Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2023.01.03. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő

Katás vállalkozóként kétféle keretet kell figyelni, legfőképp az év végi hajrában van erre szükség, hiszen ha átléped az alanyi adómentes vagy kata keretedet, annak következményei lesznek. Persze lehet ezekkel élni, és előfordul, hogy szükség is van rá, de mindenképpen tisztában kell lenned ezekkel a keretösszegekkel. És ha nem szeretnél számolgatni, és jogszabályok után kutakodni, akkor tudunk segíteni!

A kata keret 

Alapvetően az éves kata keret 12 millió forint, ezt azonban néhány dolog befolyásolhatja: 

  1. ha év közben indítottad vállalkozásodat
  2. ha szüneteltettél 
  3. ha mentesültél a kata adó fizetése alól (például szünetelés miatt)

Amennyiben frissen alapítottad vállalkozásodat, és az nem január 1-jén indul, úgy a kata kereted arányosan csökken. A kata keret esetén havi arányosítást kell követni, oly módon, hogy arra a hónapra, amikorra befizetted a kata adót, akkor arányosan kata keret is jár. Például, ha január 15-én indítottad a vállalkozásod, akkor januárra kell kata adót fizetned, tehát a keret is jár az adott hónapra – vagyis ebben az esetben ugyanúgy 12 millió forint lesz a határ számodra. 

Fontos továbbá, hogy az éves kata keretedbe azt az árbevételt kell beleszámolnod, amit kiszámláztál és amit ki is fizettek neked december 31-ig. Az alanyi adómentes keret ettől eltérő halmazt jelent, hiszen ennek számítása során figyelembe kell venni, hogy nem szükséges az, hogy meg is kapd a számla ellenértékét (elég, ha a teljesítés az adott évben történik).

Mi történik, ha túllépem a kata keretem? 

Nem kell megijedni, minden tévhit ellenére nem kerülsz ki a kata hatálya alól! Van viszont következménye: a 12 millió Ft feletti árbevétel után 40% adót kell fizetni, de csak az éves kata bevallás elkészítésekor. Ez talán rosszul hangzik, DE! Ha jobban belegondolsz és utánaszámolsz, még mindig jóval kedvezőbb, mintha más adózási módot választottál volna. (Nyilván ez az átlépett összeg mértékétől is függ.) Ha emellett még alanyi adómentes is voltál, akkor viszont még van teendőd, olvass tovább! 

Tipp: a katások adminisztrációját segítő program, az autokata figyelmeztet, ha már veszélyesen közeledsz a kata keret kimerítéséhez, és ha pontosan vezeted a számla-kifizetettségeket a Számlázz.hu-ban, akkor naprakészen láthatod, hogy mennyi maradt még a keretből.

Az alanyi adómentes keret 

Habár az alanyi adómentes keret mértéke megegyezik a kata keretével (12 millió Ft), mégsem ugyanúgy számoljuk őket. Ha most indítottad a vállalkozásodat, napi arányosítással kell számolnod, utána viszont függetlenül a szüneteltetéstől 12 millió forint a rendelkezésre álló kereted. 

Amennyiben külföldre számlázol, a kibocsátott számláid bizonyos esetekben nem csökkentik az alanyi adómentes keretedet, viszont például, ha ingatlant adsz bérbe, akkor az ebből származó jövedelem a kata keretet nem, de az alanyi adómentes keretet csökkenti. Itt olvashatsz részletesen arról, hogy mi nem számít bele az alanyi adómentes keretedbe! 

Így előfordulhat, hogy katásként nem éred el a 12 millió Ft árbevételt, de mégis át kell váltanod áfás számlázásra, mert az alanyi adómentes kereteddel túllépted. Vagy fordítva: Lehet, hogy az aam kereted megmarad, de a kata kereted elfogy… 

Ami viszont fontos, hogy amennyiben alanyi adómentes adózó voltál, azt a számlát, amivel átléped a 12 millió Ft-ot, már áfásan kell kiállítanod és be kell jelentkezned az áfa hatálya alá. Ha még nincs könyvelőd, ebben az esetben javasoljuk, hogy keress valakit, aki segíteni fog Neked. 

Mi történik, ha túllépem az alanyi adómentes keretem? 

Az alanyi adómentes keret áltépése, bár nem kerül pénzbe, sokkal fájdalmasabb lehet, mint a kata keret átlépése. Ez elsőre furcsának tűnhet, hiszen mindkettő 12 millió forint, de ahogy már láttátok, sokszor teljesen másképp számoljuk a két keretet. Az alanyi adómentes keret átlépésével egy másik ligába kerülsz. Ha eddig például könyvelő nélkül katáztál, akkor áfakörösként ez már csöppet sem ajánlott. Szintén súlyosan érintheti azokat a kisvállalkozókat egy nem várt alanyi adómentes keretátlépés, akik például kiskézművesként vagy webshopként magánszemélyeknek értékesítenek, hiszen az átlépés pillanata után áraikat meg kell növeljék az áfa összegével. Ez sokszor akár az üzleti modell végét is jelentheti, és visszalépni egyáltalán nem könnyű, sőt 2 évig szinte lehetetlen.

Ha kimeríted a 12 millió forintos alanyi adómentes keretet, akkor jelenteni kell az adóhatóságnak egy ÁNYK nyomtatványon, hogy innentől áfás tevékenységet végzel. A nyomtatvány neve egyéni vállalkozók esetében: XT101E, ahol X=adott év utolsó két számjegye. Tehát 2020 esetében 20T101E. A bejelentést az értékhatár elérését követő tizenöt napon belül kell megtenni.

  • A váltás miatt új adószámot fogsz kapni, így az újonnan kiállítandó számlákon már ennek kell szerepelnie. (Az adószámodban a 9. számjegy meg fog változni 1-ről 2-re, ez az úgynevezett áfakód.) 
  • Még nem dolgozta fel az adóhatóság a kérelmedet, de már számláznál? Ebben az esetben a Számlázz.hu-ban állítsd át az adószámodat 1-esről 2-esre a fenti módszer szerint.
  • A másik fontos dolog, hogy ha nincs még vállalkozói bankszámlád (pénzforgalmi számla), akkor nyitnod kell egy új számlát szintén 15 napon belül (ha korábban lakossági bankszámlád volt, azt már nem használhatod áfásként).

Év végén különösen oda kell figyelni a fentiekre, főleg, ha már nagyon számolgatnod kell. A kata keret nyomonkövetése nem kell hogy a Te dolgod legyen: bízd az autokatára, ami önállóan, automatikusan számol, kalkulál, figyelembe veszi a szüneteltetést, az arányosítást, és ami a legfontosabb, hogy SZÓL neked, ha már nagyon vigyáznod kell! 

Még több információt szeretnél a kata szabályokról? Bonyolultabb, kata adózással kapcsolatos kérdésed van? Az aktuális kata változásokra vagy kíváncsi?

Összegyűjtöttünk mindent, amit a katás adózásról és katás számlázásról érdemes tudnod.

Elolvasom