Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő

Az autokata nemcsak a katás vállalkozókat segíti, nemcsak nekik nyújt segítséget mindennapi (vagy minden havi) adminisztrációs folyamataikban, hanem a könyvelőknek is. Hogyan segítheti őket a Számlázz.hu új szolgáltatása, az autokata? Többek között erről is beszélgetett Kis Ervin Egon, a Számlázz.hu stratégiai tanácsadója és Érczfalvi András, a Trend FM műsorvezetője a Monitor Délután című műsorban.

Ha inkább meghallgatnád, kattints! 🙂

Kata. Ez mindent vitt az elmúlt időszakban, egyre népszerűbbé válik a vállalkozások körében.

Igen, miután tavaly év végéig eltért a katás adózás választhatóságának határa (ami 12 millió forintra emelkedett nemrég) és az áfamentesség határa. Tehát voltak olyan katás vállalkozások, vagy vállalkozók, akik közben áfásak voltak, mert mondjuk 8 millió forint felett volt az éves árbevételük. Most ez a két határ egy szintre lépett, azaz január 1-től 12 millió forint az áfamentesség határa is, így a katás vállalkozások lényegében áfa nélkül élhetik az életüket, amennyiben úgy gondolják, hogy kilépnek az áfa alól. Ez nagymértékben meg is könnyíti a tevékenységüket.

Mennyi katás van most?

Több mint 300 ezer katás vállalkozó van, ez jóval nagyobb szám az evásoknál, mert korábban az eva volt egy hasonlóan népszerű adózási forma, de annak talán ilyen 140-150 ezer körül volt a plafonja. Nem emlékszem biztosan, de lényeg az, hogy ez egy még egyszerűbb adózási forma, egy fix díjat kell fizetni, tehát a jövedelem mértékétől nem függ a fizetendő adó, szemben az evával.

Ez 50 000 forint, ez kimondható.

Így van, illetve másodállású vállalkozóknál pedig 25 ezer forint.

Mindig kérdezem a könyvelőmet, hogy nincs-e valami optimálisabb ennél, de mindig azt mondja, hogy nincs.

Ezek szerint van könyvelőd. Ezt akartam kérdezni.

Igen, nagyon szimpatikus a könyvelőm, és nagy garanciát és biztonságot ad. Azt mondták, akkor is gondolkodnom kellene ezen a dolgon, mint katás.

Igen. Nagyon jó, amit mondtál, hogy garanciát és biztonságot ad, ugyanis valóban ez a könyvelők egyik legfontosabb hozzáadott értéke. Nekem is van egyébként könyvelőm, annak ellenére, hogy egyéni vállalkozóként katás vagyok. És fontos, hogy meg tudjak vele mindent beszélni, tanácsot adjon, stb. De egyébként az adóbevallások szempontjából – mondjuk én áfamentes vagyok, de vannak, akiknek áfabevallást kell csinálniuk –, a katás folyamatok szempontjából a könyvelőnek nincs különösebb feladata évközben. A bevallást persze elkészíti, a kérdésekre válaszol, tehát jó, hogy ha van egy könyvelőnk, vagy lehet, hogy inkább adózási tanácsadónak kellene hívni, akihez fordulhatunk, akivel megbeszélhetjük, hogy melyik adónemet válasszuk, stb. De ha valaki egyszerű katás és nem fizet áfát, akkor nem biztos, hogy a havi feladatainak teljesítéséhez szüksége van könyvelőre. Nem szeretnék a könyvelők ellen beszélni egyébként, tehát tényleg nagyon fontos az ő hozzáadott értékük, feladatuk.

Az én könyvelőm azt mondta, hogy ezt egyébként bőven meg tudnám én magam is oldani. Ő próbált erről lebeszélni, de én egy konzervatív pali vagyok. Világos: a könyvelőnek megvan a maga feladata, de igazából a katánál mintha nem lenne, legalábbis ők is ezt mondják, ugye?

