600 432 vállalkozás
713 345 felhasználó
258 770 301 kiállított számla
Kata adózás és kata számlázás tudnivalók2022-07-26T13:47:00+02:00

Kata adózás és kata számlázás 2022-es változásokkal

2022. szeptember 1-jével jelentős kata változások lesznek. Összefoglaltuk a főbb tudnivalókat.

Kata adózás és kata számlázás tudnivalók

Kata változások 2022. szeptember 1-jétől

Az “új” kata adó alanya kizárólag a főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet.

Ki nem katázhat 2022. szeptember 1-től?

 • egyéni cég

 • betéti társaság (Bt.)

 • közkereseti társaság (Kkt.)

 • ügyvédi iroda

 • az Szja törvény szerinti egyéni vállalkozó fogalmába tartozó egyéb személyek, azaz:
  az egyéni ügyvéd, az állatorvos, a közjegyző, az önálló bírósági végrehajtó, az egyéni szabadalmi ügyvivő.

Továbbiakban kiesnek az “új” kata adózói körből azok az egyéni vállalkozók is, akik eddig sem minősültek főállású kisadózónak:

 • aki legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll

 • nyugdíjas,

 • külföldön biztosított személynek számít,

 • rokkantsági/baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult, és jelenleg rokkantsági/rehabilitációs ellátásban részesül,

 • rokkantsági ellátásban részesül (és egészségi állapota 50% vagy kisebb),

 • más vállalkozásban társas vállalkozónak minősül,

 • Szja törvény szerinti egyéni vállalkozónak minősül,

 • nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban áll,

 • nappali tagozatos diák.

Figyelem! Megszűnik az “új” kata alanyiság, ha 2022. augusztus 31. után nem magánszemélytől, hanem pl. vállalkozó, jogi személy vagy egyéb szervezet kifizetőtől érkezik bevételed! (Kivétel ez alól a taxis személyszállításból származó bevétel szerzése, valamint a számlán jóváírt kamat.)

Kata adó és kata keret változásai

 • A kata tételes adó összege marad havi 50 000 Ft, ellenben a mellékállású kata adó (25 000 Ft), illetve az emelt összegű kata adó (75 000 Ft) megszűnik.

 • A kata keret éves összege is változik. A kata értékhatárának számítása abban az esetben, ha augusztus 31-én “régi” kata alany a vállalkozó: aktív hónapok száma * 1,5 millió Ft, vagyis ha a vállalkozó 2022. januárjától folyamatosan működött kata alanyként, akkor 2022. január – augusztus 31. időtartamra vonatkozó kata kerete 8 * 1,5 millió Ft = 12 millió Ft. A 2022. szeptember 1-jétől “új” katás adózást választó vállalkozónak a kata keret számítása szintén = aktív hónapok száma * 1,5 millió Ft.

  Eddigi értelmezéseink szerint, ha tehát augusztus 31-én a vállalkozás már nem kata alany, azért mert korábban megszünteti a vállalkozását, vagy adónemet váltott (és már augusztusban nem katás), úgy rá még a korábbi keret vonatkozik, azaz aktív hónapok száma * 1 millió Ft.

 • Amennyiben a kata keret átlépésre kerül, akkor továbbra is 40%-os különadó fizetési kötelezettség terheli a kisadózót a keret feletti bevételre vonatkozóan.

 • Az új kata törvény eltörli a 2021-ben bevezetett 3 millió Ft feletti 40%-os adót, 2022. augusztus 31-ig viszont marad ez a fizetési kötelezettség.

autokata matracos hölgy

Rengeteg téves, vagy félinformáció kering a neten a kata változásokkal kapcsolatban.

Az autokata szakértői csapatában megbízhatsz, a legnagyobb körültekintéssel írják meg a Tudáscentrum anyagait.

Összeszedtük a legfrissebb bejegyzéseket az autokata Tudáscentrumból, reméljük, hogy minden kérdésedre választ kapsz bennük.

