Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2023.11.14. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

FONTOS! 

  • Helyesbítéskor nem egy teljesen új számla készül, ami semmissé teszi az eredeti számlát. Ilyenkor korrigálunk, tehát az eredeti számla és a helyesbítő együttesen érvényes, együtt kell leírniuk a valós gazdasági eseményt.
  • Olyan számlát nem sztornózhatsz, melyhez kapcsolódik helyesbítő számla. Ha szükséges korrigálnod, akár nulláznod a gazdasági eseményt, akkor azt egy újabb helyesbítővel teheted meg. A helyesbítő számla tartalmát mindig tudod szerkeszteni annak érdekében, hogy a megfelelő eredményt kapd meg.
  • Helyesbítő számla kiállításakor a Számlázz.hu felületén NEM tudod módosítani az eredeti számla következő adatait:
    – a partner adatait,
    – a számla pénzforgalmi jellegét,
    – a számla pénznemét.
  • A helyesbítésről mindig aktuális tudástár cikkünkben olvashatsz.

Számlakorrekció, számlajavítás és -érvénytelenítés: vállalkozóként gyakran kerülhetsz abba a helyzetbe, hogy számládon módosítást kell végrehajtanod. Segítünk, hogy milyen eszközök és módszerek vannak arra, hogy javítást végezhess, ha a vevő adataiban vagy a számlatételben változás van!

Cikkünk a Számlázz.hu Akadémia II. évad / 1. epizód alapján készült, amelyben Gier Mária, a Számlázz.hu pénzügyi vezetője mondja el, mi a teendő, ha javítani kell a számlát.

A számlával egy tekintet alá eső okiratok azon bizonylatok összefoglaló neve, melyeket korrigálni szeretnénk. Ismertebb nevein, amelyekkel már ti is találkozhattatok: helyesbítő számla, javító, jóváíró, módosító, sztornó, esetleg érvénytelenítő számla. A Számlázz.hu rendszerében a helyesbítő számlával és a sztornószámlával találkozhattok.

Milyen esetben szükséges korrigálnunk eredeti számlánkat?

Nézzük a két lehetséges esetet:

  1. Az egyik, amikor javítanunk vagy hiánypótolnunk kell. Ilyen eset lehet, amikor például a vevődnek kiállított számlán elfelejted feltüntetni az adószámot, és az áfatartalom meghaladja a 100 000 forintot. Ebben az esetben az adószám feltüntetése kötelező a vevő és a szállító részéről is. Ha elmulasztottad, akkor ezt a számlát korrigálhatod, kiállíthatsz egy helyesbítő számlát, és ez esetben a két számlád együttesen lesz érvényes, és együttesen kell szerepeltetned bevallásodban.
  2. A második eset, amikor az ügylet meghiúsul. Vegyünk például egy olyan helyzetet, amikor előleget számlázol ki a partnerednek, de visszalép a vásárlástól. Ilyenkor az a teendő, hogy te visszautalod a partnerednek a már korábban általa átutalt pénzt, és rögtön, abban a pillanatban sztornózod is az előlegszámládat.

Tartalmi elemek

Sztornószámla és helyesbítő számla kiállításánál a minimális, kötelező adattartalmak a következők:

  1. Az első és legfontosabb: az okiratunknak a kelte.
  2. Emellett a sorszáma is nagyon fontos.
  3. Lesz még egy sorszám, amit fel kell tüntetnünk: ez pedig nem más, mint az eredetileg kiállított számlánk sorszáma.
  4. Illetve fontos, hogy amit helyesbítünk, az a tételünk helyesen szerepeljen rajta, illetve jelöljük meg, hogy mit is helyesbítünk, miért is sztornóztuk azt a számlát.

Amennyiben Számlázz.hu-n keresztül számlázol, és helyesbíteni vagy sztornózni kellene számláidat, rendszerünk automatikusan felvezeti a fentebb említett adattartalmakat számláidra.

