Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.07.26. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

FIGYELEM: 2022. szeptember 1-jével jelentősen változik a kata!

A július 12-én elfogadott “új” kata adótörvény szerint a kata adó alanya kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet, valamint megszűnik az adóalanyiság, ha 2022. augusztus 31. után nem magánszemélytől érkezik bevétel. A 2022-es kata változásokat ezen az oldalunkon foglaltuk össze.

Az autokata szolgáltatásunk értékesítését 2022. július 20-án leállítottuk, a meglévő előfizetések továbbra is élnek, és igény esetén megújíthatóak.

A jelenlegi jogszabályok alapján augusztus 31. után mindenkinek megszűnik a korábbi kata adóalanyisága, még akkor is, ha az új törvény alapján jogosult lesz katázni. A korábbi kata időszakot egy ún. záró bevallással kell lezárni minden katásnak, melyet a záróbevallás-varázslónkkal elkészíthetsz. A kata záró bevallás készítéséről bővebb információt itt találsz.

irány a kata záró bevallás készítése

Közismert tény – de mégis érdemes írni róla – hogy 2020. január 1-től megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva). 

A 2003-ban bevezetett, valaha nagyon népszerű vállalkozói adónem 2019. novemberében több mint 16 ezer vállalkozást érintett. Fénykorában, 2006-ban még közel 100 ezer evás szerepelt az adóhatóság nyilvántartásában, de a 2010-es évek elejétől jelentősége folyamatosan csökkent. A jelenlegi kivezetés azt is jelenti, hogy vállalkozások ezreinek kell új adózási formát választani a jövő évtől.

Mik az adózási lehetőségek 2020. január 1-től, hol lehet utánanézni?

Ma már több mint 350 ezer vállalkozás alkalmazza a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) és mintegy 41 ezren választották a kisvállalati adót (kiva), amelynek adókulcsa jövő évtől 13 százalékról 12 százalékra csökken. Ha az evások közé tartozol, 2019. december 31-ig még mindig választhatsz másik adónemet. Amennyiben ezt elmulasztod, a törvény rendelkezése alapján automatikusan az általános szabályok szerint adózik majd vállalkozásod 2020. január 1-től – ez esetben jövőre társaságként társasági adót fizetsz, egyéni vállalkozóként pedig a személyi jövedelemadó hatálya alá kerülsz.

A kibicnek semmi sem drága…

Bizonyára megkaptad már a hatóságok tájékoztatását az eva megszüntetéséről. Sokféle tipp jelenik meg most a hetekben, szakértők és kóklerek is mondanak véleményt. Ha bármi oknál fogva még nem döntöttél arról, hogy vállalkozásod részére jövőre melyik adónem lehet a legideálisabb, a Pénzügyminisztérium tájékoztatója és kalkulátora segít eldönteni, a saját vállalkozásodra szabni az adózásodat jövő évtől. 

Ha pedig könyvelő vagy adószakértő segítségét is igénybe veszed, mindig kérd, hogy tanácsát kalkulációkkal, a te vállalkozásodra szabott információkkal indokolja. Magyarán: ne csak tanácsot adjon, hanem a miérteket is magyarázza el!

A jövő évtől választható adónemek az eva “helyett”: 

  • kata (kisadózó vállalkozások tételes adója)
  • kiva (kisvállalati adó)
  • társasági adó
  • szja-s (személy jövedelemadós) egyéni vállalkozó státusz; 

Ezek közül a bevétel, a költség, a profit és persze stratégiai céljaid függvényében érdemes választanod. 

A valóban nagy döntésben természetesen segítségedre lehet könyvelőd, vagy – amennyiben a kata a terved – az autokata szolgáltatásunk, illetve az interaktív autokata chatbot. Ha ezeket használod, gyorsan és hatékonyan zajlik majd a katázás, és neked igazán csak annyi dolgod lesz, hogy sikerre vidd vállalkozásod!

Hozzászólások