Kata változások – 2022 – autokata Tudáscentrum gyűjtemény

 • Kata változások 2022. szeptemberétől

Minden, amit a 2022. szeptemberi kata változások kapcsán tudnod kell.

 • Ki lehet a kata adó alanya 2022. szeptember 1-jétől?

2022. szeptember 1-jétől az “új” kata adó alanya a főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet. Mit jelent ez? Kik nem katázhatnak?

 • Kata változások – gyakori kérdések – 2022

A folyamatosan bővülő cikkben a kata törvénymódosítás kapcsán érkezett gyakori kérdéseket olvashatsz az autokata Tudáscentumában.

 • Kata adó alóli mentesség 2022. szeptember 1-jétől

A kata adó alóli mentesség szabályai is szigorúbbak lettek.

 • Ki/mi számít kifizetőnek az Art. szerint?

Az új kata jogszabályok miatt nagyon fontos tisztában lenni bizonyos fogalmakkal, pl. ki számít az Art. szerinti kifizetőnek, külföldi jogi személynek vagy esetleg egyéb szervezetnek.

 • Kisadózó felirat, K102-es nyomtatvány, munkaviszony elhatárolás

A továbbiakban a számlának nem lesz kötelező tartalmi eleme a “Kisadózó” felirat. Kivezetésre kerül az Art. szerinti kifizető adatszolgáltatási kötelezettsége (K102-es nyomtatvány) és a munkaviszonytól való elhatárolás szabályai is.

 • Az “új” kata adó mértéke (2022. szeptember 1-jétől)

Nézd meg, hogy hogyan alakul a kata adó mértéke: a tételes adó összege marad 50.000 Ft, de a kata keret összege módosult.

 • Milyen adózási lehetőségeink vannak a kata adózás után?

Egyéni vállalkozóként az alábbi adónemek hatálya alá tartozhatsz még: átalányadózás, vállalkozói személyi jövedelemadó (VSZJA). Más cégformák (pl. Bt.) esetében kisvállalati adó (KIVA) vagy társasági adó (TAO) közül választhatsz.

 • A kata egyik lehetséges alternatívája: az átalányadózás

Lehetséges alternatíva katásoknak az átalányadózás? Mindent amit az átalányadózás kapcsán tudnod kell.

 • A kata egy másik lehetséges alternatívája: vállalkozói személyi jövedelemadó (VSZJA)

A vállalkozói személyi jövedelemadó (VSZJA) is lehetséges opció lehet azoknak az egyéni vállalkozók számára, akik 2022. szeptember 1-től nem tudják folytatni a katás tevékenységüket.

 • Új kata bevétel és megszerzés időpontja

Fontos tisztázni, hogy mi számít kata bevételnek és mi nem. A bevétel fogalma nem változott lényegesen, de bekerült egy új pont, miszerint nem számít bevételnek a visszatérített adó.

Bővebb infóért irány az autokata tudáscentrum

Kötelező a kata záró bevallás készítése

A jelenlegi jogszabályok alapján augusztus 31. után mindenkinek megszűnik a korábbi kata adóalanyisága, még akkor is, ha az új törvény alapján jogosult lesz katázni. A korábbi kata időszakot egy ún. záró bevallással kell lezárni minden katásnak, amelynek határideje valószínűleg szeptember végén lesz.

Gőzerővel dolgozunk a bevallásvarázslón, amellyel egyszerűen és gyorsan készíthetitek el a záró bevallást a Számlázz.hu és az autokata lépésről lépésre útmutatása alapján. A bevallásvarázsló minden katás vállalkozó számára elérhető lesz, akkor is, ha eddig nem Számlázz.hu felhasználó volt.

kata záró bevallás készítése

Kata záróbevallás-varázsló értesítő

Ha szeretnéd 14 890 Ft+áfa egyszeri díjért a bevallásvarázslóval elkészíteni záró kata bevallásodat, akkor iratkozz fel az alábbi űrlapon, és azonnal értesítünk, amint elérhető a szolgáltatás.


