Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő

Az egyéni vállalkozás indítása nem fekete-fehér, nem egy olyan egyenes ágú folyamat, amit végigkattintgatsz, és kész. Persze, ha a közben felmerülő kérdésekre tudod a választ, akkor az egyéni vállalkozás alapítása akár egy néhány perces folyamat is lehet, ráadásul online intézhető. 

A cikket az autokata chatbotja alapján készítettük, amely lépésről lépésre végigvezet a vállalkozásindítás folyamatán, a matracos hölgy végig fogja a kezedet, nem engedi, hogy eltévedj. Ha inkább így haladnál, nézd meg! 

Megnézem

A vállalkozás indítása előtt van néhány nulladik lépés előtti lépés, amiket végig kell gondolnod, mielőtt megkezdenéd a folyamatot. 

  • Jó-e neked a kata adózási forma?
  • Milyen tevékenységi kört válassz? 
  • Hol lesz a székhelyed? 
  • Alanyi adómentes vagy áfás legyél? 
  • Külföldre is számlázol majd? 
  • Főállású vagy mellékállású katás leszel? 

Megfelel neked a kata adózási forma? 

A kata egy népszerű adózási forma, azonban sokan úgy katáznak, hogy közben valójában nem ez lenne számukra a legmegfelelőbb. Érdemes átgondolni, hogy a bevételed hány százalékát teszik majd ki a költségek, illetve utánanézni, hogy a választott tevékenységet végezheted-e katásként.

Tevékenységi kör kiválasztása

A felvehető tevékenységi köröket és az ún. ÖVTJ kódjukat itt nézheted át. Fontos, hogy vannak olyan tevékenységek, amelyek képesítéshez, bejelentéshez vagy engedélyhez kötöttek. Annak, hogy milyen képesítéshez és engedélyhez kötött a tevékenység, itt nézhetsz utána

Székhely 

Vállalkozásodnak ki kell jelölnöd egy székhelyet. Amennyiben nem a te tulajdonodban van az ingatlan, úgy a tulajdonostól, haszonélvezőtől kérned kell egy hozzájárulási nyilatkozatot. 

A kata oké, de alanyi adómentes vagy áfás vállalkozó legyek? 

Ha kevés költséged van, akkor évi 12 millió forintos árbevételig érdemes az alanyi adómentességet választanod. Ezt azt jelenti, hogy áfamentesen állítod ki a számláidat, vagyis nem kell áfát fizetned és bevallanod. (Kivéve bizonyos esetekben, például, ha külföldi cégtől veszel igénybe szolgáltatást.) 

Számlázás külföldre

Katás vállalkozóként természetesen akár külföldre is számlázhatsz, azonban attól függően, hogy magánszemélynek, cégnek, EU-s országnak, vagy harmadik országnak számlázol, különböző szabályok vonatkozhatnak Rád, sőt, még azt is figyelembe kell venni, hogy terméket vagy szolgáltatást számlázol. De nyugi, itt mindent világosan leírt Neked az autokata csapata! 

Főállású vagy mellékállású katások 

Tudod, hogy fő- vagy mellékállású katás leszel? 

  • Ha legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban állsz, nyugdíjas vagy, külföldön van biztosítási jogviszonyod, társas vállalkozónak minősülsz, rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesülsz, nevelőszülői jogviszonyban állsz, nappali tagozatos hallgató vagy, akkor mellékállású katásnak minősülsz és 25 ezer forintot kell fizetned havonta. 
  • Ha főállású katás vagy, vagyis vállalkozásod mellett nincs más munkaviszonyod (vagy van, de nem éri el a 36 órás foglalkoztatottságot), akkor havi 50 ezer forint a kata adó mértéke. Ebben az esetben biztosítottnak minősülsz 102.000 Ft (2020) havi ellátási alapig, azaz társadalombiztosítási ellátásra és álláskeresési ellátásra jogosult leszel.

A katás, alanyi adómentes egyéni vállalkozás indítása 

Az egyéni vállalkozás elindítása nem túl bonyolult folyamat, akár otthon, online is végezhető. Most nézzük lépésről lépésre, hogyan tudod megalapítani katás, alanyi adómentes egyéni vállalkozásodat! 

