Katásokat, alanyi adómenteseket, fordított adózással számlázókat is érinti a 2020. július 1-jei jogszabályváltozás. Összegyűjtöttük Leírtuk, mit kell tenned, hogy júliustól is zavartalanul számlázhass (valójában nem kellett gyűjtögetni, mert nem sok mindenről van szó, azok viszont nagyon fontosak). 

Biztosan hallottál a NAV 2020-as jogszabályváltozásairól, a különböző dátumokról: itt részletesen leírtuk, hogy melyik változás érinthet Téged, és melyik nem. SPOILER: Ha vállalkozásoknak számlázol, július 1-től biztosan továbbítanod kell a számláid adatait a NAV felé. 

Két dolog változik 2020. július 1-től, ami érinthet Téged: 

  • Minden, vállalkozás felé kiállított számla adatát továbbítani kell a NAV felé, függetlenül az áfa mértékétől.
  • Minden, vállalkozás felé kiállított számlán kötelezően fel kell tüntetni a vevő adószámát, függetlenül az áfa mértékétől. 

Igen, akkor is, ha katás vagy. 

Igen, akkor is, ha alanyi adómentes vagy. 

Igen, akkor is, ha fordított adózással számlázol. 

Igen, akkor is, ha havonta csak egy számlát állítasz ki. 

Az online számlázóprogramoknak kötelességük adatot szolgáltatni azon számlákról, amelyeknél a jogszabály ezt előírja – mindez a számla kiállításának pillanatában történik. Tehát, ha a Számlázz.hu-val számlázol, a bizonylatokról történő adatszolgáltatás nemcsak a Te feladatod, hanem a miénk is, és mi ezt el is végezzük helyetted – ráadásul automatikusan. 

De van teendőd! 

A Számlázz.hu-nak kötelessége adatot szolgáltatni a kiállított számlákról, és hogy ezt meg tudja tenni, három dolgot kell elvégezned: 

Lesz olyan online számlázóprogram, amely nem készül el július 1-ig a fejlesztésekkel, náluk a számlakiállítás sem működhet ebben az esetben, hiszen a számlázószoftvereknek kötelességük azonnal továbbküldeni a bizonylat adatait a NAV felé, ha a jogszabály előírja. A Számlázz.hu már készen áll erre a feladatra. 

Hogy Te is és mi is eleget tegyünk a kötelességeinknek, az együttműködésedre lesz szükségünk. Neked csupán a fenti “összekötési” feladatod van, ezt sajnos nem tudjuk átvállalni Tőled. Nem azért, mert nem szeretnénk, hanem azért, mert jelenleg a NAV rendszere nem teszi lehetővé az összekötés automatizációját. 

Hibázhatsz-e? 

Ijesztgetik az embert büntetésekkel, hogy ha nem jut el a NAV-hoz a számlaadat, akkor akár 500 000 forinttal is “jutalmazhatnak”. Nos, esélyed sincs büntetésre, ha a Számlázz.hu-t használod. 

Előfordulhat, hogy nem tudok számlát kiállítani július 1-től? 

Igen. Ez két esetben lehetséges: 

  • Nem kötötted össze Számlázz.hu fiókodat a NAV rendszerével.
  • Nem tüntetted fel a vevőd adószámát a számlán. (Triviálisnak tűnik, viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy fontos felhívni a figyelmet arra, hogy adószámról van szó, amely vállalkozóknak, vállalkozásoknak és adószámos magánszemélyeknek van. Magánszemélyek adóazonosító jelét semmiképp NE írd rá a számlákra!)

Mivel a Számlázz.hu mindenkor NAV-állóan működik, nem engedjük, hogy kiállítsd a számlát, ha az nem felel meg a jogszabályoknak. Viszont segítünk benne, hogy zökkenőmentesen számlázhass július 1-től, ezért arra kérünk, hogy 

  • Regisztrálj a NAV online számla rendszerében, a legjobb az, ha ezt most teszed. 
  • Kösd össze a rendszert a Számlázz.hu fiókoddal mindössze 10 perc alatt. 
  • Július 1-től tüntesd fel a vevőd adószámát a számlán. (Ez könnyű lesz, mivel ha elkezded gépelni a partnered nevét, a rendszer automatikusan “behúzza” az érvényes adatokat a Cégjelzőből.) 

Ha elakadtál, nézd meg útmutatónkat még egyszer, van egy erről szóló videónk is. 

Ha pedig kész, akkor hátradőlhetsz, és várhatod a július 1-et, mert ez azt jelenti, hogy a Számlázz.hu mellett már Te is készen állsz az adatszolgáltatásra – amivel a továbbiakban az égvilágon semmi dolgod nem lesz. 

Szeretnél többet tudni a NAV online számlázásról?