MENNYIBE KERÜL A ZÁRÓ BEVALLÁS KÉSZÍTÉSE?

Ha van már autokata* és Számlázz.hu előfizetésed

INGYENES

Ha van már Számlázz.hu előfizetésed

12 900 Ft+áfa

Ha nincs még Számlázz.hu előfizetésed

14 890 Ft+áfa

tartalma:
záróbevallás egyszeri díj: 12 900 Ft+áfa
1 hónap #profi előfizetés**: 1 990 Ft+áfa

*Jelenleg az autokata szolgáltatásra nem tudsz előfizetni, de ha már előfizető vagy, akkor még nem érdemes lemondanod, mert így megspórolhatod a záró bevallás egyszeri költségét.

**Miért van szükség #profi csomagra? A Számlázz.hu biztosítja, hogy számláidat a NAV-ból leszedjük, valamint itt tudod állítani a számlák kifizetettségét is. Ezek az adatok mindenképpen szükségesek a teljeskörű záró bevalláshoz. A #profi csomag havidíjas, automatikusan megújul, de bármikor lemondható a záró bevallás elkészítése után.

MENNYIBE KERÜL A ZÁRÓ BEVALLÁS KÉSZÍTÉSE?

Ha van már autokata* és Számlázz.hu előfizetésed

INGYENES

*Jelenleg az autokata szolgáltatásra nem tudsz előfizetni, de ha már előfizető vagy, akkor még nem érdemes lemondanod, mert így megspórolhatod a záró bevallás egyszeri költségét.

Ha van már Számlázz.hu előfizetésed

12 900 Ft+áfa

Ha nincs még Számlázz.hu előfizetésed

14 890 Ft+áfa

tartalma:
záróbevallás egyszeri díj: 12 900 Ft+áfa
1 hónap #profi előfizetés**: 1 990 Ft+áfa

**Miért van szükség #profi csomagra? A Számlázz.hu biztosítja, hogy számláidat a NAV-ból leszedjük, valamint itt tudod állítani a számlák kifizetettségét is. Ezek az adatok mindenképpen szükségesek a teljeskörű záró bevalláshoz. A #profi csomag havidíjas, automatikusan megújul, de bármikor lemondható a záró bevallás elkészítése után.

Feliratkozom a záróbevallás értesítőre!

Figyelem! Az oldal további információi 2022. augusztus 31-ig érvényesek, a “régi” kata adózás alapján készültek a tartalmak. Ezért ezen információk hamarosan elavulnak, kérjük, hogy a legfrissebb információkat az autokata Tudáscentrumában keresd. 

1. Kinek jó a kata adózás (kisadózó vállalkozások tételes adója) és mennyit kell fizetni?

A tételes adó mértéke kedvező: havi 25, 50 vagy 75 ezer forint attól függően, hogy főállású katás vállalkozó vagy-e, és ha igen, emelt összegű tételes adót szeretnél-e fizetni.

 • Ha legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban állsz, nyugdíjas vagy, külföldön van biztosítási jogviszonyod, társas vállalkozónak minősülsz, rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesülsz, nevelőszülői jogviszonyban állsz, nappali tagozatos hallgató vagy, akkor 25 ezer forintot kell fizetned havonta.

 • Ha főállású katás vagy, vagyis vállalkozásod mellett nincs más biztosított jogviszonyod a fentiek alapján (vagy van munkaviszonyod, de nem éri el a 36 órás foglalkoztatottságot), akkor havi 50 ezer forint a kata adó mértéke. Ebben az esetben biztosítottnak minősülsz 108.000 Ft (2022) havi ellátási alapig, azaz társadalombiztosítási ellátásra és álláskeresési járadékra jogosult leszel.

 • A fenti esetben választhatsz emelt összegű kata adót is, melynek mértéke 75 000 forint/hó, így magasabb lesz a havi ellátási alap, 2022-ben ez havi 179.000 forint.

