Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő

FRISSÍTÉS: 2022. január 1-jétől az alábbi cikkben említettekhez képest változott a kata és alanyi adómentes (AAM) keretkijelzők év eleji működése: mindkét keret már adott év január 1-jétől az aktuális év adatait mutatja. Az előző év adatainak lekéréséhez a #start csomagtól elérhető Főkönyvi adatexport funkciót javasoljuk. További információt tudástárunkban találsz.

Katás vállalkozóként egyrészt örömteli, amikor év végén már a kata keretedet kell számolgatnod, hiszen az azt jelenti, hogy jól teljesítettél az idei évben, és kimaxoltad a rendelkezésre álló lehetőségeket…

Ehhez gratulálunk! 🙂 

Viszont lehet, hogy megijedsz, mert a Számlázz.hu-ban nem úgy, és nem az  az összeg szerepel, ahogyan és amit Te gondolsz… Ne ess pánikba, mindennek oka van. Elmondjuk, hogy mire figyelj, amikor a kata keretedet számolod a Számlázz.hu-ban.

1. Kata időszak beállítása

Emlékezz vissza: amikor regisztráltál, beírtad a kata kezdési dátumodat? Ez az az időpont, amikor beléptél a kata hatálya alá, vagyis amikor katás vállalkozó lettél. Ha nem adtad meg, az eddig kiállított számláidat nem számoltuk bele a kata keretedbe. Fontos, hogy a kata időszak végét semmiképp ne állítsd be, hacsak nem tudod biztosan, hogy megszünteted a vállalkozásodat!

2. Számláidat kifizették? 

Nagyon fontos, hogy a kata keretedet nem a kiállított számláid után számoljuk, hiszen a be nem fizetett összegek nem csökkentik a kata keretedet. Vagyis a kereted akkor csökken, ha a számládat a vevőd ki is egyenlítette, és a pénz beérkezett hozzád.

3. És Te ezt beállítottad? 

Vagyis, ha a vevőd befizette a számlát, és te megkaptad a pénzt, a következő lépés, hogy a számlázási fiókodban rögzítsd a számla kiegyenlítését a megfelelő dátummal. Persze ezt csak akkor kell megtenned, ha nincs autokasszád, mert ha összekötötted számlázási fiókodat a bankszámláddal, akkor a rendszer ezt automatikusan megteszi helyetted. 

A számla kifizetettségét a #start, a #digital és a #profi csomagban tudod beállítani, az autokasszát pedig a #digital és a #profi csomagban éred el.

4. Milyen dátummal? 

Nagyon fontos, és sok galibát okozhat, ha nem a helyes dátummal rögzíted a számláid kifizetettségét. Mindig a számla összegének pontos beérkezési dátumát add meg a Számlázz.hu-ban, így fog jól működni minden, számlázáshoz kötött szolgáltatás (pl. autokata).

5. Meddig látom az idei kata keretem? 

A 2019. évi kata keretedet 2020. január 31-ig fogod látni a Számlázz.hu-ban, tehát ha februárban ránézel a keretedre, már a 2020-as számokkal fogsz találkozni.

6. Eltérés van, SOS! 

A Számlázz.hu-ban megjelenő kata és alanyi adómentes keret tájékoztató jellegű. Ha a fentiek alapján minden klappol, mindent jól csináltál, szorgalmasan párosítottad a számlákat, és mégis eltérést látsz, vagy bizonytalan vagy a keretösszeget illetően, akkor a következőket kell átgondolnod: 

  • Év közben kezdted? Ha újonc vállalkozó vagy, és év közben indítottad a vállalkozásodat, akkor az arányosításnál lehet, hogy problémák lesznek.
  • Szüneteltettél? Amennyiben a 2019-es év során szüneteltetted a vállalkozásodat, szintén arányosítási problémák lehetnek.  
  • Devizás számlákat állítottál ki? Ha más devizanemben állítottál ki számlát, akkor az árfolyam számítása során lehetnek eltérések. 

Viszont! Van megoldás arra, hogy mindig pontosan nyomon követhesd a kata keretedet: ahogyan fent írtuk, a Számlázz.hu-ban található keretinformációk tájékoztató jellegűek, viszont az autokatának éppen ez az egyik fontos feladata, hogy mindig képben legyen, és mindig az aktuális, pontos információt mutassa számodra. 

Ha figyelmes voltál, akkor a cikk során a felmerülő problémáidra már meg is találtad a megoldást: két szolgáltatásunk, automatizmusunk is létezik a kacifántos esetekre, illetve arra, hogy megkíméljen téged a felesleges adminisztrációtól és számolgatásoktól: az egyik az autokassza, a másik pedig az autokata szolgáltatásunk. Az autokassza segítségével heti több órányi munkát spórolhatsz meg, míg az autokata katás vállalkozások életét könnyíti meg nap mint nap. Nézd meg, hogy a Te vállalkozásodnak hasznos lehet-e az autokata!