A bevallásokkal kapcsolatos napi vagy havi feladatok nagyon minimálisak, ugye évente egyszer kell egy kata bevallást készíteni. A könyvelő ír neked egy e-mailt, figyelmeztet, hogy fizesd be az 50 ezer forintot, szól, hogy hol tartasz a kata keretedben, tehát ilyen szempontból fontos. Most a Számlázz.hu egy olyan szolgáltatást indított, ami amúgy a könyvelőknek is segítség lehet ebben a munkában, illetve tehermentesítheti őket az alól, hogy ezeket az abszolút nem örömteli, gépies feladatokat végezzék. Ezt lehet automatizálni. És a vállalkozó számára pedig lehetővé teszi azt, hogy csak tanácsadóként kommunikáljon a könyvelőjével, vagy tanácsadóként használja, időnként üljenek le, beszélgessenek. De amúgy, ezeket a gépies feladatokat, hogy a kata keret hol tart, hogy be kell fizetned a havi díjakat, illetve az ehhez szükséges, megfelelő formátumban lévő nyilvántartásokat a Számlázz.hu autokata nevű szolgáltatása ellátja. Nem mondom, hogy ez egy könyvelőrobot, mert nem az, hanem egy olyan támogató eszköz, amely a katás vállalkozásokat segíti abban, hogy teljesítsék minden kötelezettségüket, és mindig képben legyenek akár könyvelővel, akár könyvelő nélkül.

És ezt fejlesztitek tovább, vagy ezt most fejlesztettétek ki?

Az autokata éles üzeme elindult, és folyamatosan gyűjtjük a visszajelzéseket. Elég sok katás vállalkozó van a Számlázz.hu ügyfelei között is, tehát nagyon fontos, hogy ők ezt ki tudják próbálni, elkezdjék használni, és ha szükséges, akkor még csinálunk módosításokat, de valójában ez a Számlázz.hu szempontjából az első olyan termék, amit valakivel közösen valósítottunk meg. Ezt a Riport Application nevű céggel közösen hoztuk létre, nekik volt korábban egy Riport Kata nevű termékük. Ezt integráltuk a Számlázz.hu-ba, és a Számlázz.hu adatokkal automatikusan összekötve használható a katás könyvelésnek a vezetésére.

Stygár Lászlóval többször beszélgettünk már, hogy ez mennyire egyszerű és élményszerű, hogy tényleg, még én is meg tudom csinálni, pedig nem szeretem. Szóval ezt az alapcsomagot fejlesztettétek a katás igények szerint?

Ez egy új csomag. Jelen pillanatban ugye az ingyenes, vagyis a #free csomag mellett három fizetős csomag van a Számlázz.hu-ban, és bármelyik fizetős csomag mellé választható az autokata könyvelési szolgáltatás, vagy hívjuk csak simán autokatának. A könyvelőt nem pótolja, csak segít a könyvelésben. Azért szükséges ezt valamelyik fizetős csomag mellé választani, mert ezekben lehetséges a számlák kifizetettségének nyilvántartása, és a katás könyveléshez ez feltétlenül szükséges.

Ezt hívják könyvviteli automatizmusnak?

Ez igazából már egy könyvviteli vagy ügyviteli automatizmus, tehát ideális esetben képzeljünk el egy egyszerű vállalkozót, aki Számlázz.hu-t használ, és néha kiállít egy számlát, mint te mondjuk. A Számlázz.hu-s felhasználó kiállítja a számlát az ügyfélnek, elküldi neki elektronikus számlaként e-mailben, ez az ügyfél kifizeti a számlát akár bankkártyás fizetéssel a Számlázz.hu-n keresztül, akár egy banki átutalással. A pénz beérkezik a kibocsátó bankjába. Ha van neki autokassza szolgáltatása, akkor nem is kell kézzel átállítania a számlát, hanem ahogy a pénz beérkezik a bankba, a bank automatikusan elküldi az információt a Számlázz.hu-nak, a Számlázz.hu automatikusan kifizetettre állítja a számlát, beteszi a kata könyvelésbe, és csökkenti a kata keretet. Ha nincs autokassza szolgáltatása, mert másik banknál van, olyannál, ami nem nyújtja még ezt, akkor kézzel át tudja állítani a számlát kifizetettre, és ugyanúgy a kata könyvelés veszi az adást, hogy akkor ezt be kell tenni a katába.

Mint egy pénzügyi asszisztens, nem?

Mint egy pénzügyi asszisztens, és ez az asszisztencia azzal egészül ki, hogy az autokata havonta a rendszer a beállításoknak megfelelően küld egy figyelmeztetést, hogy akkor most be kell fizetni a kötelezettségeket. Minden hónapban fixen a katát, de ezen kívül van ugye a helyi iparűzési adó, stb., ezekre mind a rendszer figyelmeztet, illetve havi riportot küld arról, hogy hogy áll a kata kereted, mennyi van még vissza, és egyéb mindenféle okosságok és tanácsadások is vannak benne.