Kata adófizetés szintjei

Persze vannak még kiegészítő költségek, mint pl. az iparűzési adó fizetése vagy a kamarai hozzájárulás díja, ezekről részletesebben a „Tévhitek a katával kapcsolatban” blokkban olvashatsz.

2. Mikor érdemes katázni? És egyáltalán: kinek éri meg katázni?

A kata egy egyszerű adózási forma, amit egyéni vállalkozók, egyéni cégek, ügyvédi irodák, közkereseti társaságok és betéti társaságok vehetnek igénybe (utóbbi kettő esetében csak magánszemély taggal rendelkezők választhatják).

De biztos, hogy a kata a megfelelő adózási forma számodra? Nézd meg, milyen típusú kisadózó lehetsz.

Kinek jó a kata adózás

3. A kata feltételei és a katás (egyéni) vállalkozás alapítása

Fontos megjegyeznünk, hogy az egyéni vállalkozás alapítása nem egyenlő azzal, hogy Te katás vállalkozó leszel. 

Egyéni vállalkozást indítani egyáltalán nem nehéz, sőt inkább könnyű. Online elintézhető a folyamat, azonban van néhány kötelező dolog, ami véletlenül sem maradhat el. Készítettünk egy lépésről lépésre cikket, amellyel igyekszünk minden felmerülő kérdésre válaszolni, és segítünk, hogy ne vessz el a vállalkozásalapításban…

Mikor nem választhatod a kata adózást?

 • Ha a bejelentkezés évében vagy az azt megelőző 12 hónapban az adóhatóság törölte az adószámodat.

 • Kata adózás keretében nem végezheted a ,,saját tulajdonú, vagy bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése” tevékenységet. Ez a hosszú távú lakásbérbeadást jelenti, de a rövidtávú szálláshely-szolgáltatást (Booking, Airbnb) kata adózással is végezheted.

Katás egyéni vállalkozás alapítása

4. Kisadózó társas vállalkozások? Igen, ők a katás Bt-k!

Tévhit, hogy a kata adózási módot csak egyéni vállalkozók választhatják! Képzeld, akár betéti társaság is katázhat, viszont fontos kitétel, hogy a Bt. ez esetben csak magánszemély taggal rendelkezhet. A bt-k körében a katázás elég népszerű, főleg az egyszerű adminisztráció miatt. A bt. úgynevezett személyegyesítő társaság, a tagok általában személyesen is közreműködnek a vállalkozás tevékenységében.

A katás bt. alapítása leginkább egymáshoz közel álló személyek (családtagok, barátok, ismerősök) között történik, hiszen itt nagy szerepet játszik a kölcsönös bizalom. További lényeges elem, hogyha betéti társaság szeretne kata adóalanyiságot választani, akkor a vállalkozásnak legalább egy kisadózó tagot be kell jelentenie. A kisadózó betéti társaságra/kisadózó vállalkozásra is ugyanazok a szabályok érvényesek a kata adónem tekintetében, vagyis amíg kata alanyok, addig csak bevételi nyilvántartás vezetésére kötelezettek (tehát mentesülnek az olyan kötelezettségek alól, mint például az szja bevallása és megfizetése, a társasági adó vagy a szociális hozzájárulási adó megállapítása és megfizetése – csak hogy néhányat említsünk).

Tudtad? Már a katás bt-k könyvelését is automatizálhatod az autokatával!

5. A katások kötelezettségei 2022-ben

Azt mondtuk, hogy a kata adózás egy egyszerű adózási forma, ugye? Kedvező is, ezt is jól tudják róla általában, viszont van néhány kötelezettség, amit nem szabad elfelejteni.

Nézzük csak:

 • Kata tételes adó fizetése: 25, 50 vagy 75 ezer forint/hó, erről fentebb részletesebben írtunk.

