Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2024.02.20. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő

FRISSÍTÉS: Figyelem! 2024.01.01-től megváltozott a táppénz igénylés menete. A táppénzt a Személyre Szabott Ügyintézési Felületen (SZÜF) lehet kérelmezni. Részletkért kattints ide!

FRISSÍTÉS: 2022. szeptembere óta már nincs mellékállású katázás, a kata adó pedig egységesen havi 50 ezer forint, mellyel 108.000 forint a havi ellátási alap. Magasabb összegű tételes adó fizetésére nincsen mód, így magasabb összegű ellátási alap szerzése sem lehetséges már.

FRISSÍTÉS: 2022-ben az ellátási alapok a következők : ha havi 50 ezer forint a kata adó mértéke, akkor 108.000 Ft havi ellátási alapig minősülsz biztosítottnak, emelt összegű kata adó esetén pedig magasabb, 179.000 forint lesz a havi ellátási alapod.

A katás vállalkozói lét csak kívülről tökéletesen ideális: biztosan mondták már Neked, hogy milyen jó, hogy Te osztod be az idődet, hogy akkor dolgozol, mikor szeretnél, hogy nem kell követned senkinek az utasításait, mert magad ura lehetsz. 

Közben tudod, hogy a saját időbeosztás az nagyjából az éjjel-nappalt jelenti, hogy a munkáddal fekszel és azzal kelsz – de legalább (jó esetben) biztosan azzal foglalkozol, amit szeretsz, még akkor is, ha vannak nyűgös feladatok. 

A fent említett dolgok is tévhitek a vállakozói léttel kapcsolatban, mint ahogy az is, hogy a katás vállalkozó nem mehet táppénzre. Ha a vállalkozó megbetegszik, nem tud dolgozni, értelemszerűen nem lesz bevétele, valamiből mégis meg kell venni a kenyeret (lisztet és az élesztőt) a boltban. 

Ki igényelhet katásként táppénzt? 

Azok a katás egyéni vállalkozók, akik főállásban végzik vállalkozói tevékenységüket. Tehát mellékállásúak nem igényelhetnek táppénzt – értelemszerűen, hiszen így valószínűleg van egy munkahelyed, ahol elmehetsz betegszabadságra. 

A táppénzellátást az Egészségbiztosító fizeti, az ellátás alapja 2020. július 1-jétől a főállású kataadózónál (aki havonta 50 000 forint kata adót fizet) 102 000 forint, az emelt összegű kata adózónál (aki havonta 75 000 forint kata adót fizet) 170 000 forint. 

Mit kell tenned, ha katás vállalkozóként táppénzre szeretnél menni? 

A következő lépéseket kell követned: 

  1. Regisztrálj az Egészségbiztosítási Osztálynál, az elektronikus ügyintézéshez kattints ide
  2. Add le a nyomtatványt az epapír szolgáltatáson keresztül. 
  3. Ezután tudod benyújtani táppénz-kérelmedet – ehhez erre a formanyomtatványra lesz szükséged. (Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez)
  4. Töltsd ki a formanyomtatványt az ÁNYK (Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram) segítségével. 
  5. Küldd be kérelmedet az Ügyfélkapun keresztül, ennek pontos lépéseit itt találod

És a kérdés: kell-e kata adót fizetni, ha táppénzen vagy? 

Hosszú távú betegség esetén, amennyiben nem tudsz dolgozni, vagyis számlát sem állítasz ki, és a táppénz időszaka eléri a 30 napot, akkor az adott hónapra nem szükséges megfizetni a kata adót. Tehát például, ha március 15-től április 15-ig táppénzen vagy, akkor áprilisra nem kell kata adót fizetned (mert ebben a hónapban érted el a 30 napot), és ezt május 12-ig kell jelezned az adóhatóság felé a T101E betűjelű nyomtatvány A02-es lapján (14. pont). 

Viszont arra figyelj, hogy (ahogy a szüneteltetésnél is) arányosan csökken a kata kereted is azzal a hónappal, amelyre nem fizettél kata adót

Abban az időszakban, amikor táppénzre vagy jogosult, vagyis keresőképtelen vagy, természetesen számlát nem állíthatsz ki – hacsak nincsen alkalmazottad.

A cikk az autokata Tudáscentrumának cikke alapján készült. Ha további katás okosságokra, vagy kíváncsi, vagy bármilyen kérdésed lenne, itt biztosan megtalálod rá a választ. Ha mégsem, küldd el kérdésedet a Matracos Hölgynek, segíteni fog! 

Még több információt szeretnél a kata szabályokról? Bonyolultabb, kata adózással kapcsolatos kérdésed van? Az aktuális kata változásokra vagy kíváncsi?

Összegyűjtöttünk mindent, amit a katás adózásról és katás számlázásról érdemes tudnod.

Elolvasom