A folyamatos teljesítésű számla (a jogszabályban „folyamatos elszámolású ügylet”) az az üzleti tranzakció, amikor a szolgáltatás nyújtása nem egy alkalomhoz, hanem egy időszakhoz kötődik. Ilyen tipikusan bármilyen bérbeadási szerződés (számlázása), vagy tipikusan az interneten igénybe vett szolgáltatások – például maga a Számlázz.hu által nyújtott szolgáltatás is.

Az ilyen típusú vásárlások számlázásakor ún. folyamatos teljesítésű számlát kell kibocsátani. Magát a tényt, hogy a számla folyamatos teljesítésű szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolódik, nem kell feltüntetni a számlán. Viszont a számla teljesítési dátumának meghatározása ilyenkor különösen kacifántos. „Szerencsére” számlázáskor rendelkezésedre áll egy kis ellenőrző modul, amely jelzi feléd, ha a számla dátumait nem megfelelően állítottad be.

folyamatos teljesítésű számla

Vegyük sorra, hol, és milyen módon adhatod meg, hogy a számla folyamatos teljesítésű. 

  1. “Folyamatos teljesítés” jelölőnégyzet

Ez az első, és alap megadási lehetőség: számlaszerkesztéskor egy pipa.

Jellemzői:

  • a Számlázz.hu felületén a számla szerkesztéskor jelölheted be
  • MostSzámlázz mobil számlázón ezt nem tudod jelölni
  • automatikus számlázáskor (Számla Agent) meg tudod adni
  • a számla adatlapon ezt utólag megtekintheted, és – mivel maga az adat a számlaképen (pdf) nem jelenik meg – akár módosíthatod is
  • a folyamatos teljesítés jellege, mint adat, „átmegy” a könyvelési rendszerbe (feltéve, ha a számlázási fiókodat te vagy a könyvelőd összekötötte a könyvelési rendszerrel)
  1. Folyamatos teljesítés időszaka

Ez a fenti képen is látható dátum „-tól” és „-ig” napok megadását jelenti. Egzaktul látszik, hogy a számla egésze mely teljesítési időszakra vonatkozik.

Jellemzői:

  • a Számlázz.hu felületén a számla szerkesztéskor adhatod meg
  • MostSzámlázz mobil számlázón ezt nem tudod megadni
  • automatikus számlázáskor (Számla Agent) meg tudod adni az időszakot
  • a számla adatlapon ezt utólag megtekintheted, és – mivel maga az időszak a számlaképen (pdf) nem jelenik meg – akár módosíthatod is
  • a folyamatos teljesítés időszaka, mint adat, „átmegy” a könyvelési rendszerbe (feltéve, ha a számlázási fiókodat te vagy a könyvelőd összekötötte a könyvelési rendszerrel)
  1. Számla tételek elszámolási időszaka

Előfordulhat, hogy nem a számla egésze folyamatos teljesítésű, hanem csak néhány tétele. Magyarul: a számlán vegyesen szerepelhetnek folyamatos teljesítésű tételsorok, és nem folyamatos, hanem alkalmi teljesítésű tételsorok. Ebben az esetben a folyamatos teljesítés elszámolási időszaka megadható a számla tétel adatok között is.

Ennek jellemzői:

  • arra egyelőre nincs lehetőséged, hogy a Számlázz.hu felületén a számla tételek szerkesztéskor megadd a számla tétel elszámolási időszakát
  • MostSzámlázz mobil számlázón sem tudod jelölni
  • automatikus számlázáskor (Számla Agent) megadhatod a számla tétel elszámolási időszakát
  • a számla adatlapon ezt az időszakot utólag megtekintheted, és – mivel maga az időszak a számlaképen (pdf) nem jelenik meg – akár módosíthatod is
  • a számla tétel folyamatos teljesítés időszaka, mint adat, „átmegy” a könyvelési rendszerbe (feltéve, ha a számlázási fiókodat te vagy a könyvelőd összekötötte a könyvelési rendszerrel)

Fentiek talán nem a legegyszerűbbek, de annyira azért nem is bonyolultak, hogy a folyamatos teljesítés időszakát számlázásor megadd (és ellenőrizd!) a számlán. Ezzel jelentősen megkönnyíted a könyvelőd munkáját, ami végső soron a vállalkozásod minőségi könyvelését segíti elő.

A Számlázz.hu rendszere a legapróbb részletekre is figyel, és nem engedi, hogy hibázz a számla kiállításakor. Ha szeretnéd, hogy még gördülékenyebb legyen a vállalkozói életed (és a könyvelődé is), akkor regisztrálj egyszerűen és gyorsan itt!