Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő

Közismert tény – de mégis érdemes írni róla – hogy 2020. január 1-től megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva). 

A 2003-ban bevezetett, valaha nagyon népszerű vállalkozói adónem 2019. novemberében több mint 16 ezer vállalkozást érintett. Fénykorában, 2006-ban még közel 100 ezer evás szerepelt az adóhatóság nyilvántartásában, de a 2010-es évek elejétől jelentősége folyamatosan csökkent. A jelenlegi kivezetés azt is jelenti, hogy vállalkozások ezreinek kell új adózási formát választani a jövő évtől.

Mik az adózási lehetőségek 2020. január 1-től, hol lehet utánanézni?

Ma már több mint 350 ezer vállalkozás alkalmazza a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) és mintegy 41 ezren választották a kisvállalati adót (kiva), amelynek adókulcsa jövő évtől 13 százalékról 12 százalékra csökken. Ha az evások közé tartozol, 2019. december 31-ig még mindig választhatsz másik adónemet. Amennyiben ezt elmulasztod, a törvény rendelkezése alapján automatikusan az általános szabályok szerint adózik majd vállalkozásod 2020. január 1-től – ez esetben jövőre társaságként társasági adót fizetsz, egyéni vállalkozóként pedig a személyi jövedelemadó hatálya alá kerülsz.

A kibicnek semmi sem drága…

Bizonyára megkaptad már a hatóságok tájékoztatását az eva megszüntetéséről. Sokféle tipp jelenik meg most a hetekben, szakértők és kóklerek is mondanak véleményt. Ha bármi oknál fogva még nem döntöttél arról, hogy vállalkozásod részére jövőre melyik adónem lehet a legideálisabb, a Pénzügyminisztérium tájékoztatója és kalkulátora segít eldönteni, a saját vállalkozásodra szabni az adózásodat jövő évtől. 

Ha pedig könyvelő vagy adószakértő segítségét is igénybe veszed, mindig kérd, hogy tanácsát kalkulációkkal, a te vállalkozásodra szabott információkkal indokolja. Magyarán: ne csak tanácsot adjon, hanem a miérteket is magyarázza el!

A jövő évtől választható adónemek az eva “helyett”: 

  • kata (kisadózó vállalkozások tételes adója)
  • kiva (kisvállalati adó)
  • társasági adó
  • szja-s (személy jövedelemadós) egyéni vállalkozó státusz; 

Ezek közül a bevétel, a költség, a profit és persze stratégiai céljaid függvényében érdemes választanod. 

A valóban nagy döntésben természetesen segítségedre lehet könyvelőd, vagy – amennyiben a kata a terved – az autokata szolgáltatásunk, illetve az interaktív autokata chatbot. Ha ezeket használod, gyorsan és hatékonyan zajlik majd a katázás, és neked igazán csak annyi dolgod lesz, hogy sikerre vidd vállalkozásod!