Figyelem! Ha bármiben bizonytalan vagy, kérdésed van, akkor várj, ne indítsd el a vállalkozásod: ebben az esetben keress fel egy könyvelőt/adótanácsadót, vagy írj a konyveles[kukac]autokata [pont] hu e-mail címre, ahol az autokata kata-szakértői segítenek a kérdéseid megválaszolásában! 🙂 

1. Jelentkezz be a Webes Ügysegéden az Ügyfélkapus azonosítóddal! 

2. Ezután válaszd ki az „Új kérelem, nyilatkozat benyújtása” menüpontot, az egyes ügytípusok közül az „egyéni vállalkozásra”, majd az „egyéni vállalkozás indítása” menüpontra kattints!

3. Az első lépések között az adóazonosító jeledet kell megadnod, majd a választott székhelyedet/telephelyedet

4. Most pedig add meg a tevékenységi köreidet! Egy főtevékenységet adhatsz meg, valamint több melléktevékenységet is rögzíthetsz. 

5. A következő pontokban az adózási adatokat kell kitöltened – de csak azokat, amelyeket ténylegesen szeretnél alkalmazni.

6. Alanyi adómentesség jelölése: A Webes Ügysegéden a kitöltésnél erre a mondatra kell igennel válaszolnod, a többi nyilatkozatot figyelmen kívül hagyhatod: 2. pont „Alanyi adómentességet választok”. – Igen. Ha mégis áfakörös lennél, akkor azt javasoljuk, mindenképp fordulj könyvelőhöz! 

7. Ha külföldre fogsz számlázni (EU-ba), akkor EU-s adószámot is igényelhetsz rögtön a vállalkozás alapításakor. (,,Kereskedelmi kapcsolatot kívánok létesíteni az EK más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal.” – IGEN/NEM)

8. Ha biztos vagy benne, hogy a kata adózás a legmegfelelőbb számodra, akkor a következő lépésben erről kell nyilatkoznod a „A kisadózó vállalkozások tételes adójával kapcsolatos nyilatkozatok” pontban. 

  • Bejelentkezem a kisadózó vállalkozások tételes adója alá, ezzel együtt saját magamat, mint magánszemélyt kisadózóként bejelentem. – IGEN
  • Főállású kisadózónak minősülök. IGEN/NEM. Válaszd ki a rád vonatkozó megfelelő választ. 
  • A következő lépésben arról dönthetsz, hogy a magasabb, 75 000 Ft-os kata adót szeretnéd-e fizetni. Erről részleteket itt olvashatsz.

9. Add meg a TAJ számodat! 

10. A következő nyilatkozatot (biztosítási jogviszony létrejötte) akkor szükséges kitöltened, ha főállású kata adózó leszel. 

11. Ha rendelkezel adószámmal (NEM adóazonosító jel!), mert korábban már  tevékenykedtél adószámos magánszemélyként vagy őstermelőként, akkor meg kell adnod az adószámot. (Ha nincs adószámod, lépj tovább!) 

12. Az utolsó kitöltendő pont a munkavégzés jellegére vonatkozik, ami többféle lehet. A Webes Ügysegéd az összes esetet felsorolja, innen válaszd ki a rád vonatkozót. Ebben a cikkben olvashatsz bővebben ezekről az esetekről.

13. Végül három általános nyilatkozathoz érkeztél, ha a feltételeknek megfelelsz, akkor ezeket X-eld be.

14. A következő oldalon nézd át a megadott adatokat. Ha biztos vagy a dolgodban, akkor benyújthatod a kérelmet.

15. A feldolgozás néhány percet igénybe fog venni, addig lehetőség szerint ne hagyd el az oldalt. Ha a rendszer feldolgozta az adatokat, akkor kapsz egy pdf dokumentumot, ezt mentsd le. (Ebben találod az adószámodat, nyilvántartási számodat stb.)

Gratulálunk, sok sikert kívánunk a vállalkozásodhoz! 🙂 

A vállalkozásodhoz szükséged lesz egy számlázóra. Ha regisztrálsz a Számlázz.hu-ra egyszerűen és gyorsan itt, akkor katás vállalkozóként megajándékozunk egy ebookkal, amely azokat a katás kérdéseket és válaszokat tartalmazza, amelyek biztosan felmerülnek benned az első néhány hónapban!

Még több információt szeretnél a kata szabályokról? Bonyolultabb, kata adózással kapcsolatos kérdésed van? Az aktuális kata változásokra vagy kíváncsi?

Összegyűjtöttünk mindent, amit a katás adózásról és katás számlázásról érdemes tudnod.

Elolvasom