Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2020.11.27. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

FIGYELEM! Ezt a cikket 2018-ban írtunk, azóta változott a NAV Online Számla rendszere. A legújabb útmutatónkért kattints ide

Mi tagadás, volt némi aggodalom a vállalkozókban a NAV online számlázás bevezetése előtt, azonban már túlvagyunk július 1-jén, és kijelenthetjük, hogy nem volt pánik, és ezek után sem lesz!

Volt, aki az utolsó pillanatokra hagyta a NAV Online számla rendszerében történő regisztrációt, már amennyiben a július 1-jére határidőként tekintünk. Valójában nem erről van szó, hiszen csak az a fontos, hogy az első 100 000 Ft áfatartalmat elérő, belföldi adóalany részére történő számlakiállítás előtt megtörténjen a NAV-regisztráció, valamint a Számlázz.hu-s fiókod összekötése a NAV rendszerével.

Ha még nem végezted el az összekötést, ne aggódj, nem késtél le semmiről. Amennyiben olyan számlát állítanál ki fiókodban, amelyet továbbítani kell a NAV felé – de még nem kötötted össze a számlázási fiókodat a NAV rendszerével – a Számlázz.hu szólni fog, és nem engedi, hogy kiállítsd a bizonylatot. A Számlázz.hu gondoskodik róla, hogy továbbra is NAV-álló módon állítsd ki számláidat, és még a NAV összekapcsoláshoz is segítséget nyújtunk, amit ide kattintva megtalálsz.

Ha esetleg már próbáltad, de elakadtál, vagy nem sikerült az összekötés, ne aggódj, nem vagy egyedül. Van néhány tuti tippünk, és hidd el, a megoldás ezek között lesz!

  1. Először is ellenőrizd, hogy tényleg a NAV éles rendszerében regisztráltál-e! Sajnos nagyon könnyen bele lehet futni abba, hogy a tesztrendszerben regisztrálsz, és ennek egészen egyszerű oka van: ha a keresőből próbálod indítani a regisztrációt, akkor bizony az első találatok között a tesztrendszer jelenik meg. Mivel semmi különbség nincs a teszt- és az éles rendszer között, csak úgy veheted észre, ha rossz helyen regisztrálsz, hogy a link címében benne van a „test” szócska. Az éles oldal ezen a címen érhető el: https://onlineszamla.nav.gov.hu/regisztracio/start
  2. Ha több céget is kezelsz, nagyon figyelj, hogy ne keverd össze az adatokat, vagyis ahhoz a céghez kérd a felhasználói adatokat, amellyel épp be vagy lépve a Számlázz.hu-ban.
  3. Figyelj rá, hogy tényleg a NAV oldalán létrehozott technikai felhasználónevet és annak jelszavát add meg a Számlázz.hu beállításai között.
  4. A technikai felhasználó jelszava nem látszik a NAV felületén, ezt emlékezetből kell megadnod a Számlázz.hu-s beállítások között (nem feltétlenül egyezik a Számlázz.hu-s jelszavad a NAV-os technikai felhasználó jelszavával)!
  5. Ellenőrizd, hogy a NAV rendszerében a technikai felhasználónak biztosan adtál-e „számlák kezelése” és „számlák lekérdezése” jogot.
  6. Pontosan másold át a négy adatot (felhasználó neve, jelszó, aláíró kulcs, cserekulcs) a beállítások oldalon a NAV online adatkapcsolat fülre. Ha a “crtl C + crtl V” vágólap módszerrel nem sikerül, akkor kézzel pötyögd be az adatokat, mert egy felesleges szóköz, vagy egy automatikus nagy kezdőbetűre történő javítás megkavarhatja a dolgokat vágólap használata esetén.
  7. Ha mindent rengetegszer leellenőriztél, és még mindig hibát dob, akkor se add fel, van még egy lehetőség: ellenőrizd le adószámodat is a Számlázz.hu fiókodban, mert előfordulhat, hogy rosszul szerepel a rendszerben (esetleg korábban félregépelted, amikor megadtad), és emiatt nem sikerült az összekapcsolás.

Tapasztalataink szerint a legtöbb hiba a kulcsok hibás átviteléből ered, vagyis tényleg nagyon figyelj oda, hogy az adatokat megfelelően másold át a NAV oldaláról (vágólappal és begépelve is próbálkozz).

7 + 1. Ha még mindig nem megy, akkor tovább kell irányítanunk: mivel a Számlázz.hu működésében (több mint 26 000 sikerrel összekapcsolt fiók után) az éles rendszer üzembe állása óta sem tapasztaltunk hibát, ezért nagy valószínűséggel a vállalkozásod és az adóhatóság közti kommunikációban léphetett fel probléma.

NAV Infóvonal: 1819
Külföldről: +36-1-250-9500
Üzenetküldés: nav.gov.hu/nav/e-ugyfsz/levelkuldes

Kérdésed van a NAV online számlázással kapcsolatban? Nagyon sok hasznos infót összegyűjtöttünk, kattints ide!

Szeretnél többet tudni a NAV online számlázásról?