Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.07.26. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

FIGYELEM: 2022. szeptember 1-jével jelentősen változik a kata!

A július 12-én elfogadott “új” kata adótörvény szerint a kata adó alanya kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet, valamint megszűnik az adóalanyiság, ha 2022. augusztus 31. után nem magánszemélytől érkezik bevétel. A 2022-es kata változásokat ezen az oldalunkon foglaltuk össze.

Az autokata szolgáltatásunk értékesítését 2022. július 20-án leállítottuk, a meglévő előfizetések továbbra is élnek, és igény esetén megújíthatóak.

A jelenlegi jogszabályok alapján augusztus 31. után mindenkinek megszűnik a korábbi kata adóalanyisága, még akkor is, ha az új törvény alapján jogosult lesz katázni. A korábbi kata időszakot egy ún. záró bevallással kell lezárni minden katásnak, melyet a záróbevallás-varázslónkkal elkészíthetsz. A kata záró bevallás készítéséről bővebb információt itt találsz.

irány a kata záró bevallás készítése

Google.com, „Kata bevallás magamnak”, keresés. Ha már volt ilyen, vagy gondoltál rá, akkor ne keresgélj tovább, nem kell szöszölnöd vele.  

Léteznek a neten különféle videók, hogy hogyan kell elkészítened a kata bevallásodat, mindenféle online tanfolyamok, ahol megtanítanak a folyamatra, és úgy érezheted, hogy már-már könyvelői minősítést kaptál. 🙂 

Őrült zsúfolt időszak ez a könyvelők számára, a katás vállalkozó általában nem kapkodja el, és ha december-januárban felkészül rá, arra azt mondhatjuk, hogy még egészen időben van… Nem kell elkapkodnod a bevallást, de jó, ha már most megtervezed, hogy majd februárban hogyan, miként fogod elkészíteni. 

Jó hírünk van!

Az autokata segít elkészíteni a bevallásod. Az autokatában a matracos hölgy felügyelete mellett elkészül a bevallásodhoz minden szükséges adatot tartalmazó xml fájl, így az ÁNYK-ba történő feltöltésen kívül semmi dolgod nem lesz. (Uhh, az ÁNYK nagyon ijesztően hangzott? Megnyugtatunk.) Szóval az autokata mindenben segít, és csak azért nem küldi be helyetted, mert erre (DE kb. csak a beküldés gomb megnyomására) még nincs semmilyen automatikus lehetőség sajnos nem rajtunk múlik. 

Viszont minden másban ott lesz melletted: a bevallásodat elkészítjük, és ha keresztkérdésed lesz, szakértőink akkor is fogják majd a kezedet. Semmilyen online tanfolyamot nem kell elvégezned a kata bevallásodhoz, nem kell könyvelői képesítés, és úgy is a legnagyobb biztonsággal benyújthatod. (Ha pedig mégsem így lenne, akkor az számlázóban lévő adataid, illetve autokata beállításaid alapján erről is tájékoztatni fogunk és könyvelőhöz irányítunk) 

No, de nézzük, hogy mi az, ami mégis kell hozzá: 

  • Számlázz.hu-előfizetés (#start, #digital vagy #profi csomag) 
  • Aktiváld az autokata szolgáltatást, és az adatok automatikusan szinkronizálódnak a két rendszer között
  • Minden olyan katás bevételedet importáld az autokatába, amely(ek)et nem a Számlázz.hu-ban adminisztráltál 2019 során. (Például kézi számla, nyugta, 2019. előtt kiállított, de ebben az évben pénzügyileg megszerzett árbevétel, stb.) 
  • Ne keveredjünk! Vagyis akkor lesz sikeres a bevallás elkészítése, ha a Számlázz.hu-ból nem állítasz ki olyan számlákat, amelyeket nem katásként realizáltál. (Például adószámos magánszemélyként Airbnb-zés, stb.)
  • Ugye a vevőidtől kapott számlakiegyenlítéseket napra pontosan vezetted? A felvitt adatok megegyeznek a bankszámla- vagy készpénzmozgásaiddal? Ez fontos lesz.  
  • Egy ügyfelet ne tarts nyilván többféle néven a számlázóban (Pl.: Alfa Korlátolt Felelősségű Társaság és Alfa Kft.).

Akkor se aggódj, ha: 

  • csak 2019-ben év közben csatlakoztál a Számlázz.hu-hoz vagy az autokatához 
  • szüneteltettél az autokata ezt remekül kezeli
  • a kata adó alól mentesültél GYED, CSED, vagy egyéb okok miatt az ilyen esetekben mi segítünk neked! 

A funkció január második hetétől lesz elérhető, és ha a bevallás elkészítése közben kérdésed merül fel, akkor e különleges alkalomból még gyorsabban veheted fel az autokata ügyfélszolgálatával a kapcsolatot segíteni fogunk! 

A bevallásod így egy varázsütésre” elkészülhet, úgy, hogy ki sem kellett mozdulnod otthonról, és még stresszelned sem kell, hogy biztosan minden rendben van-e. 🙂 

Nincs autokatád? Még nem késő! Aktiváld most az autokatát, hogy a bevallás mellett katázni mostantól tényleg egyszerű legyen! 

Hozzászólások