Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2023.03.22. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő

Nem titok, hogy hetek óta a kata változás miatti teendők kötik le időnk nagy részét, az pedig talán szintén nem meglepő, hogy ügyfeleinktől is bőven érkeznek kérdések ebben a témában. Most azokat a leggyakoribb kérdéseket gyűjtöttük össze, melyek főképp a Számlázz.hu fiókkal, annak használatával és beállításával kapcsolatosak. Persze sokan érdeklődtetek az autokatáról és egy lehetséges átalányadózást támogató rendszerről, így most ezeket is megválaszoljuk. 

❓ Használhatom továbbra is meglévő Számlázz.hu (vagy MostSzámlázz) fiókomat?

Fontos megkülönböztetni két dolgot: adózási formát változtatsz vagy vállalkozási formát is.

☝️ Amennyiben az adózási formád változik meg, nem változik az adószámod, ezért továbbra is használhatod jelenlegi Számlázz.hu fiókodat.

☝️ Ha viszont új vállalkozásformát is választasz (pl. eddig egyéni vállalkozóként tevékenykedtél, most pedig társas vállalkozást – pl. Bt.-t vagy Kft.-t –  alapítasz), az adószámod is megváltozik, és emiatt szükséged lesz új számlázási fiókra (Figyelem: új felhasználó létrehozására nincs szükség!). 

Új számlázási fiókot egyszerűen tudsz létrehozni a Számlázz.hu felületén: jelenlegi felhasználóneveddel bejelentkezve a bal felső sarokban található lenyíló menüben kattints az „Új számlázási fiók létrehozása” gombra vagy használd az Egyéb / Új számlázási fiók menüpontot. (Figyelem! A MostSzámlázz felületén jelenlegi felhasználóneveddel bejelentkezve a „Profil” menüponton belül az „Új cég hozzáadása” gombra kattintva tudsz új céget regisztrálni.)

👉 A Számlázz.hu-t akkor tudod továbbra is használni, ha áttérsz átalányadózásra. Bármilyen vállalkozásforma és adózási forma esetében tudod használni a Számlázz.hu-t, viszont arra figyelj, hogy a cégadatok pontosan legyenek kitöltve és a regisztrációnál jelöld a vállalkozási formát (pl. egyéni vállalkozó vagy társas vállalkozás).

Új vállalkozási forma miatti számlázási fiók létrehozásakor természetesen a NAV-val is újra létre kell hozni az összekötést.

❓ Továbbra is katás maradok, mert minden feltételnek megfelelek és eddig is megfeleltem. Használhatom továbbra is a Számlázz.hu-t #free csomagban? 

Természetesen igen. Sem a számlázási fiókot, sem a jelenlegi előfizetést nem érinti ebben az esetben ez a változás. Azt, hogy az új kata adóalanya vagy mindenképpen érdemes beállítani a fiókban a Beállítások/Fiók beállításai/Adózási és pénzügyi adatok fülön, hogy számlakiállításkor támogatni tudjunk abban, hogy véletlenül se állíts ki számlát vállalkozásnak (vagy pl. egyesületnek, civil szervezetnek stb.).

❓ Ha az „új kata” adóalanya leszek szeptembertől, új számlázási fiókra lesz szükségem vagy mit kell beállítani Számlázz.hu fiókomban? 

Ha az „új kata” alanya leszel 2022. szeptember 1-jétől, akkor kizárólag magánszemélyeknek állíthatsz majd ki számlát, különben kiesel az adóalanyiság alól (kivétel taxisok). Meglévő Számlázz.hu fiókodat továbbra is használhatod, hiszen nem változik az adószámod (első 8 számjegye, azaz vállalkozásod egyedi azonosítója/törzsszáma). Azt, hogy az új kata adóalanya vagy mindenképpen érdemes beállítanod fiókodban a Beállítások/Fiók beállításai/Adózási és pénzügyi adatok fülön, hogy számlakiállításkor támogatni tudjunk abban, hogy véletlenül se állíts ki számlát vállalkozásnak (vagy pl. egyesületnek, civil szervezetnek stb.). Az új kata időszak kezdetét szeptember 1-jétől adhatod meg a Pénzügyi adatoknál.

❓ Mi a teendőm új katásként, ha webáruházam van, és Számla Agentet használok?

