Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő

A kata szabályai 2019-re nemhogy nem szigorodtak, hanem inkább sokkal kedvezőbbé váltak, így rengeteg (már több mint 315 000) vállalkozó választotta ezt az adózási formát. A legideálisabb helyzetben azok vannak, akik katáznak és emellett alanyi adómentesek is – talán nekik még a kata keret számolgatása is megy, de mi van akkor, ha nem? 

Katázni egyre menőbb” 

A kata az idei évben még népszerűbb vállalkozási formává vált, mint valaha: 12 millió forintnyi árbevételig lehet szabadon katázni, ezen túl viszont 40 százalékos plusz adót kell fizetni, ha valaki átlépi a határt. 2019-től az alanyi adómentes (aam) keretet is 12 millió forintra emelték, így ez a kettő többnyire együtt mozog. De mikor nem?

Az éves kata keretedbe azt az árbevételt kell beleszámolnod, amit kiszámláztál és amit ki is fizettek neked 2019. 12. 31-ig. Az alanyi adómentes keret ettől eltérő halmazt jelent, hiszen ennek számítása során figyelembe kell venni, hogy nem szükséges az, hogy meg is kapd a számla ellenértékét (elég, ha a teljesítés és számlázás az adott évben történik). Ha év közben kezdted a vállalkozásodat, vagy szüneteltetsz, akkor az arányosításra is figyelni kell, ugyanis más szabályok vonatkoznak az aam és a kata keretre. Az aam keretnél az első évben napi arányosítás van, de a második évtől kezdve a keret minden esetben 12 millió forint, semmi nem befolyásolja. A kata keret esetében havonta történik az arányosítás, így ezzel kell számolni, amennyiben év közben indítottad a vállalkozásod, vagy szüneteltetni szeretnél.  

Számolni? De hogyan?!

A kata keret számolgatásába csak akkor érdemes belefognod, ha nem szüneteltettél, egész évben katáztál, és ha csak olyan tételt számláztál, ami kata bevételnek számít. Itt olvashatsz arról részletesen, hogy mi számít bevételnek a katában, és mi nem. 

Szóval ha már egy kis csavar volt az évedben vagy a vállalkozásodban, akkor ne is kezdj el idegeskedni rajta, bízd ezt az okos rendszerekre, amelyek  kiszámolják helyetted, hogy még mennyit számlázhatsz az idei évben. 

Az autokatában pontosan nyomon követheted, hogy hogy áll a kata és az aam kereted, mivel ha Számlázz.hu-val számlázol, minden információ rendelkezésre áll ehhez, így neked ezzel egyáltalán nem kell foglalkoznod. Az autokata szólni fog, ha valami olyasmire készülsz, amit nem kellene tenned (mert túllépnéd a keretedet). 🙂 

Például, ha szüneteltetésen gondolkodsz, akkor vannak rá jó módszerek, hogy megtudd, beleférsz-e majd a kata keretedbe, vagy sem. Láthatod, hogy egyáltalán nem egyszerű a képlet, de hát erre is vannak okos megoldásaink: ha autokatát használsz, nemhogy számolgatnod nem kell, de aggódnod sem, mert a program szól, hogy ne is gondolkodj a szüneteltetésen, mert plusz adó lehet a vége. (De mi ez az adó?

De ha csak annyit szeretnél, hogy kényelmesebbé váljon a „katázás”, hogy mindig, minden friss információ rendelkezésedre álljon, hogy ne kelljen észben tartani a feladataidat, hogy minden segítséget megkapj, ha intéznivalód akad a vállalkozásodban (pl. bevallás elkészítése), akkor is érdemes kipróbálnod az autokatát, amely a #start, a #digital és a #profi szolgáltatáscsomagból elérhető, és számlázási fiókodban a Vezérlőpultról éred el.

Tervezd meg az év végét! 

Az autokata szólni fog, ha az adott számlával esetleg túllépnéd a kereteidet, tehát a számítás oldalával nem kell foglalkoznod, azzal viszont igen, hogy úgy tervezd meg az év végét, hogy gazdaságosság szempontjából ne járj pórul. Itt is olvashatsz néhány információt az év végi mizériáról…  

Ha nem sikerül… 

Ha úgy döntesz, hogy kevés lesz a 12 milliós keret, és ezzel együtt “áfakörbe” is kerülsz, akkor ezt jelezned kell az adóhatóság felé és egy új adószámot is fogsz kapni – ezentúl ezzel kell majd kiállítanod az áfás számláidat, és egy vállalkozói bankszámlát is nyitnod kell majd (részletesen erről itt olvashatsz). Az átlépés hatására plusz kata adót is kell majd természetesen fizetned, melyet automatikusan számolunk, sőt a következő évi “bevallást segítő teendőben” is jelezzük. (Igen az autokatával a bevallásodat is sokkal egyszerűbben készítheted el, mint eddig tetted) 

Amire neked kell odafigyelned

Ha Magyarországon ingatlant adsz bérbe, akkor az ebből származó jövedelem a kata keretet nem, de az alanyi adómentes keretet csökkenti. Így előfordulhat, hogy katásként nem éred el a 12 millió Ft árbevételt, de mégis át kell váltanod áfás számlázásra. Ezek azok az esetek, amikor érdemes könyvelővel konzultálnod. 

És akkor nincs szükségem könyvelőre? 

A könyvelő szakértelmére, tanácsaira továbbra is szükséged lesz, hiszen számos olyan, összetett problémával nézhetsz szembe, ahol az ő tapasztalata és tudása fog segíteni. Az autokata abban segít, hogy az ő és a te életedet is megkönnyítse azáltal, hogy az automatizálható folyamatokkal nem kell többé foglalkoznotok – egyikőtöknek sem. 

Sok mindenkinek (és sok programnak is) meggyűlik a baja a kata keret számolgatásával, hiszen nem annyira evidens dolog, mint amilyennek elsőre kinéz. De ha Számlázz.hu-t használsz, akkor csak egy karnyújtásnyira vagy a megoldástól: mert autokatával katázni mostantól tényleg egyszerű!