Rengeteget írtunk már a kötelező NAV online számlafeladásról. Lassan közeledik a NAV által biztosított egy hónapos büntetésmentes moratórium vége is – bár ez a Számlázz.hu-sokat egyáltalán nem érinti, hiszen nálunk az adatszolgáltatás 2018. július 1-jén nulla óra nulla perckor azonnal elindult, és azóta is hibamentesen működik.

Az elmúlt 3 hét azonban kikristályosított néhány tanulságot arról, milyen szolgáltatást, sőt védelmet kapnak azok a vállalkozók, akik – online vagy telepített – számlázószoftvert használnak. Rövidesen kiderül, mit jelent a gyakorlatban a magyar vállalkozások számára az, hogy a Számlázz.hu NAV-álló.

Általánosságban a NAV online számlafeladás a következőképpen működik – bármilyen számlázószoftvert használsz is

1. Számlakibocsátás: pont mint korábban.
2. Kibocsátott számla vizsgálata: fel kell-e adni a NAV felé?
3. Számlafeladás a NAV Online számla rendszere felé: vagy sikerül, vagy nem.

Hogyan működik ezzel szemben a Számlázz.hu?

0. Számla szerkesztése: ez a számla lezárás előtti állapot.
1. Számla lezárás indítása: ezen a ponton a Számlázz.hu analizálja a rendelkezésre álló adatokat. Ha az adatok alapján a számlát (a lezárását követően) be kell küldeni a NAV-hoz, akkor ellenőrzi azt, hogy a megadott adatok alapján ez lehetséges-e.
2. Ha a rendelkezésre álló adatok alapján a számla nem küldhető be a NAV-hoz, akkor a Számlázz.hu blokkolja a számlalezárást, és az adatok pótlását kéri.
3. Sikeres számlalezárás.
4. Adatok továbbítása a NAV Online számla rendszere felé (ha szükséges).

Ennek a működési módnak köszönhető, hogy a Számlázz.hu-nál a – közel százezer NAV-hoz beküldött számlából – eddig csupán egyetlen egy sikertelen számlabeküldést regisztráltunk, és ez a pici rés ráadásul nem a Számlázz.hu, hanem a NAV Online számla pajzsán van.

Miért fontos mindez?

Mert a jogszabály értelmében a sikertelen számlabeküldés összes felelőssége – ide értve a NAV számlánként maximum 500 000 Ft-os bírságát is – minden esetben a számlakibocsátót, tehát a vállalkozót terheli. Ettől a kockázattól, ettől a bírságtól védi meg a Számlázz.hu azt a 89 300 vállalkozót, akik Számlázz.hu-t használnak.

EZ a NAV-állóság. EZ az igazi védelem.

Szeretnél többet tudni a NAV online számlázásról?