Ha először hallod a „direkt számlázás” kifejezést, akkor joggal merülhet fel benned a gondolat, hogy „én eddig sem véletlenül számláztam”. Amikor a Számlázz.hu-nál beszélünk direkt számlázásról, akkor viszont nem arról van szó, hogy bárkiről is ilyet feltételeznénk.

Biztosan kaptál már e-mailben számlát, de gondoltál arra, hogy mennyivel kényelmesebb lenne egyetlen egy rendszerben, egyetlen számlázási fiókban kezelni a kimenő és bejövő számláidat? A Számlázz.hu Akadémia direkt számlázásról szóló epizódjában Stygár László szolgáltatásfejlesztési vezető és Kis Ervin Egon stratégiai tanácsadó beszélgetnek erről a különleges funkcióról!

Mi is az a direkt számlázás?

A direkt számlázás azt jelenti, hogy a számlázási fiókodban megjelennek más, Számlázz.hu-t használó vállalkozások által számodra kiállított számlák. Mindez természetesen úgy történik, hogy a kimenő és bejövő számlákat elkülönítve látod egymástól. A rendszerben a „Bejövő számlák” gombra kell kattintanod, ha szeretnéd megtekinteni azokat a számlákat, amelyeket más vállalkozás bocsátott ki részedre.

Várjunk egy kicsit! Ez azt jelenti, hogy ha neked is vannak Számlázz.hu felhasználó beszállítóid – például könyvelő, ügyvéd, vagy elég csak a webshopokra gondolni, ahonnan rendelni szoktál –, akkor az ő számláikat is meg fogod kapni a Számlázz.hu-s fiókodban? Pontosan erről van szó! Ez a  közvetlen, vagyis direkt számlázás: amikor egy Számlázz.hu-s vállalkozás számláz egy másik Számlázz.hu-s vállalkozásnak.

De a dolog itt nem áll meg: ha nekik is vannak Számlázz.hu-s ügyfeleik, akkor ők is meg fogják kapni a számlájukat. És így tovább. Végül kialakul egy nagy univerzum, amin belül mindenki Számlázz.hu felhasználó, és mindenki látja kimenő és bejövő számláit a saját fiókjában.

Végső soron ugyanis célunk, hogy a Számlázz.hu egyfajta számlaverzummá váljon, ahol összegyűlnek azok a számlák, amiket az igazán profi vállalkozók a Számlázz.hu segítségével bocsátanak ki egy másik Számlázz.hu-s vállalkozás felé.

Hogyan érhető el?

Profi megoldás, ugye? De mégis mire van szükség ehhez?

Csupán két dologra:

Ha te profi vagy és a #profi szolgáltatáscsomagunkat használod, akkor az összes számlát megtalálod a számlázási fiókodban, amelyet bárki Számlázz.hu-val bocsátott ki feléd akár a teljesen ingyenes #free díjcsomaggal is. Tehát fontos, hogy  direkt számlázás esetén nem annak kell #profi csomagban lenni, aki kiállítja a számlát, hanem aki kapja.

Még egyszer: ha kiállítasz valakinek egy számlát, aki Számlázz.hu-s felhasználó, akkor ő ezt a számlát megkapja a Számlázz.hu-s fiókjában. Ha ő kiállít neked egy számlát, akkor te is megkapod az ő számláját a te Számlázz.hu-s fiókodba a bejövő számlák közé. És ha neki vannak Számlázz.hu-s ügyfelei, akkor – ha #profik – ők is megkapják az összes részükre kiállított számlát. Tehát az összes számla, amit Számlázz.hu-s felhasználók állítanak ki egymásnak, az mind a rendszeren belül marad.

Ez egészen elképesztő, nem igaz? Sőt, mondunk még valamit! Direkt számlázás esetén nem csak arról van szó, hogy kialakul a Számlázz.hu-s számlaverzum. Amellett, hogy ezek a számlák egy helyen, a Számlázz.hu szuperbiztonságos adatbázisában vannak jelen, mind a kimenő, mind a bejövő számláid részt vesznek az archiválási procedúrában. Ez azt jelenti, hogy egy igazán profi vállalkozás mind a kimenő, mind a bejövő számláit NAV-álló módon tárolhatja számlázási fiókjában. Nincs több kinyomtatott papírszámla, akár az általad kibocsátott, akár a befogadott számlákról legyen szó. Ezeket a számlákat NAV-álló módon tudod bevinni az adóhatósághoz egy esetleges adóellenőrzés esetén.

Ha szeretnél még több profi tippet kapni, iratkozz fel YouTube-csatornánkra, vagy legyél rögtön #profi, és regisztrálj a Számlázz.hu-ra, egyszerűen és gyorsan!