Ahogy ez a kata szárnyal, úgy valószínűleg az autokata és a hasonló programok is nagyon népszerűek lesznek, nem? Gondolom, hogy ezt azért megszondáztattátok a partnerek körében.

Így van, óriási az igény Magyarországon arra, hogy a könyvelési rendszereknek egy új generációja terjedjen el. Ma a könyvelőirodák, a könyvelők és a cégek, akik saját maguknak könyvelnek, mindannyian többnyire régi, elavult, telepítős programokat használnak. Most az elavultat nem úgy értem, hogy nem felel meg a jogszabályoknak. Megfelel a jogszabályoknak, csak mondjuk a XXI. századi felhasználói igényeknek nem felel meg annyira, mert nincsen mobilos verziója, stb.

Nem adja azt az élményt, igaz?

Nem adja azt az élményt, így van, mint amit mondjuk a Számlázz.hu, hogy bármikor hozzáférhetek, felhőben vannak az adataim, stb. Tehát hatalmas igény van ilyen rendszerek bevezetésére, az autokata az első lépés egy ilyen irányba, de további hasonló fejlesztések vannak nálunk.

Mekkora fejlesztés egy ilyen új termék, mint az autokata? Hosszú idő volt, erről már beszélgettünk, mert volt béta üzem is. A Számlázz.hu életében mekkora munka egy ilyen új terméket előállítani?

Stygár László kollégám tudná ezt embernapokban, fejlesztői napokban pontosan kifejezni, én csak azt tudom mondani: ez egy többhónapos munka, és nem is a fejlesztés a legnagyobb munka benne, tehát nem az, hogy a programozók ülnek a gép előtt és ütik a kódot, hanem az előkészítés, a szolgáltatás pontos definiálása, az összes elemnek az átgondolása, hogy miként hat ez a Számlázz.hu többi részére, hiszen a Számlázz.hu egyre komplexebb rendszer, egyre több mindent tud. Ha bármilyen új dolgot hozzáteszünk, akkor nagyon alaposan át kell gondolni, hogy ez milyen hatással van rá.

A könyvelők, pénzügyi szakemberek mit szólnak ahhoz, hogy minden így változik és a digitalizáció és az automatizmusok így nyernek teret? Ezek a termékek árban nyilván nagyon-nagyon versenyképesek egy könyvelő havi díjával. Ez a szolgáltatás néhány száz vagy ezer forintért elérhető, míg egy könyvelő díja nem ennyibe kerül. Szóval könyvelő vagy nem könyvelő?

Nehéz kérdés, mert a könyvelőnek van egy nagyon fontos tanácsadó szerepe, illetve biztonságot nyújtó szerepe. Először is szögezzük le, hogy ezt a szolgáltatást egy könyvelő céggel együtt valósítjuk meg. Tehát az egész mögött könyvelői szakértelem van, ezt nem is mi találtuk ki, hanem ők kezdték el fejleszteni és ők hozták létre a mögöttes rendszereket. Ez is mutatja, hogy azok a könyvelők, akik 21. századi módon gondolkodnak, akik előre néznek, próbálnak haladni a korral, azok a könyvelők képesek olyan értéket nyújtani, aminek örülni fognak a felhasználók, és amelyek könnyebbé teszik az életünket. Azok a könyvelők, akik nem tudnak ennyire haladni a korral – ami szintén érthető, mert idősebbek, el vannak foglalva a napi feladataikkal, és éppen elég neki a különböző bevallások elkészítése –, ők nem tudnak ilyen módon fejlődni. De ezek a rendszerek, mint például az autokata őket is  segíthetik, mert például egy könyvelő maga is használhatja ezt a szolgáltatást. Van könyvelői hozzáférés ugye a Számlázz.hu rendszeréhez, ő maga is ráveheti az ügyfeleit, hogy használják ezt a szolgáltatást, csökkenni fog a terhelése, nem fog lélekölő robotmunkát végezni, figyelmeztető e-maileket írogatni. Valamivel tudja csökkenteni a díját az ügyfélnek, és marad ideje fejleszteni saját magát, tanfolyamokra járni, új utak felé nézni, és több értéket nyújtani az ügyfelének mint könyvelő – tehát szaktudásban több értéket nyújtani.