  1. Állítsd be a fiókodban azt, hogy az új kata adóalanya vagy a Beállítások/Fiók beállításai/Adózási és pénzügyi adatok fülön, hogy számlakiállításkor le tudjuk tiltani, hogy vállalkozásnak (vagy egyesületnek, civil szervezetnek stb.) állíts ki számlát. 
  2. Webshopod megrendelési folyamatában a számlaadatok megadásánál vedd ki a cégnév és adószám mezőket, így a Számla Agentbe azok nem kerülnek át, és abban az esetben sem állítjuk ki céges számlaként, ha véletlenül egyéni vállalkozása is van magánszemély vevődnek, ahol megegyezik a két vevőnév.
  3. Ha egy vevőd mégis cégnevet (és akár adószámot is) írna a magánszemélyeknek fenntartott név mezőbe, azt a számlát a Számlázz.hu adószám nélkül állítja ki, ahogy egy magánszemélyes számlát is. Ez egy szabálytalan számla lesz, amit sztornóznod kell, így nem esel ki az új kata alól. 

❗ Ha beállítottad az új kata időszakot, de a webshopodban nem szünteted meg a cégnév és adószám megadását, akkor a céges megrendelésekhez tartozó bizonylatok nem fognak elkészülni a rendszerben és hibaüzenetet fogsz kapni, ezért kérünk, erre kiemelten figyelj! Amennyiben Számla Agent szolgáltatást veszel igénybe, kérjük, ellenőrizd, hogy a szoftver a dokumentációban leírtaknak megfelelően fel van-e készítve az ilyen helyzetek kezelésére.

❓ A katás vállalkozás lezárása után a számlán feleslegessé vált szöveget – A számla kibocsátója kisadózó. – szeretném kikapcsolni, de egyelőre nem találtam meg a lehetőséget. 

2022. augusztus 31-ével a Számlázz.hu rendszeréből kivezetjük a „régi katát”. Az új kata hatálya alatt kiállított számláknak nem lesz kötelező eleme a „Kisadózó” felirat, így a Számlázz.hu-ban kiállított számlákra sem fog rákerülni. Augusztus 31-ig a kisadózóként regisztrált fiókból kiállított számlákra még rá fog kerülni a felirat.

Ha már 2022. augusztus 31. előtt más adónemet választasz magadnak, akkor a Beállítások/Fiók beállításai/Adózási és pénzügyi adatok oldalon meg kell adni, hogy mikortól jelentkezel ki a kata hatálya alól. Állítsd be a kata adózási mód vége dátumot, és ezen dátum után kiállított számláidon automatikusan nem fog megjelenni a „Kisadózó” felirat.

❓ Ha adózási formám megváltozik, de a vállalkozási formám nem (tehát pl. maradok Bt-s, de katáról KIVA-ra váltok), akkor változik valami a számláim kiállításában, vagy folytatódik tovább az eddigi számla sorszámokkal és előtaggal?

Új adózási forma miatt nem kell új sorszámmal vagy előtaggal számlákat kiállítani. 

❓ Megmarad-e az autokata szolgáltatás?

Az autokata a jelenlegi formájában nem fog tovább működni, de az autokata csapatával együtt újjáépítjük az autokatát. Ha érdekel ez a megoldásunk, akkor iratkozz fel és az autokata szakértői ügyfélszolgálata folyamatosan tájékoztatni fog arról, hogyan áll a fejlesztés.

❓ Meddig érhető el az autokata? 

Az autokata szolgáltatás az előfizetés lejártáig érhető el. Amíg él az autokata előfizetésed, korlátlanul eléred autokata fiókodat, láthatod számláidat, adataidat és bevételi nyilvántartásodat.

❓ Segítség lenne, ha egy egyszeri kedvezőbb áron hozzáférnék az autokatához vagy a számláim excel formátumú lekérdezéséhez a záráshoz.

Amennyiben jelenleg autokata előfizető vagy, továbbra is hozzáférsz az autokata szolgáltatáshoz és autokata fiókodhoz, és a záróbevallást előfizetésed keretén belül tudod elkészíteni.Ha még soha nem volt autokata előfizetésed (vagy korábban volt, de már lemondtad), a záróbevallás csomag megvásárlásával válik elérhetővé ez a szolgáltatás. Az értesítőre itt tudsz feliratkozni.

Ha számláidat Excel formátumban szeretnéd lekérdezni, akkor a csoportos műveleteket ajánljuk neked a kimenő számlák oldalon, melyek #start, #digital és #profi csomagban érhetőek el. A lekérdezés előtt ne felejtsd el a kifizetettre állítani kimenő számláidat, és mindenképpen a kifizetés pontos dátumát add meg, hogy pontos legyen a nyilvántartásod.

❓ Ha áttérek átalányadóra, változik az adószámom? 

Ha eddig egyéni vállalkozóként a kata adóalanya voltál, áttérhetsz átalányadóra. Egyéni vállalkozóként az adóév egészére választható az átalányadózás, ha az átalányadózás megkezdését megelőző adóévben a vállalkozói bevétel nem haladta meg az éves minimálbér tízszeresét. Nem az adónem, hanem a vállalkozás formája határozza meg az adószámot, így az adószámod nem fog változni, és új számlázási fiókot sem kell nyitnod, ha a vállalkozási formád nem változik, vagyis nem alapítasz társas vállalkozást.