Javítás

És most nézzük meg, hogy milyen javítási módozatok is állnak rendelkezésünkre!

  1. Áthúzás és föléírás: Na, ez az, amit senkinek nem ajánlunk, kivéve azoknak, akik kézzel állítják ki számláikat. Dehát ma már nincs senki ilyen, ugye?
  2. Helyesbítő számla kiállítása: A második ilyen, amikor módosító számlát állítunk ki, tehát változik a tartalma a számlánknak. Nézzük meg a folyamatot egy példán keresztül! Vegyük azt, hogy almát árusítunk, és vevőnk megvesz tőlünk 1 kg almát. Kiállítjuk neki a számlát (most maradjunk annál, hogy nem nyugtát adunk) 1 kg almáról, de aztán mégis úgy dönt, hogy 2 kg almát szeretne venni. Na, ez esetben lehetőségünk van módosító számlát kiállítani: ilyenkor az eredeti számlán 1 kg almát tüntettünk fel, de a helyesbítő számlán nem 2 kg almát fogunk feltüntetni, hanem csak egyet, hiszen a kettő együtt lesz érvényes.
  3. Sztornózás és új számla kiállítása: A harmadik ilyen lehetőségünk, amikor sztornózzuk a számlát, és egy új számlát állítunk ki. Ebben az esetben vegyük megint az almás példánkat: jön a vevőnk, kiállítjuk neki a számlát. Hívjuk őt Gizikének – de kiderül, hogy ő mégsem Gizike, hanem Marika. Módosítani nem tudjuk a számlát, hiszen más ügyfélnek adtuk el az almát. Sztornóznunk kell, majd egy újat ki kell állítanunk Marika részére.
  4. Csak sztornózás: A negyedik ilyen eset, amikor csak sztornózzuk a számlát. Vegyünk egy példát: jön a vevőnk megvenni az egy kiló almát, majd eláll az üzlettől. Ez esetben sztornózzuk a számlát, és nem is kell átadnunk egyik bizonylatot sem a partnerünknek.

Sztornózás a Számlázz.hu-ban

Amennyiben kiállítottál egy számlát, amelyen valamilyen adat rosszul szerepel, és sztornóznod kell, azt a következőképp tudod megtenni: a „Kimenő számláim” menüpont alatt, a kiállított bizonylat előtt található színes nyílra kattintva válaszd a „Sztornózom” lehetőséget. Fontos, hogy a sztornószámla teljesítési dátuma megegyezzen az eredeti számla teljesítési dátumával.
Ha a sztornószámla kiállítását követően új bizonylatra van szükség (mint a fenti 3. pontban), akkor ezt követően létrehozhatod új számládat.
Tévesen sztornóztál? Kattints ide, segítünk!

Helyesbítő számla kiállítása a Számlázz.hu-ban

Helyesbítő számlával csak egy hivatkozott számla tételeit tudod módosítani, nem tudod korrigálni a vevő adatait, a saját (számlakibocsátóként szerepeltetett) adataidat, fizetés pénznemét, valamint az az eredeti számla jellegét (e-számla vagy papír alapú számla) sem.

  • Ha az eredeti számla egyik tételét szeretnéd törölni, akkor szerepeltesd itt azt a tételt negatív mennyiséggel.
  • Ha az eredeti számlát szeretnéd kiegészíteni új tétellel, akkor azt ezen a számlán pozitív mennyiséggel szerepeltesd.

Lehet, hogy helyesbítő számla kibocsátása helyett célszerűbb lenne sztornózni az eredeti számlát? Ha bizonytalan vagy, ajánljuk figyelmedbe ezt a cikket.

Fontos információ: helyesbítő számla nem sztornózható!

Ha egy videót is megnéznél a számlák javításának módjairól, akkor ajánljuk figyelmedbe a Számlázz.hu Akadémia erről szóló epizódját! 🙂 További hasznos infókért iratkozz fel YouTube-csatornánkra!