Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2021.06.16. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

A fintech kifejezés 1965 óta létezik, kábé amióta a lyukkártyák, de tény, hogy napjainkban kapott vadonatúj lendületet a történet. Ezt az ívet pedig gyakorló fintech-cégként mi is megéljük, és aktívan építünk, fejlesztünk rá. Váradi János fintech-stratégánk a Portfolio Banking Technology 2018 konferenciáján elhangzott előadásának rövidített verziója következik.

A Számlázz.hu online számlázóprogram, ami képes az aktuális jogi környezetnek megfelelő számlát kiállítani, elküldeni a NAV felé, stb. De a számlázási alapfunkciókat már jócskán továbbfejlesztettük. Online fizetési megoldásunkkal kifizethetőek az innen kibocsátott számlák, emellett létezik az autokassza nevű megoldásunk, amellyel egy számla kifizetettségéről szóló információt azonnal meg tudjuk jeleníteni a Számlázz.hu-n is.

fintech_ecosystem

Számlázz.hu kapcsolatot lehet építeni webshopokba, hogy az adott termék után az azonnal el tudja készíteni a számlát, össze van kötve rendszerünk a Bisnode-dal, tehát automatikusan kitöltjük a cégadatokat, és természetesen kártyaelfogadó szolgáltatókkal is integrálva van a rendszer. Adott szolgáltatásokra megvannak az adott profik, akiket érdemes bevonni, és egy szövetségben, egy ökoszisztémában gondolkozni velük.

Itt tartunk most, de zakatol a fintech-vonat, és az európai törvényhozók és szabályozók is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy tovább tudjuk fejleszteni ezt az ökoszisztémát. Emellett maga a digitalizáció még fontosabb szerepkörbe emeli az online számlázást. Ugyanúgy, ahogy a hasitasik is eltűntek, eltűnnek lassan a számlatömbök is, átveszi a helyüket az online számlázás.

Mára a platformunkat több mint százezer kis- és középvállalkozó használja. Ráadásul a növekedés üteme is jelentős, és ahogy annak idején a Facebook-nál, nálunk is működik a hógolyó-effektus: nemcsak a meglévő ügyfeleink viszik hírünket, de az újabb és újabb, digitális ökoszisztéma felé terelő szabályozás is egyre erősíti az online számlázás jelentőségét, a globális gazdaságban is.

Ami fintech-szempontból az egyik legnagyobb ereje a platformnak, hogy egyszerre több mint 100 ezer kkv ügyfél van online. Reggel belép, és este kikapcsolja, ráadásul a jövőben ez egy olyan multifunkcionális platformmá válhat, amit felhasználóink napi üzleti működéséhez nélkülözhetetlenné válik.

Mit keresnek a vállalkozók?

  • Alapesetben egy mobilon, tableten is jól működő, megbízható számlázó szoftvert. Az autokassza továbbfejlesztése is valódi felhasználói igényként merül fel, amire márciustól lesz módunk, amikor megnyílik az openAPI a bankoknál, így egyszerűbben tudunk majd kapcsolódni a banki alaprendszerekhez.
  • Következő lépésként ki szeretnénk váltani az e-bankok tranzakcionális funkcióit. Mindenki ismeri a PSD2 által életre hívott AISP és PISP szolgáltatásokat, így hamarosan ugyanazokat a funkciókat fogják elérhetik ügyfeleink ugyanott, ahova egyébként is nap mint nap belépnek.
  • A következő ilyen lépés a különböző banki termékek elérhetővé tétele. Minden kkv-nak szüksége van finanszírozásra, hitelekre, és úgy gondoljuk, hogy ezt is itt fogják keresni, hiszen épp a cégük pénzügyi dolgaival és a cégük életével foglalkoznak, amikor itt járnak. Úgy gondolom, hogy ez a digitális bankolás felé – amiről ezen a konferencián már sok szó esett – logikus lépés.

Hogyan is nézne ez ki a gyakorlatban?

A Számlázz.hu felületén akár különböző bankok piaci ajánlata is megjelenhet, akár az “utcáról besétáló ügyfelek” számára elérhető ajánlatoknál kedvezőbb feltételekkel is. Persze nem ez a nagy fintech innováció, hiszen ez csak egy felület, ahol az ügyfeleink képesek lehetnek shoppingolni a különböző banki termékek között. Az igazán érdekes az lesz, hogy létrehozunk egy olyan “fekete dobozt” a bankok és a Számlázz.hu közöttt, amiben a banki szakemberek tudnak modellezni, felállítani különböző hitelezési politikát. Ez jó a bankoknak, mert valódi igények alapján célzott ajánlatokat tehetnek, és jó az ügyfeleinknek, mert jelentős kedvezményekhez juthatnak ezáltal.

fintech_termek_vizio

Merre tovább fintech-vonat?

A Számlázz.hu célja, hogy egyszerű online számlázóból multifunkciós, a kisvállalkozók ügyviteli, számviteli, adminisztrációs igényeit minél inkább lefedő, azokat automatikusan kiszolgáló, megkerülhetetlen platformmá váljon. Szeretnénk például elkészíteni az ügyfeleink adóbevallását, automatikusan. Szeretnénk, hogy banki termékeket is elérhessenek, szeretnénk, hogy ki tudják fizetni a számláikat, ki tudják fizettetni kibocsátott számláikat. Ha az a kérdés, hogy milyen szoftver-csomagra, vagy még inkább platformra van szüksége egy vállalkozásnak a napi szintű működtetéséhez, akkor az első felmerülő gondolat a Számlázz.hu legyen.

Ezért készülünk a számlázás mellett az elektronikus payment, és más, a PSD2 által lehetővé tett megoldásokra, ezért nyitunk a minél teljesebb körű digitális ökoszisztéma létrehozása felé. Minden olyan eszközt, amire egy kis- és középvállalkozás életében szükség van, szeretnénk felkínálni a Számlázz.hu felhasználóinak.

Szeretnél része lenni az okos automatizmusokat kínáló ökoszisztémának?