❓ Lesz az átalányadósoknak autokatához hasonló támogató rendszer, ami segít az adminisztrációban? 

Jó hír, hogy igen, lesz! Újjáépítjük az autokatát átalányadó támogatásra specializáltan. Érkezik tehát átalányadózást támogató megoldásunk, de még fejlesztés alatt van. Egyelőre azt javasoljuk, iratkozz fel értesítőnkre, hogy elsők között kapj hírt a szolgáltatás elindulásáról!

❓ Milyen funkciói lesznek az átalányadózást támogató rendszernek?

  1. Fizetendő terhek összegeinek pontos kiszámítása, grafikusan is ábrázolva.
  2. Alanyi adómentes keret számítása, ennek átlépése ugyanis az egyik legnagyobb kockázat a számodra.
  3. Automatikus bevételi nyilvántartásod lesz, ami egyrészt könyvelőd számára is elengedhetetlen, másrészt a jogszabályi megfelelést is biztosítja számodra.
  4. Segítünk a bevalláshoz szükséges fájl pontos előállításában és ellenőrzésében.
  5. Utaláskönnyítő funkcióval pedig előkészítjük a banki utalásokat.

További részleteket az Átalányadózz okosan – tippek kata után című bejegyzésünkben olvashatsz!

❓ Hogyan válasszam ki, melyik adónemre térjek át a kata után? 

Segítünk kitalálni, hogyan tovább. Ha elvesztél az átalányadó, tételes költségelszámolás, kiva, tao, záróbevallás és a hamarosan lejáró határidők között, ne pánikolj! Döntéstámogató oldalunk segítségével közelebb kerülhetsz a számodra ideális adózási formához.

❓ Végelszámolás alatt álló cégnek kell-e valamit beállítania a Számlázz.hu fiókban?

Gazdasági társaság végelszámolás alatt is végezhet gazdasági tevékenységet, így akár számlázhat is, de ennek megvannak a pontos szabályai (a végelszámolás körülményei fontosak, pl. nem mindegy, hogy tartozás vagy tulajdonosi döntés miatt történik a végelszámolás). Bizonyos esetekben lehet egyszerűsített végelszámolást kérni, ami 150 napon belül megvan (a végelszámolás folyamata a társasági formától is függ). A cég nevét (rövidített nevét) „végelszámolás alatt” („v. a.”) toldattal kell használni a végelszámolás ideje alatt. Ennek megfelelően a Számlázz.hu fiókban is módosítani kell a cég nevét.

❓ Magánegészségügyi szolgáltatók maradhatnak-e katások? Mi történik, ha az új kata adóalanya egészségpénztár számára állít ki számlát? 

A NAV állásfoglalása szerint az egészségpénztárak megítélése az új katatörvény szerint azon múlik, hogy a bevételt az egyéni vállalkozónak ki juttatja. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy ha egészségpénztárnak számlázol, az egészségpénztár a vevőd, a feltüntetett pénztártag pedig a kedvezményezett. Az új kata alanyiság szempontjából pedig az számít, hogy a számlát ki fizeti ki neked: az egészségpénztár (aki az új katatörvény szerint kifizetőnek számít) vagy pedig a kedvezményezett magánszemély:

  • Ha az egészségpénztári számlával rendelkező magánszemély készpénzzel vagy saját bankkártyájával fizet nálad – mert például nincs nála az egészségpénztári kártya –, és számlát kér, az egészségpénztár nem neked, hanem a pénztártagnak fizeti ki a termék, szolgáltatás ellenértékét. Ez nem érinti tehát az új kata adóalanyiságot.
  • Ha az egészségpénztártag által vásárolt termék, igénybe vett szolgáltatás ellenértékét az egészségpénztár – mint kifizető – fizeti ki neked, a bevétel megszerzése az új adóalanyiság megszűnésével jár (ez történik, ha az egészségpénztári tag az egészségpénztári kártyájával vásárol).

Fontos: ha bejelentkeztél az új kata alá, de kifizetőtől (nem magánszemélytől) szerzel bevételt, akkor biztosan megszűnik az új kata szerinti adóalanyiságod!

Maradt benned kérdés? 

Tedd fel nekünk! Vadonatúj videósorozatot indítunk a napokban, ahol a hozzánk beérkező katás változásokat érintő leggyakoribb kérdésekre szeretnénk mindenki számára elérhető videós formában reagálni. Várjuk a te kérdésed is, amit ezen az űrlapon tudsz feltenni! A kész videókat a YouTube csatornánkon fogjuk publikálni, érdemes feliratkoznod! Egyéni, egyedi kérdéseiddel természetesen továbbra is fordulhatsz ügyfélszolgálatunkhoz