 • Iparűzési adó fizetése (tételes vagy normál/egyszerűsített): Tudod, hogy melyik iparűzési adó a megfelelő számodra? Segítünk benne, nézd csak ezt: Klikk!

 • Bevételi nyilvántartás vezetése: Kevesen tudják, de a bevételi nyilvántartás vezetése kötelező a katások számára (csak akkor nem, ha csak készpénzes számlát állítanak ki), ezt folyamatosan frissen, naprakészen kell tartani, mert egy esetleges NAV-ellenőrzéskor ez lesz az első, amit kérni fognak.

 • Kata bevallás: Minden év februárjában be kell adni a kata bevallást, amitől sokan tartanak, pedig akármennyire rosszul hangzik, ettől egyáltalán nem kell félni – kicsit lejjebb görgetve megmutatjuk, hogyan készítsd el 10 perc alatt. Vagy ha már most meg szeretnéd nézni, mutatjuk hogyan lehet a legegyszerűbben elkészíteni a kata bevallást!

 • Adatszolgáltatási kötelezettség a bevallásban, ha egy nem magánszemély ügyféltől 1 millió Ft feletti bevételt szerzel, vagy kapcsolt vállalkozástól kapsz bevételt.
Tudtad? Katás vállalkozóként kéményadót is, kell fizetned…
Kata adózás kötelezettségei

6. Kata adózás 2021-től életbe lépő változások

 • Vége a többes katázásnak: 2021. január 1-től már csak egyetlen jogviszonyban lehetsz kisadózó, vagyis többé nem lehetsz katás egyéni vállalkozó és katás Bt-ben kültagként kisadózó.

 • 40%-os adó belföldi kapcsolt vállalkozás esetén: Ha belföldi, kapcsolt vállalkozásnak állítasz ki számlát, és azt ki is fizetik, akkor annak értéke után már az első forinttól a kifizetőnek 40%-os adót kell fizetnie.

 • 40%-os adó 3 millió forint juttatás felett: Amennyiben belföldi kifizetőtől egy adott évben 3 millió forint feletti bevételt szerzel, akkor a 3 millió forintot meghaladó juttatást 40%-os adó terheli.

 • Különadó külföldi kapcsolt vállalkozás esetén: Ha külföldi kapcsolt vállalkozástól bevételt szerzel, a kapott juttatás 71,42 százaléka után 40%-os adót kell fizetni a megszerzés hónapját követő hónap 12. napjáig. Ez esetben tehát az első forinttól fennáll a plusz adókötelezettség.

 • Különadó 3 millió forint, külföldi partnertől (jogi személy, egyéb szervezet) kapott juttatás felett: Ha egy külföldi partnertől az adott évben 3 millió forintot meghaladó bevételt szerzel katásként, akkor a 3 millió forint feletti bevétel 71,42%-a után 40%-os mértékű adót kell fizetned.

 • Így számold a 12 millió forintos kata keretet: A 12 milliós kata keret számításakor figyelmen kívül kell hagyni azokat a bevételeket, amelyeket a fenti plusz adók valamelyike terhel.

 • Tájékoztatás kisadózói minőségről: Ha szerződést kötsz (akár szóban) belföldi kifizető partnereddel, köteles vagy írásban tájékoztatni őt arról, hogy katás vállalkozó vagy.

Amennyiben magánszemélytől (akár belföldi, akár külföldi) 3 millió Ft feletti bevételt szerzel, azt nem terheli a fentiek szerinti többletadó. Sőt, nem magánszemély partnerek is kivételt képezhetnek a plusz adófizetési kötelezettség alól, amelyről itt olvashatsz.

A 2021-ben életbe lépett szabályok kivételeiről és egyéb részleteiről itt olvashatsz!

7. Számlázás katás vállalkozóként, kata és alanyi adómentes keret

Vannak, akik megalapítják a vállalkozásukat, és azt gondolják, innentől jöhet az egyszerű katázás, csak számlázok, és kész… Ez így van, de előtte van 1-2 lépés, beállítás, amire mindenképp oda kell figyelni.

