Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő

Néha-néha ráijesztenek a vállalkozókra a különböző rémhírekkel, amelyek szerint a katának vége, vagy a kedvező feltételeket elveszik tőlük. 2019 novemberében és decemberében is végigsöpört egy ilyen hullám a hírportálokon, azonban szerencsére a kata előnyeit továbbra is élvezhetik a vállalkozók.  

Ellenőrzések 

Az év végén számos hír látott napvilágot, melyek szerint a katásokat sűrűbben és szigorúbban ellenőrizhetik 2020-tól, és számos pletykát is lehetett hallani a témában, a kata feltételeinek szigorításáról. Utólag kiderült, hogy ezek alaptalanok voltak, és nem is kerültek bele az érintett törvénytervezetbe. Ami viszont igaz, hogy számíthatnak a katások ellenőrzésekre. A Portfolio írt arról, hogy milyen ellenőrzések érinthetik a katásokat, és mi az, amit az ellenőrök figyelnek egy-egy „látogatás” esetén. Fontos hangsúlyozni azonban – amit mi mindig elmondunk az adóhatósággal kapcsolatban – hogy a NAV célja elsősorban nem a büntetés, hanem a jogszerű működés, amiben ők is segíteni szeretnének a vállalkozóknak. 

A jogszerűség garantálására a Számlázz.hu-nak is vannak eszközei: a program mindig megfelel a NAV előírásainak, és ha hibázni készülsz a számla kiállítása során, akkor bizony szólni fog. 

Amire a katásnak is figyelnie kell 2020-ban 

2018 után 2020-ban is nagy változás következik be a vállalkozások életében: másfél évvel ezelőtt egy új jogszabályt vezettek be, mely szerint minden, 100 000 forint áfatartalom feletti számláról adatot kell szolgáltatni a NAV felé.

2020. július 1-től ez megváltozik, és áfatartalomtól függetlenül, minden, belföldi adóalany (vállalkozás) felé kiállított számlát be kell küldeni a NAV-nak. 

A változás tehát a katásokat is érinti, vagyis akkor is adatot kell szolgáltatni a NAV felé, ha alanyi adómentesek vagyunk. Egyelőre (vagyis 2020. július 1-től) csak akkor, ha belföldi vállalkozás felé számlázunk, de 2021. január 1-től már akkor is, ha magánszemélyek felé állítjuk ki a bizonylatunkat. 

Hogyan működik az adatszolgáltatás? 

A 2018-as jogszabályváltozás, mely szerint a 100 ezer forint áfatartalom feletti számlákat kell beküldeni a NAV-nak, nem csak a vállalkozások, hanem az online számlázók életében is változást hozott, vagyis nemcsak a vállalkozók, de a számlázók felé is kötelezettséget jelentett. 

Az online számlázóknak ugyanis a számla kiállításának pillanatában be kell küldenie azt a NAV-hoz, amennyiben a jogszabály ezt előírja. Éppen ezért számos vállalkozás döntött úgy 2018-ban, hogy online számlázóra vált – ezzel ugyanis jelentősen csökkent az adminisztrációjuk. 

2018-tól a 100 000 forint áfatartalom feletti számlákat kell beküldeni a NAV-hoz, ekkor számos vállalkozás tért át online számlázóra, a kisebb összegeket számlázók azonban egyelőre „megúszták”. 

Vége a kézi számlatömböknek? 

2020-ban azonban már őket sem kerüli el a változás: aki eddig ragaszkodott a papírhoz, vagy azzal halogatta a váltást, hogy „még az utolsó lapot megvárom a kézi számlatömbben”, kénytelen lesz online számlázóra váltani, ha nem akar órákat eltölteni azzal, hogy kézzel rögzítheti a számla adatait a NAV rendszerébe. A Számlázz.hu-val ugyanis az adatszolgáltatás automatikus lesz, a számlákat a rendszer a kiállítást követően elküldi a NAV rendszere felé, anélkül, hogy a vállalkozónak bármi pluszmunkája adódna. 

Miután egy ennyire egyszerű rendszer a vállalkozók rendelkezésére áll, valószínűleg jelentősen csökkenni fog a nyomtatványboltokban a számlatömbök iránti kereslet. 

Online számlázó mellé automatikus megoldásokat!  

Ha már online számlázót használsz, biztosan beléptél a digitalizáció kapuján, ahol rengeteg út közül választhatsz, és ezek között bizony jócskán van átjárhatóság. Például kifejezetten katások számára készült az autokata szolgáltatás, amelynek előnyeit Számlázz.hu-ügyfélként maximálisan kiélvezheted. 

Ha katásként nincs könyvelőd, akkor gyakorlatilag egy automatikus könyvelési rendszert kapsz, ahol a bevallásodat is elkészítheted, illetve minden olyan teendőt figyelemmel kísérhetsz, ami katásként téged érint. Hogyan? Ha katás egyéni vállalkozó vagy, és hazai számlakapcsolatokkal rendelkezel, akkor be tudod kapcsolni az autokata szolgáltatást itt. (EU-s adószámmal rendelkező vállalkozók számára az alkalmazás elérhető, azonban korlátokkal bír.)

Ha van könyvelőd, akkor pedig neki és neked is segítséget jelenthet az autokata használata. Tudod-e például, hogy visszaigényelheted az iparűzési adót, vagy mentességet is kérhetsz? Tudod-e, hogy mikor érdemes szüneteltetned a vállalkozásod? Az autokata segít ezek intézésében, és ha kíváncsi vagy, mit tud még, akkor itt utánanézhetsz