Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2018.08.08. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Tegnap (2018. július 1-jén) elindult a NAV online számlázási rendszere. Korábbi blogcikkünkben írtunk arról, hogyan készült fel erre a Számlázz.hu, és hogyan látjuk a NAV előtt álló kihívásokat. Mi történt az indulás éjszakáján, tehát a 2018 június 30-ról július 1-re történő váltás napján?

Éjszakai fesztiválhangulat a Számlázz.hu IT részlegén

Mi a magunk részéről a NAV Online számla indulás eseményét/estéjét összekötöttük a labdarúgó VB éppen aktuális mérkőzésének megtekintésével. Végül a Portugálokat 2:1-re elpáholta a feltörekvő Uruguay csapata, ennél nagyobb izgalomról nem tudunk beszámolni. A pizza finom volt, és nekünk elég volt fél szemmel követni az eseményeket.

De a viccet félretéve: július elseje nulla óra nulla perckor ugyan nem indult még el a NAV számlafogadó rendszere, de pár-tízperccel később igen. Eleinte kicsit döcögött (tehát lassabban válaszolt a számlabeküldési kérésekre), de rövid idő alatt helyére rázódott minden, és a Számlázz.hu a jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelő számlákat azóta is zökkenőmentesen küldi, a NAV rendszere pedig zökkenőmentesen fogadja. Beigazolódott tehát az, amit korábban jósoltunk: a NAV igenis felkészült arra, hogy a megfelelő számlamennyiséget fogadja, és az általa fejlesztett rendszer annak rendje s módja szerint éles üzembe állt.

A Számlázz.hu működése

A Számlázz.hu folyamatosan és azonnal továbbítja a NAV Online számla rendszerébe a jogszabályban meghatározott számlákat.

A számlák beküldési állapota ellenőrizhető az áfa lista lekérdezésben (Excel) vagy a számla adatlapon. Ez utóbbihoz:

  1. keresd meg a kérdéses számlát itt,
  2. kattints a sor elején háromszögre,
  3. a megjelenő műveleti sávon válaszd a “Részletek” opciót,
  4. a megjelenő képernyő jobb oldalán, a “Számlatovábbítás” szekcióban láthatod a NAV adatbeküldés állapotát.

A Számlázz.hu NAV-álló: nem engedi olyan számla kibocsátását, amit a jogszabály szerint be kellene küldeni a NAV Online számla rendszerébe, de bármilyen ok miatt ez nem lehetséges. Például ha nincs összekötve számlázási fiókod a NAV rendszerével, akkor vállalkozás részére nem számlázhatsz 100 000 Ft (vagy több) áfatartalmú számlát.

Még nem kötötted össze a számlázási fiókodat a NAV Online számla rendszerével? Itt találsz hozzá mindent:

  • Részletes leírás az új szabályozásról, és tennivalóidról Számlázz.hu-felhasználóként: itt található
  • Technikai útmutató – gyors & egyszerű regisztráció & összekapcsolás
  • GYIK, azaz kérdések-válaszok a Tudástárunkban
  • Fennakadást tapasztaltál? Problémába ütköztél? Kérdésed van, ami nem a NAV rendszeréhez, hanem a rendszerek összekötéséhez, vagy már a számlák beküldéséhez kapcsolódik? Írj nekünk bejelentkezés után Kapcsolat alatt, vagy info@szamlazz.hu címen!
  • Végignéznéd videó-tudósításunkat az összekapcsolás teljes folyamatáról? Kattints YouTube-csatornánkra!

Te már bocsátottál ki beküldésköteles számlát? Ha igen, oszd meg tapasztalataid itt a cikk alatt!

Ha szeretnéd meghallgatni, Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatásfejlesztési vezetője hogyan értékeli a NAV online számlázás élesítését, nézd meg a vlogunk 5. részét itt:

Szeretnél többet tudni a NAV online számlázásról?