Bevezetőként két fontos idézet: 

  • “Az innováció egy kreatív ötletből születő folyamatot jelöl, amely megvalósítja az ötletet.” (hu.wikipedia.org), továbbá:
  • “A sikerhez csakis hibák sorozatán keresztül vezet az út.” (Seth Godin, író és digitális vállalkozó)

A Számlázz.hu 2005-ben született mint Magyarország első, tisztán web alapú, online számlázószoftvere. Az elmúlt közel másfél évtizedben rengeteget fejlődött, és egy sor egyedülállóan új szolgáltatással segíti a vállalkozók életét. Gondolj csak a vevői számlafiókra, az autokasszára, az online fizetésre, vagy a 27 támogatott könyvelőrendszerre, és még sorolhatnánk…

Mindez közel 15 év folyamatos munkája (vagy inkább: fejlődése), és ez a fejlődés – az innováció szempontjából – természetesen tartalmaz zsákutcákat is, részben vagy teljesen be nem vált ötleteket is.

Hadd mutassak be most nektek egyet ezek közül a “be nem vált” ötletek közül.

4 éve, 2015 nyarán indítottuk el a Számlázz.hu “kistestvérét”, a MostSzámlázz-t. A MostSzámlázz online számlázó funkciója kettős:

  • egyrészt a Számlázz.hu-val számlázó vállalkozók részére egy mobilról remekül használható alternatíva (felület)
  • másrészt viszont a MostSzámlázz a Számlázz.hu-tól teljesen függetlenül is használható, önálló online számlázó.

A fentiekből két fontos dolog is következik:

  1. A MostSzámlázz motorházteteje alatt a Számlázz.hu megbízható, hathengeres elektromos hajtású motorja duruzsol.
  2. A MostSzámlázzba a Számlázz.hu azonosítóddal és jelszavaddal is be tudsz jelentkezni (ha Számlázz.hu-s vagy, nem kell új regisztráció).

A MostSzámlázz elindításával azonban nem csak egy mobil számlázó létrehozása volt a célunk. Valójában ez egy kísérlet arra, hogy meg lehet-e változtatni az évtizedek óta elterjedt számlázási gyakorlatot. Van erre szükség? Értik-e, igényelnek-e a vállalkozók egy új, másfajta megközelítést?

Mire gondolok? A MostSzámlázz két forradalmian új működési móddal indult (és üzemel mind a mai napig).

Nincs szükség külön regisztrációs folyamatra ahhoz, hogy elkezdd használni.

Nincs bizony, hiszen az első számla kibocsátásával megtörténik maga a regisztráció is. Ez abszolút lehetséges, hiszen a számla tartalmaz minden információt, amely a számlázási fiók létrehozásához szükséges – csupán saját e-mail cím és jelszó megadása szükséges. Így néz ki egy olyan számla kibocsátásának pillanata, ami egyben a számlázási fiók regisztrációja is.

Látható, hogy a számla elkészítésének pillanatában a MostSzámlázz észlelte, hogy:

  • a számlakibocsátó még nem rendelkezik számlázási fiókkal,
  • így először a fiók létrehozása a feladat,
  • majd ezt követően, mondhatni “ugyanazzal a mozdulattal” megtörténik a számla kibocsátása is.

Zseniális, nem? Mi legalábbis annak gondoltuk… 😉

Nincs szükség bejelentkezésre ahhoz, hogy kibocsáss egy újabb számlát!

Elsőre ez is meghökkentő lehet, pedig abszolút működik! Picit ahhoz hasonlít, amikor először megírod az e-mail szövegét, és csak utána adod meg, hogy kinek is szeretnéd elküldeni. Ezt a számlázási módot szintén kipróbálhatod akkor is, ha “csak” Számlázz.hu-s fiókod van:

  • kattints ide
  • kezdd el gépelni vállalkozásod nevét (számlakibocsátó cégem)
  • válaszd ki a megjelenő listából
  • add meg a vevőd és a számla egyéb adatait
  • készítsd el a számlát.

A kibocsátás pillanatában a MostSzámlázz kéri az azonosítást (bejelentkeztet téged), hiszen az adószámod alapján már tudja, hogy van számlázási fiókod (az mindegy, hogy a Számlázz.hu-ban, mert a MostSzámlázz kezeli a Számlázz.hu-s fiókokat is).

 

Teljes mértékben működik tehát a számlázás bejelentkezés nélkül is!

Nos igen, működik, viszont… ha átkattintottál a MostSzámlázz-ra, akkor biztosan észrevetted, hogy a fentebb leírtak mellett bizony van REGISZTRÁCIÓ gomb:

és külön bejelentkezési felület is:

És a tapasztalat azt mutatja, hogy mind a külön regisztrációs folyamatot, mind pedig a számlázás előtti bejelentkezést is több tízezer felhasználó használja. Mert ugyan korábbi elképzeléseinkkel ellentétben “még nem vagytok annyira vevők” az új, innovatív működési mód használatára, erre a “be nem vált innovációra”, de maga a MostSzámlázz alapvetően sikeres termék, amihez persze hozzájárul:

  • az egyszerűsített, intuitív felület, 
  • amelyet kifejezetten mobiltelefonos/tabletes használatra készítettünk.

Mi már megtanultuk: a siker nem érhető el hibázások/hibák sorozata nélkül, és ezt a fenti, számunkra is tanulságos példa is bizonyítja. Nem csak egy szoftver fejlesztésére, nem csak egy vállalkozás felépítésére, de az ún. “élet”-re is igaz: sok zsákutcába kell bemenni (és onnan kifordulni), míg végig tudsz menni azon az úton, amelyre később elégedetten tekintesz vissza.

És ha már a nagybetűs életnél tartunk…:)  Nyakunkon a Mikulás, a karácsony és az újév. Vállalkozásod helyett (mellett) feltétlenül hagyj időt és teret szeretteidre, barátaidra, és akár a nem-annyira-szeretem emberekre is. Ebben segíthet neked a Számlázz.hu és a MostSzámlázz legalább tucatnyi időspóroló, automatikus szolgáltatása – ha még nincs számlázási fiókod, akkor 

regisztrálj a Számlázz.hu-n,

vagy akár bocsásd ki az első számlád regisztráció nélkül

a MostSzámlázz innovatív mobil számlázójával.

Sok sikert (és jó pihenést az ünnepek alatt)!