Mert bizony vannak kötelező adatok, fontos a pontos áfakulcs, megvan, hogy mennyit számlázhatsz katásként, és két keretet is figyelemmel kell kísérned: az alanyi adómentes és a kata keretedet is. Ha a teljes évben működik a vállalkozás, mind a kettő 12 millió forint 2022-ben, de nem járnak kéz a kézben: van, ami beleszámít a kata keretedbe, de az alanyi adómentes keretedet nem csökkenti. Itt olvashatsz a kata és alanyi adómentes keretek közötti különbségekről, valamint arról, mi történik, ha mégis átlépnéd valamelyiket.

8. Katás vállalkozás szüneteltetése – E-BOOK

Ha biztos vagy benne, hogy legalább 1 hónapig nem fogsz munkát végezni katásként, akkor érdemes szüneteltetned a vállalkozásodat: így ha teljes hónapban fennáll a szüneteltetés, nem kell kata adót fizetned és spórolhatsz az iparűzési adóval is.

Vannak olyan pontok, amelyekre a szüneteltetés esetén nem biztos, hogy gondolnál: például ha főállású katás vagy, akkor a szüneteltetés ideje alatt nem leszel biztosított. Hogy ne ess bele semmilyen csapdába, készítettünk Neked egy ebookot arról, hogy hogyan tudod szüneteltetni vállalkozásodat: haladjunk lépésről lépésre együtt!

Letöltöm az e-bookot!
Tudtad? Ha szünetel a vállalkozásod, és megfelelsz bizonyos feltételeknek, akkor katásként álláskeresési járadékra is jogosult lehetsz.
Kata szüneteltetése

9. Tévhitek a katával kapcsolatban

 • Katásként nem igényelhetsz táppénzt: A főállású katás vállalkozók igényelhetnek táppénzt. Természetesen ebben az időszakban nem szabad számlát kiállítani, és ha a betegség időszakának hossza eléri a  30 napot, vagy a teljes hónapban táppénzben részesülsz, akkor kata adót sem kell fizetni. A táppénz feltételeiről és az igénylés lépéseiről itt olvashatsz.
 • Katásként nem számlázhatsz áfásan: A kata és az áfa kérdéskörét elkülönítetten kell kezelni. A katás egyéni vállalkozók ugyanúgy az áfa törvény hatálya alá tartoznak, csak van lehetőségük 12 millió Ft-ig alanyi adómentességet választani és 0 %-os áfakulccsal számlázni. Dönthetsz úgy is kezdő egyéni vállalkozóként, hogy rögtön bejelentkezel áfakörbe, de ezt igencsak át kell gondolni egy adótanácsadóval/könyvelővel. Az esetek többségében kezdő vállalkozóknak nagy előnyére válik, hogy alanyi adómentesként tevékenykedhetnek a kezdeti időszakban.
 • Ha katás vagy, az csak 50 000 forint havonta, és kész! Na, ez nem igaz.

  • Amikor bejelentkezel a kata adózás alá, kamarai hozzájárulást kell fizetned.
  • Évente kétszer iparűzési adót kell fizetned
  • Kiegészítő költségek lehetnek még:
   • Könyvelő és/vagy autokata
   • Számlázóprogram (A Számlázz.hu #free csomagja ingyenesen használható katásoknak is.)
 • Katás vállalkozóként nem lehet alkalmazottad. Lehet alkalmazottat foglalkoztatni katás vállalkozóként is, viszont az alkalmazottak jövedelme után a jogszabályok alapján adókötelezettségek keletkeznek (járulékok stb.). Tehát az alkalmazottak után fizetendő adókötelezettségeket nem váltja ki a kata. Emellett katás vállalkozó is foglalkoztathat egyszerűsített foglalkoztatottat is, amelynek adóterhe jóval alacsonyabb, de sokkal több korlátja is van.  Egyszerűsített foglalkoztatás keretében bejelenthetsz alkalmi munkavállalót, turisztikai idénymunkást, mezőgazdasági idénymunkást, vagy akár filmipari statisztát is. Ennek részleteiről itt olvashatsz. 
 • A kata havi maximum kerete 1 millió forint: nincs havi maximum kereted, a kata- és alanyi adómentes kereted a teljes évre vonatkozik, azaz az 1 évre vonatkozó keret 12 000 000 Ft mindkettő esetében (ha egész évben működött a katás, alanyi adómentes vállalkozás). Ez azt jelenti, hogy nincs semmilyen következménye annak, ha például egyik hónapban a számlázott bevételed meghaladja az 1 000 000 Ft-ot.

