kibocsátott és befogadott számlák tekintetében is.”


2017. augusztus 6. – Napi.hu:
Így fog kinézni a NAV új csodafegyvere

“Az e-számlázással az adóhivatal valós időben jut olyan információkhoz, amivel meg tudja akadályozni az adócsalást és a cégek kiürítését – közölte az államtitkár, hozzátéve, hogy az e-számlázással a megbízható vállalkozások jól járnak, mivel így jobban kiszűrhetők lesznek a gyanús céghálók, a fiktív számlát kiállítók.
Azokról a számlákról kell 2018. július 1-jétől adatot szolgáltatni, amelyekben az általános forgalmi adó (áfa) értéke eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot. Az adatszolgáltatás automatikus, a számla kiállítását követően azonnal, de legkésőbb 24 óra múlva már az adóhivatalnál vannak a számla adatai úgy, hogy ehhez a vállalkozónak semmit nem kell tennie, az adatokat a program küldi el. (Megszorítások jönnek a választási évben? – Kiszivárgott a 2018-as büdzsé tervezete.)

Tállai András hangsúlyozta, a vállalkozások közvetlenül is profitálnak a jövő nyáron debütáló új rendszerrel. A kiállított számláról valós időben, már annak kiállításakor értesülnek, függetlenül attól, hogy mikor kapják kézhez. A vállalkozók amellett, hogy korábban ismerhetik meg a számlában szereplő adatokat, arról is azonnal tudomást szerezhetnek, ha az eladó esetleg nem a valós ügyletről állítja ki számlát.”

Szeretnél többet tudni a NAV online számlázásról?