Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő

A katás vállalkozási forma egy viszonylag egyszerű adózást jelent, sok felesleges adminisztrációtól mentes – viszont van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, és sokan elrontják, amikor katásként és alanyi adómentesként számláznak. 

A kötelező adatok a katás számlán 

A számlának vannak kötelező elemei, amelyeket fel kell tüntetni a kiállításkor. Katás vállalkozóként ilyen a “kisadózó” felirat, amely automatikusan megjelenik a számlán, amennyiben a Számlázz.hu fiókodban beállítod a kata időszakot, vagyis azt a dátumot, amikor katás lettél (a “kata időszak vége” dátumot hagyd üresen!) Fontos, hogy ezt már az első számla kiállítása előtt tedd meg, mert a beállítás pillanata előtt kiállított bizonylatokra utólag már nem kerül rá a felirat (akkor sem, ha a beállított dátum korábbi). Arról, hogy hol tudod megnézni a kata időszakod kezdődátumát, itt olvashatsz

Mennyit számlázhatok katásként? 

Katás (kisadózó) vállalkozás esetén választhatod az alanyi adómentes és az áfás számlázást is. Beszéljünk most arról az esetről, ha Te alanyi adómentesként végzed a tevékenységed, vagyis nincs áfafizetési kötelezettséged a kibocsátott számlák után. Mit jelent ez a gyakorlatban? 

Az alanyi adómentes, katás vállalkozóknak kétféle keretük van: 

  • Kata keret (12 millió forint) 
  • Alanyi adómentes keret (12 millió forint) 

A kétféle keret nem minden esetben mozog együtt, erről részletesen itt írtunk. (Az EU-n belüli és EU-n kívüli értékesítésekből származó számlák egyes esetekben nem tartoznak bele a felhasznált alanyi adómentes keretbe.)

Nagyon fontos, hogy a számláid kifizetettségét pontosan vezesd (állítsd fizetettre a számlákat vagy használj autokasszát), hiszen a kata kereted akkor csökken, ha a számládat a vevőd kiegyenlítette, és a pénz beérkezett hozzád. (Az alanyi adómentes keret esetén pedig a számla teljesítésének dátuma számít.) Lehet, hogy bonyolultnak tűnik, hogy hogyan vezesd és tartsd nyilván ezeket a kereteket és információkat, de szerencsére ma már ezzel nem Neked kell foglalkoznod: a kifejezetten katások adminisztrációs teendőit segítő (és helyettesítő) autokata ezt automatikusan végzi helyetted, és ha valami félrement, vagy nincs rendben, azonnal szól Neked. 

Katásként is fontos a pontos áfakulcs 

Áfakulcs – ha belföldre számlázol 

Ha a vállalkozásod alanyi adómentes, akkor számlázáskor alapesetben az ‘AAM (alanyi adómentes)‘ áfakulcsot használhatod (belföldi értékesítés esetén). Kivétel, ha olyan tevékenységet végzel, amely az áfa törvény alapján tárgyi adómentes (TAM). Bár nulla százalék áfával kalkulál a a ‘0%‘ áfakulcs is, ennek használata alanyi adómentes vállalkozás esetén nem jogszerű. Ha a vállalkozás alanyi adómentes, akkor csakis az ‘AAM (alanyi adómentes)‘ áfakulcsot használhatja (belföldi értékesítés esetén).

Áfakulcs – ha külföldre, EU-n belül számlázol 

Ha a vevőd EU-n belüli adóalany, (aki rendelkezik EU adószámmal), akkor mindenképp szükséged lesz EU-s adószámra (ennek igényléséről itt olvashatsz). A számlákra továbbá rá kell írnod, hogy „az áfatörvény területi hatályán kívüli értékesítés”. Fontos még, hogy: 

  • Havonta A60 összesítő bevallást kell beadnod.
  • Áfabevallást is be kell adnod (ehhez mindenképpen könyvelő javasolt).

Ebben az esetben a használandó áfakulcs a Számlázz.hu-ban az “EU”. Ennek áfatartalma szintén 0 százalék. Tehát ezt kell tenned abban az esetben is, ha a vállalkozásod alanyi adómentes! 

Áfakulcs – ha külföldre, EU-n kívül számlázol 

Ha EU-n kívülre, adóalany felé nyújtsz szolgáltatást, akkor az ‘EUK – (EU-n kívüli értékesítés)’ áfakulcsot kell használnod. Ennek áfatartalma szintén 0 százalék. További részleteket a külföldre történő értékesítésről itt olvashatsz.  

Kata keret-nyilvántartás, bevételi nyilvántartás vezetése, bevallás? Ha egyéni vállalkozóként szeretnél NAV-álló lenni, és rendben tudni adminisztrációs teendőid, akkor próbáld ki az autokatát, amellyel katázni mostantól tényleg egyszerű! 

Még több információt szeretnél a kata szabályokról? Bonyolultabb, kata adózással kapcsolatos kérdésed van? Az aktuális kata változásokra vagy kíváncsi?

Összegyűjtöttünk mindent, amit a katás adózásról és katás számlázásról érdemes tudnod.

Elolvasom