Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő

2020. február 25. fontos dátum a katások éves teendői között: le kell adni a kata bevallást. Ez sokszor stresszt jelent a vállalkozók számára, főleg akkor, ha az utolsó pillanatban jut eszükbe. Jó hír következik: a NAV nem, de az autokata plusz költség nélkül elkészíti neked a bevallásod, és ez a funkció már elérhető! 

Ügyfelünk, András katás vállalkozó, van könyvelője, aki már számos kérdéses helyzetben segített neki tanácsaival. András emellett tisztában szeretne lenni vállalkozása pénzügyeivel és teljesítményével, ezért autokata-felhasználó is. Könyvelőjének hozzáférést adott Számlázz.hu fiókjához, így náluk nincsenek felesleges telefonozgatások, számla-hurcibálások, a könyvelő ugyanis a munkájához minden szükséges infót lát. Az autokatában András figyelemmel kísérheti 

  • a kata kererét, 
  • az adófizetési kötelezettségeit,
  • teendőiről pedig értesítést, és 
  • vállalkozásának teljesítményéről havi értékelést kap. 

András jelentősen csökkentette könyvelője munkáját, miután előfizetett az autokatára, onnan ugyanis például egy kattintással letölthető a kata bevallás tervezete, amit aztán a könyvelő csak ellenőriz, és feltölt az ÁNYK-ba. 

Másik ügyfelünk, Andrea sokat számláz, de az adminisztrációt nem szereti (Számlázz.hu-t használ, szóval ez a kettő abszolút létezik egymás mellett). A katás teendőibe ugyan beletanult, ám néha-néha így is találkozik bonyodalmakkal vállalkozói tevékenysége során. Andrea Számlázz.hu fiókjában bekapcsolta az autokata szolgáltatást, így a havi adminisztráció mennyisége jelentősen csökkent, minden bevételét és kintlévőségét pontosan nyomon tudja követni. Andrea egy ellenőrzés alkalmával sem aggódik, hiszen például a bevételi nyilvántartást egy kattintással letöltheti – az autokata előtt ezzel jócskán volt dolga. Emellett már a bevallást is saját maga oldja meg, kénytelen is, hiszen mindig utolsó pillanatra hagyja. Korábban kifejezetten kata bevallásra specializálódott céget bízott meg ezzel, de több tízezer forintot kellett kifizetnie. Az autokata ezzel szemben havi nettó 1075 forintjába kerül, és plusz költség nélkül elkészíti a kata bevallást

Ha kérdése van, tudja, hogy az autokata automatikus szolgáltatásai mellett a szakértői csapathoz is fordulhat, mert az autokata ügyfélszolgáltata segíteni fog neki a felmerülő problémái megoldásában. 

Szóval akkor az autokata elkészíti a bevallásomat? IGEN! 🙂 

Persze felmerülhet benned a kérdés, hogy biztos? Akkor is, ha nincs minden bevételed a Számlázz.hu-ban? Nos, ha 

  • van autokata előfizetésed,
  • pontosan vezetted a számláid kiegyenlítéseit,
  • és jól állítottad be az autokatád,

akkor meg tudod csinálni a kata bevallásodat az autokatával, egyszerűen.

Oké, ha az alap kvalifikáció pipa, akkor is jöhetnek a keresztkérdések: Ha szüneteltettem, akkor is? Ha GYES-en voltam, akkor is? Ezekre is van válaszunk: Ha még többet olvasnál erről, akkor kattints ide.

Tehát, mi a teendő ezek után? 

    • Az autokatában indítsd el a “kata bevallás” ügyet.
    • Így a program egy xml fájlt generál neked a meglévő adatokból.
    • Ezt fel kell töltened az ÁNYK-ba és be kell küldened az Ügyfélkapun keresztül. (Mi fán terem az ÁNYK és miként működik?)
  • Kész is, hátradőlhetsz! 🙂 

Nem autokatázol még? Kattints ide, és aktiváld a funkciót fiókodban, hogy katázni mostantól tényleg egyszerű legyen!