10. Mikor nem kell kata adót fizetni?

Bizonyos esetekben mentesülhetsz a kata adó fizetése alól, ha nem tudsz dolgozni, vagyis nem végzel kisadózóként folytatott tevékenységbe tartozó munkát.

Mentesülsz a kata megfizetése alól, ha:

 • teljes hónapban szünetelteted vállalkozásodat,

 • táppénzben, baleseti táppénzben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekek otthongondozási díjában, ápolási díjban részesülsz,

 • katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona vagy,

 • fogvatartott vagy,

 • keresőképtelen vagy.

A fenti esetekben akkor jár a kata mentesülés, ha a körülmény a teljes hónapban fennáll, vagy az adott ok (pl táppénz napjai) eléri a 30 napot.

Hogy hogyan mentesülhetsz a kata megfizetése alól, arról részletesen itt olvashatsz.

Kata adó fizetése alóli felmentés

11. Meddig lehetek katás vállalkozó?

Amíg Neked megéri. Arról már írtunk, hogy mikor érdemes a kata adózást választani. Ha viszont “túl jól” megy az üzlet, és kimeríted a kata keretedet, vagyis átléped a 12 millió forintot, akkor sem kell megijedni, nem kerülsz ki a kata hatálya alól, ám a 12 millió forint feletti bevételre 40%-os plusz adót kell fizetni.
Ha megnőnek a költségeid, akkor érdemes elgondolkodnod azon, hogy más adónemet válassz.

Meddig érdemes kata adózást választani

12. Külföldre számláznál katásként?

Természetesen semmi akadálya nincs annak, hogy katás vállalkozóként külföldre számlázz. Az erre vonatkozó szabályok sok mindentől függnek, például, ha EU-s országon belüli cégnek számlázol, akkor szükséged lesz EU-s adószámra, amelyet már az autokata segítségével is igényelhetsz.

Ezen kívül más szabály vonatkozik rád akkor, ha magánszemélynek vagy harmadik országba számlázol.

Válaszd ki, melyik kategóriába tartozol! 

TIPP: Adsense bevételeidet a Google-nek számlázod? Olvasd el az autokata erről szóló cikkét itt!

13. Kata szabályok 2022 – A NAGY, INGYENES TUDÁSCENTRUM

Katásként ismerned kell és a könyvjelzők közé kell mentened a “minden katás szabály ismerőjét és tudóját”, a nagy katás Tudáscentrumot. Elképesztő mennyiségű katás jogszabályt találsz itt érthetően, példákkal elmagyarázva. A Tudáscentrumot az autokata csapata eredetileg belső felhasználásra készítette, de elérhetővé tették mindenki számára teljesen ingyenesen, ami egy ekkora tudásanyagnál nagy szó. Nem kell online katás kurzusokat elvégezned, mert az autokata Tudáscentrumában minden kérdésedre megtalálod a választ. Ha esetleg nem, akkor pedig az autokata ügyfeleként kata szakértőktől kérdezhetsz, akik szívesen segítenek személyre szabott tanácsadással is.

Irány a Tudáscentrum
Kata adózás és kata számlázás tudnivalók

14. Kata hírek: olvasd el blogbejegyzéseinket is!

Még több betöltése