Korábbi blogcikkünkben olvashatsz arról, hogy egy folyamatos teljesítésű számla esetén hogyan adható meg a vonatkozó időszak, amely alatt a számla mögötti vásárlás (gazdasági esemény) lezajlott. Ilyen tipikusan egy bérbeadási szerződés, vagy bármilyen szolgáltatás, amelyet nem egy adott időpontban nyújtasz, hanem hetekre vagy hónapokra vonatkozóan.

Az elszámolási időszak olyan információ, amely:

  • nem tartozik a számla kötelező tartalmi elemei közé (nem kötelező megadnod)
  • emiatt nem is jelenik meg a számlaképen
  • ugyanakkor elengedhetetlen a számla „utóélete” szempontjából, elsősorban tehát a könyvelődnek fontos.

Ha jobban belegondolsz, akkor itt van egy kis „feszültség”, amely megjelenik a számla kibocsátásakor. Mire gondolok?

A számlát (többnyire) a vállalkozó bocsátja ki. A vállalkozó két célja egyértelmű:

  1. a számla tartalmilag és formailag helyesen legyen kibocsátva,
  2. és ugyanilyen fontos: a vevőmtől minél hamarabb megkapjam a számla ellenértékét.

Ezzel alapvetően nincs is gond, csakhogy… A számla kibocsátásakor a vállalkozó fejében ott van egy sor olyan információ, amelyet:

  • nem kötelező feltüntetni a számlán,
  • viszont szigorúan a számlához, a gazdasági eseményhez kapcsolódó olyan információ, amely megkönnyíti a számla könyvelését.

Sőt, sok esetben nem csak megkönnyíti, de a számla könyveléséhez egyszerűen elengedhetetlen. Emiatt nagyon fontos lenne, hogy a vállalkozó a számla kibocsátásakor picit segítse a könyvelője munkáját, és ezeket a plusz információkat is „rávezesse” a számlára.

A Számlázz.hu erre lehetőséget ad, és ha könyvelő vagy, bátran jelezd az igényedet a vállalkozó felé, kérve, hogy az adatok megadásával segítse munkádat.

Ha a vállalkozó erre „nem annyira hajlandó”, vagy véletlenül rossz adatokat adott meg, akkor a számlához tartozó, de a számlán meg nem jelenő könyvelési információk módosítására utólag is van lehetőséged – akkor is, ha te „csak” a könyvelő vagy, nem pedig a számlát kibocsátó vállalkozó.

Ehhez a számlakereső képernyőn keresd meg az érintett számlát, majd a számlasor bal oldalán, a színes nyilacskára kattintva nyisd el a műveleti sávot.

menüsáv

Itt válaszd a “részletek” ikont. A számla részletező oldalra jutsz, ahol egy sor könyvelési adatot láthatsz/módosíthatsz:

  • a vevőhöz és a számla tételekhez tartozó főkönyvi számokat és gazdasági eseményeket
  • a számla folyamatos teljesítéséhez kapcsolódó időszakot – számla és tétel szinten egyaránt

Ezeket az adatokat bátran módosíthatod, hiszen a kibocsátott számlán ők nem jelennek meg. Módosítás esetén a számla adat ismételten átküldjük a könyvelési rendszer felé: így utólag is segítheted könyvelődet (vagy ha te magad vagy könyvelő, ilyen adattisztítással „helyrerakhatsz” számlákat a saját könyvelési rendszeredben, például a SMARTBooksban).

Ha idáig elolvastad 🙂 akkor láthatod: a Számlázz.hu ma már több, mint egyszerű számlázóprogram. Integrált része vállalkozásodnak, ügyviteli folyamataidnak, ugyanakkor elengedhetetlen és hatékony munkaeszköz könyvelők részére. És a java még csak ezután jön… 🙂