Ha egészségpénztári tag vagy és kaptál már számlát valamilyen egészségügyi szolgáltatásról (betegellátás vagy szűrővizsgálat), akkor talán észrevetted, hogy az ilyen esetekre speciális számlázási szabályok vonatkoznak. Neked viszont ezzel nincs semmi dolgod, amennyiben nem vagy orvos, vagy bármilyen egészségügyi szolgáltató, aki valamelyik egészségpénztár szerződött partnere! Cikkünket tehát kizárólag egészségpénztárral szerződött orvosi intézetek munkatársai olvassák tovább – ők viszont nagyon figyelmesen, mert fontos információ következik!

A számlakibocsátó minden ilyen esetben az orvosi rendelő (vagy más, egészségügyi szolgáltatást nyújtó vállalkozás). Ez így helyes, hiszen ő a szolgáltató.

A számlán a vevő azonban ilyen esetben nem a szolgáltatást igénybe vevő személy (a beteg), hanem az egészségpénztár. Nyilván jó ötletnek tűnt a jogalkotó részéről a valódi gazdasági esemény ilyen elferdítése, azonban ezek a dolgok előbb-utóbb vissza szoktak ütni… 🙂

Ez a visszaütés jelen esetben a Számlázz.hu vevői fiókjából érkezik, amiről itt olvashatsz részletesen. Röviden: a Számlázz.hu esetében a számla a vevőhöz nem email csatolmányban érkezik, hanem egy letöltési link formájában. A link a vevő egyedi, saját vevői fiókjába érkezik, ahol nemcsak az aktuális számláját tekintheti meg, hanem az összes számlát, amit a szolgáltató részére kibocsátott.

Egészségpénztárak esetén azonban a speciális számlázási szabályok miatt:

  • az orvosi rendelő által a páciensek részére kibocsátott összes számla ugyanannak a “vevő”-nek a nevére szól (aki az egészségpénztár),
  • ebben a vevői fiókban az összes számla látható, amit a szolgáltató az egészségpénztár nevére bocsátott ki
  • és ha ezt a számlát a szolgáltató emailben juttatja el annak a személynek, aki az orvosi rendelésen járt, akkor ő nemcsak a saját számláját, de az összes korábbi beteg összes korábbi számláját is egy kupacban látja,
  • ami nyilván sok-sok-sok szempontból megengedhetetlen.

Az látható, hogy ilyen esetben hiába a Számlázz.hu szuperbiztonságos felépítése: ha a számlára nem a valóság adatai kerülnek rá (hanem “csak” a jogszabály valósága), akkor ez bizony zavart okozhat.

… és a megoldás!

A megoldáshoz szintén a jogszabályhoz kell visszanyúlnunk. Egészségpénztári számlázásnál ugyanis a jogszabály szerint fel kell tüntetni annak az egészségpénztári tagnak a nevét és egészségpénztári számát is, aki a szolgáltatást valójában igénybe vette. Igen, szemfülesek most felkiáltanak: de hát ő a valódi vevő! Igen, ő a vevő, a szolgáltatás igénybevevője, de a jogszabály miatt ezt a helyet a számlán (adószámostul) már elfoglalta az egészségpénztár.

Ha az egészségpénztári tag nevét és egészségpénztári számát a megfelelő helyen tünteted fel a számlán, akkor a Számlázz.hu képes arra, hogy:

  • felismerje, hogy a számlán a “jogi” vevő egészségpénztár,
  • felismerje az egészségpénztári tag nyilvántartási számát,
  • és ezen adatok birtokában ezeket a számlákat egészségpénztári tagonként elkülönítve mutassa meg a vevői fiókban.

Hogyan történik a tökéletes beazonosítás? Az egészségpénztár adószámából látjuk, hogy a vevő egy egészségpénztár. De ha nem így jársz el és nem tünteted fel annak az egészségpénztári tagnak a nevét és egészségpénztári számát is, aki a szolgáltatást valójában igénybe vette, de az EP adószámát megadtad, ilyen esetben a vevői fiók hozzáférést a rendszer automatikusan letiltja és a számlát csatolva küldi ki a számlaértesítő e-mailben.

Igen, ez azt jelenti, hogy bár a számlán a vevő továbbra is – a jogszabályoknak megfelelően – az egészségpénztár, azonban ezek a számlák mégis páciensenként külön-külön vevői fiókba kerülnek. Ehhez az egészségügyi szolgáltatást végző vállalkozásnak csupán a következő szabályt kell betartania:

a számlán a vevő neve ne csak az egészségpénztár legyen,
hanem azt ki kell egészíteni az egészségpénztári tag nevével és tagsági számával is,
és a számlán a megfelelő helyen tüntesd fel az egészségpénztár adószámát is.

Ha tehát Kovács János tagja az OTP Egészségpénztárnak, és szolgáltatást vesz igénybe a akkor a számlán a következő adatoknak kell szerepelni:

Ebben az esetben a Számlázz.hu a vevői fiókban el tudja különíteni a számlákat valós igénybevevő szerint, de ez még hagyján: ismételt számlakibocsátáskor a tagsági szám gépelésére a Számlázz.hu azonnal feldobja a számlára az érintett egészségpénztárat is.

Egészségpénztár neve + pénztári tag neve + tagsági szám!

Tehát a lényeg: mindent megoldunk helyetted úgy hogy az megfeleljen a jogszabályoknak, NAV-nak, a vevőnek, a szolgáltatást igénybevevőnek. Neked csak 3 dolgod van:

  • Számlázz.hu!
  • Állítsd ki a számlát,
  • és a vevő neve minden esetben ebben a formátumban szerepeljen: OTP Egészségpénztár, Kovács János, tagsági száma: 1234567…

Problémás a jogszabályi környezet? Sebaj, a Számlázz.hu kódja (és felhasználói együttműködése) “meggyógyítja” a folyamatot! Ha ismersz olyan egészségpénztári partner (orvost, egészségügyi intézményt, szolgáltatót), akinek szüksége lehet erre a kis terápiás beavatkozásra, küldd el neki a receptet! 🙂

Hozzászólások

hozzászólás