Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2024.01.25. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Az átalányadót akkor érdemes választanod egyéni vállalkozóként, ha viszonylag alacsonyak a költségeid. Ha például főállásod mellett vagy nyugdíjasként vállalkozol, szinte biztos, hogy érdemes fontolóra venned, de sok más ex-katásnak is testhezálló lehet. A játékszabályok viszonylag egyszerűek, de sok mindenre kell figyelned, légy résen!

Ha eddig katáztál, egyáltalán nem biztos, hogy neked az átalányadó a legjobb megoldás. Ne ugorj fejest az ismeretlenbe! De ha megbizonyosodtál arról, hogy érdemes belevágnod, lesz segítséged: az autokatából megismert matracos hölgy ebben az új helyzetben is a digitális segítő jobbod.

Vszja vs. átalányadó – hogyan válasszak?

Más lehetőségek is vannak a “polcon”, de ha nem új katázhatsz, egyéni vállalkozóként a vállalkozói személyi jövedelemadó (vszja) és az átalányadó mellett határozhatsz. Automatikusan a vszja alá kerülsz, így ha azt választod, nem kell adózási formát váltanod. Ahogy már mondtuk, sok szempont merülhet fel, amiket érdemes egy szakértővel átbeszélned, de mi is segítünk dönteni.

A két adózási forma közötti legfontosabb különbség, hogy míg a vszja tételes költségelszámolással működik (és ezáltal sokkal bonyolultabb!), átalányadózás esetén az adóalap meghatározása valódi költségelszámolás helyett úgynevezett költséghányadok alkalmazásával történik, ezt kell alkalmazni a jövedelmed megállapításához (akkor is, ha egyáltalán nem merül fel költséged). A költséghányad lehet 40, 80, illetve 90% attól függően, hogy milyen tevékenységet végzel. Alapértelmezetten 40%-os költséghányad vonatkozik mindenkire, 80%-os költséghányaddal akkor élhetsz, ha csak egyes megjelölt tevékenységek valamelyikéből származik bevételed, 90%-os költséghányad pedig kizárólag kiskereskedelmi tevékenység esetén alkalmazható.

Ki átalányadózhat? – a legfontosabb „játékszabályok”

Ahhoz, hogy átalányadózhass, egyéni vállalkozónak kell lenned, de (az új katával ellentétben) nem kizárólag főállású, hanem mellékállású ev-ként is választhatod, és nincs megkötés arra vonatkozóan sem, hogy kik lehetnek a partnereid, magánszemélyeknek és cégeknek egyaránt állíthatsz ki bizonylatokat.

Van azonban egy korlát: vállalkozói bevételed évente 24 millió forint lehet, és mivel ezt a bevételt időarányosan kell számolni, 2022-ben 8 millió forintot számlázhatsz ki átalányadózóként (ha feltételezzük, hogy szeptemberrel belépsz az átalányadó alá).

Háromféle csoportba tartozhatsz az átalányadózásban: főfoglalkozású, másodfoglalkozású (pl. heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett) vagy kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) egyéni vállalkozó lehetsz. Ez befolyásolja azt is, hogy milyen fizetési kötelezettségeid vannak.

Ezzel számolj! – adóterhek átalányadózás esetén

  • A személyi jövedelemadó 15%, de van egy adómentes sáv: a jövedelmed éves minimálbér felét meg nem haladó részére (ez 2022-ben 1,2 millió forint) nem kell szja-t fizetned. A jövedelem a következőképpen számítható ki: bevétel – (bevétel * költséghányad). Negyedévente kell személyi jövedelemadó előleget fizetned, amit el kell számolnod.
  • Társadalombiztosítási járulékot (18,5%) és szociális hozzájárulási adót (13%) kell fizetned havonta. Főállású egyéni vállalkozóként szocho alapja legalább a minimálbér/garantált bérminimum (attól függően, hogy főtevékenységed milyen végzettséghez kötött) 112,5%-a – ez a minimum adóalap. A tb-járulék alapja havonta legalább a minimálbér/garantált bérminimum (járulékfizetési alsó határ). Akkor is ezeknek megfelelően kell fizetned, ha a tényleges jövedelmed nem éri el ezeket az alsó határokat. Nyugdíjasként egyáltalán nem kell tb-járulékot és szocho-t fizetned, másodfoglalkozású egyéni vállalkozóként pedig csak az adómentes határ feletti tényleges jövedelem után.
  • Iparűzési adót kell fizetned, ami 2022-ben 1% (alapesetben maximum 2%). Az aktuális iparűzésiadó-kulcsokról az Államkincstár oldalán tájékozódhatsz.
  • A kamarai hozzájárulás évi 5 000 Ft, ha csak a Kereskedelmi és Iparkamarához tartozol.
  • Figyelj oda arra, hogy az alanyi adómentesség határa éves szinten 12 millió forint (vagy év közben kezdett vállalkozás esetén annak naptári napokra arányosított része) Vagyis ha az AAM keretet meghaladja vállalkozói bevételed, áfakörbe kerülsz át, ahol már általános forgalmi adót is kell fizetned (és be is kell vallanod).

