Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2020.06.22. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Te honnan inspirálódsz? Milyen forrásokból gyűjtöd az kreatív energiát? Miből tudod, hogy jó úton haladsz-e? Hová fordulhat ötletekért egy vállalkozó, ha családjában, baráti körében, közvetlen környezetében nincs még egy vállalkozó? A Számlázz.hu Műhelyeken ezekből szeretnénk adni nektek hatalmas adaggal – amellett, hogy sok hasznos infót is szeretnénk előcsalogatni a meghívott vendégekből. Április végén az ötödik ilyen Műhelyt tartottuk, és megint egy hatalmas színfolttal lett gazdagabb a Műhely-paletta. Neves átváltozók, természetesen mind Számlázz.hu-felhasználók: Soma Mamagésa (újegyensúly.hu), Takács Szabolcs (a 30as nyugdíjas), Moós Gergely (Fuss Te is! Akadémia) és Kis Ervin Egon (Smartcommerce Consulting) mesélt arról, hogy hogyan segítette őket vállalkozói sikerre saját transzformációjuk. Íme az ötödik Műhely 5 legfontosabb üzenete, szubjektív feldolgozásban:

1. Ússz, de ne sodródj!

Az átváltozáshoz folyamatos flow-ban, állandó áramlásban kell lenned. Takács Szabolcs szerint sokmindent erőfeszítésből szeretnénk megoldani, de – ahogy már Soma Mamagésa fogalmazott – folyamatos flow-ban kell lenned ahhoz, hogy kreatív légy, és ahhoz is, hogy ez a kreativitás aztán az átváltozáshoz is elvezethessen. Tehát: „csak” egyensúlyba hozni a események sodrásának befolyásolását, és az erőfeszítés-mentességet. Plusz: “elengedni mindazt, amihez addig ragaszkodtam” (Soma). Próbáltad valaha?

2. Tervezz, tudatosan!

Persze, nem csak úgy bele a vakvilágba! 🙂 Ehhez azt is tudnod kell, hogy merre tartasz, hová is szeretnél eljutni, azaz a célodhoz képest tedd meg mindezt! Takács Szabolcs pontosan tudta, gyerekkorától, hogy nem fog “meggyet szedni”, azaz nem fogja pénzért áruba bocsájtani a drága idejét. Harmincas évei elején “nyugdíjba ment”, mert forint-fillérre megtervezte, hogyan forgathatja úgy az addig megkeresett vagyonát, hogy megélhetésért többet ne kelljen dolgoznia. Aktívabb, mint valaha, és láthatón nagyon élvezi mindazt, amit csinál.

3. Ha kérdeznek, akkor válaszolj!

Tervezett áramlásod során magadnak is tedd fel az örök kérdéseket, újra és újra! Kis Ervin Egon is így tesz, még ha pontosan tudja is: nincsenek válaszok ezekre a kérdésekre. Viszont: Soma Mamagésa is, Moós Gergő is, és Takács Szabolcs is azért kezdett emberekkel foglalkozni, mert kérdezték őket! Ahogy bennük elindult az átalakulás, úgy érezte meg rajtuk a szűk, majd egyre tágabb és tágabb környezetük, hogy tanácsuk kincset ér. Azóta Somának egész tanácsadó-praxisa és -portálja van, Gergőnak futó-akadémiája, Szabolcsnak sokszázas, hatalmas termeket megtöltő előadásai. Válaszolnak, mert kérdezik őket.

4. Hé, ez nem munka!

Feltéve, hogy munkának azt a tevékenységet hívjuk, amikor kedved ellenére (!) pénzzé kell tenned a drága idődet. Bemész a “gyárba”, és huss negyven év… Ha így gondolunk a munkára, akkor eszerint a definíció nemcsak Szabolcs, hanem a négy átváltozó-művészünk egyike sem dolgozik egy pillanatot sem. Kivéve Egon, persze, de ez majd a Műhely-film legvégén derül csak ki.. 🙂

5. Mindig lehetőséged van rá: tudj és merj változtatni!

30-35 évesen, vagy akár 50 évesen is tudsz új életet kezdeni, ne gondold, hogy lemaradtál bármiről is, csak a korod miatt! Moós Gergely átalakulása (is) azt példázza, hogy bármennyire is belesüppedtél volna egyfajta életmódba, ha elég motivációd van (pl. nem szeretnél meghalni), újra és újra felhúzod a futócipőt, “és nem érdekel, másnap is megyek, és ötödnap is megyek, és két hét múlva, és egy hónap múlva”, és ezekből az apró, futva megtett lépésekből lesz a végén akár a maraton. Vagy egy transzformálódott élet.

Jelentkezéskor kitöltöttetek egy kérdőívet, amiből kiderült: a jelentkezők 63%-a már átment valamilyen jelentősebb átalakuláson. Ami a megdöbbentő, hogy még sokkal többen, a jelentkezők 80% vágyik arra, hogy élete valamilyen területén radikális változtatást hajtson végre! Kívánjuk tehát nektek, hogy sikerüljön a transzformáció, és reméljük, hogy a Műhely-beszélgetés is adott ehhez nektek egy kis muníciót.

Szeretnél te is a #profivállalkozók közösségének tagjává válni?