Mindezeken felül vannak további érvényesíthető kedvezmények, amelyek már nagyban függnek a te egyéni helyzetedtől. Ezek áttekintéséhez és a költségek jobb megértéséhez ajánljuk az autokata tudáscentrumának cikkét: Átalányadózás – Milyen adókat, járulékokat kell fizetni?

Ha nem tudod, megéri-e neked az átalányadó, számolj utána a NAV átalányadó kalkulátorának segítségével, ahol a vszja-val (tudod, ha nem teszel semmit, ez alá kerülsz!) is összevetheted a kapott eredményeket.

Így csináld! – az átalányadó választásának menete

1. Előkészületek

Az új katatörvény életbe lépésével automatikusan megszűnik a kata adóalanyiságod, vagyis ha előbb nem jelentkezel ki, augusztus 31-ével kikerülsz a kata alól (de a vállalkozásod ezzel nem szűnik meg).

Van még azonban teendőd, el kell készítened a záróbevallásodat! Ezt a kata-alanyiságod megszűnését követő 30 napon belül el kell végezned (vagyis legkésőbb szeptember 30-ig, ha augusztus 31-én voltál utoljára kata-alany). Az autokata ehhez minden támogatást megad, a záróbevallás-varázsló segítségével automatizáltan és egyszerűen benyújthatod bevallást. 

2. Indulás

Ahhoz, hogy átalányadózhass, egyéni vállalkozónak kell tehát lenned. Ha eddig is az voltál, nincs teendőd a vállalkozási formával kapcsolatban (az adózási formával kapcsolatban annál inkább!). Ha más jogcímen katáztál (pl. bt.-ként), szükséged lehet korábbi vállalkozásod megszüntetésére és egyéni vállalkozás indítására – javasoljuk, hogy konzultálj egy szakértővel!

Fontos: ha egyéni vállalkozó voltál eddig is, nem lesz szükséged új Számlázz.hu számlázási fiókra!

3. Célegyenesben

FRISSÍTÉS: az átalányadózás választását egységesen 2022.október 31-ig lehet bejelenteni (függetlenül attól, hogy jogosult vagy-e az új katára vagy nem).

Az átalányadó választását be kell jelentened az adóhatósághoz 2022.10.31-ig a 22T101E nyomtatvány segítségével. Ezzel egyidejűleg a biztosítási jogviszonyt is be kell jelentened a NAV-nak (kivéve ha nyugdíjasként vállalkozol), a 22T1041 nyomtatványon.

Ha októberben jelented be az átalányadó választását és a biztosítási jogviszonyt, figyelj arra, hogy szeptember hónapra is haladéktalanul be kell adnod a szükséges bevallásokat, és meg kell fizetned a közterheket.

Figyelj a következő lépésekre! – átalányadó rendszeres teendői

Ha az előző pontokon sikeresen végigmentél, “élesben” is számos teendő vár rád. 

  • Havonta be kell adnod a bevallást a társadalombiztosítási járulékról és szociális hozzájárulási adóról a tárgyhót követő hónap 12. napjáig (2258-as nyomtatvány), és be kell fizetned a megfelelő összegeket. Ha október 12. előtt te már nyilatkoztál arról, hogy átalányadózásra térsz át, akkor az első bevallást és befizetést meg kell tenned.
  • Évente egyszer személyijövedelemadó-bevallást kell készítened a tárgyévet követő év május 20-ig. A bevallásban (amihez a még nem közzétett 22SZJA nyomtatványra lesz szükséged) egy külön lap szolgál arra, hogy nyilatkozz a bevételekről, és különböző kedvezményeket vehess igénybe.
  • Negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap (január, április, július, október) 12. napjáig személyi jövedelemadó-előleget is kell fizetned, amit az szja-bevallásban negyedéves bontásban kell szerepeltetned. Az ipa-előlegek meghatározásához mindenképp szükséges beadni az ipa-bevallásodat is, ennek határideje tárgyévet követő május 31.
  • Mindemellett vannak folyamatos, napi teendőid is, amelyek közül van, ami a katából már ismerős a számodra. Bevételi nyilvántartást kell vezetned, ami a kibocsátott számláid és azok fizetettségi információi alapján napra pontosan megmutatja, hogy pénzügyileg mennyi jövedelmet szereztél. Napi szinten érdemes vezetned számláid kifizetettségét is, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a közterheket havonta be tudd fizetni (ha még nem ismered az autokassza banki integrációt, itt az ideje barátságot kötnötök).

Figyelem! Jelentős újdonság, ha eddig katáztál, hogy habár tételes kötségelszámolást nem kell vezetned, gyűjtened kell a költségszámláidat, hiszen köteles vagy a bevétel megszerzése érdekében felmerült összes kiadásról szóló bizonylatokat megőrizni. Ha van Számlaverzumod, ez nem jelenthet gondot, hiszen akkor a NAV-ból szinkronizáljuk a költségszámláidat is, így ez a teher biztosan lekerül a válladról.

Ez csapatjáték – könyvelőre lehet szükséged!

Már a kata esetében is hangsúlyoztuk az elmúlt években, a szakmai támogatás felbecsülhetetlen egy vállalkozó számára – és ez most hatványozottan igaz! Digitális megoldásainkkal most is igyekszünk minden támogatást megadni ehhez, és mindent automatizálni, amit csak lehet, hogy a könyvelőd azokra a részletekre koncentrálhasson, amelyek túlmutatnak a digitalizáció határain. Ha esetleg még nincs ehhez partnered, javasoljuk, hogy keress egy könyvelő szakembert, aki szakmai támogatásával kísér vállalkozói utadon.

➡️ Segítünk könnyen venni az akadályokat – digitális megoldás a Számlázz.hu és az autokata csapatától

Az autokatának sok éves tapasztalata van abban, hogyan tudja a katás vállalkozásokat a leghatékonyabban segíteni. 10 ezer elégedett felhasználóját nemcsak olyan digitális eszközzel segítette, amellyel többek között el tudták végezni éves kata-bevallásukat (vagy most a záróbevallásukat), de változatos szakmai kérdéseikre is választ kaptak sokat látott szakértőktől. Ezt a szaktudást nem hagyhatjuk veszni!

Ezért közösen megkerestük annak a legjobb módját, hogy az átalányadózást is támogassuk digitális megoldással. A Számlázz.hu pénzügyi moduljában egyesítjük erőinket: egy olyan megoldást fejlesztünk, ami hatalmas segítséget jelent neked és a könyvelődnek is abban, hogy az átalányadózással kapcsolatos teendőket a leghatékonyabban, hibamentesen és sok időt spórolva tudjátok elvégezni.

A fejlesztés már nagyban zajlik, és több lépcsőben (ahogyan a feladataid sem egyszerre fognak felmerülni). Hogy milyen eszközökkel találkozhatsz az átalányadózást támogató megoldásunkban? 

  • A fizetendő terhek összegét pontosan kiszámítjuk, grafikusan is ábrázolva.
  • Alanyi adómentes keret számítása, ennek átlépése ugyanis az egyik legnagyobb kockázat a számodra. 
  • Automatikus bevételi nyilvántartásod lesz, ami egyrészt könyvelőd számára is elengedhetetlen, másrészt a jogszabályi megfelelést is biztosítja számodra. 
  • Segítünk a bevalláshoz szükséges fájl pontos előállításában és ellenőrzésében.
  • Utaláskönnyítő funkcióval pedig előkészítjük a banki utalásokat. 

És persze ez még csak a pakli teteje, érkezünk egy csomó mindennel, érdemes lesz lapot húzni!