Magyar középvállalat keresett meg minket NAV online számla rendszeréhez kapcsolódó problémájával. Belső folyamataik összetettsége miatt SAP rendszerben menedzselik mindennapi adminisztratív feladataikat, ideértve a számlázást is. Az SAP egy német fejlesztésű vállalatirányítási rendszer, amit széles körben használnak mind az öt földrészen – így a speciális magyar számlázási jogszabályok implementálására nem igazán van erőforrás (és fókusz).

Mit tegyen ebben a helyzetben egy magyar középvállalat? Érthető módon szeretné elkerülni annak a magas költségét, hogy az SAP rendszerét illeszteni kelljen a NAV Online Számla rendszeréhez.

És akkor jött a nagy ötlet: ha a Számlázz.hu-t már flottul illesztették a NAV rendszeréhez, miért nem küldhetné be az SAP által kibocsátott számlák adatait? Mégiscsak könnyebb az SAP-t adatszinten összekötni a Számlázz.hu-val, mint a NAV rendszerével (és akkor még nem is beszéltem a NAV-val kapcsolatos jogszabályváltozások utókövetéséről…).

Tehát a nagy kérdés: jogilag beküldhet-e a Számlázz.hu a NAV Online Számla rendszerébe olyan adatokat, amely számlákat egy másik, idegen számlázóval bocsátottak ki?

Az ide vonatkozó jogszabálygyűjtemény megtalálható a NAV Online Számla oldalain:  https://onlineszamla.nav.gov.hu/jogszabalyok 

Az oldal alján, a „4/A. Számlázó programok adatszolgáltatása” címsor alatt olvasható:

„13/A. § (1) A számlázó programnak a gép-gép interfész használatához szükséges azonosító adatok megküldése mellett a kiállított számla, számlával egy tekintet alá eső okirat legalább Áfa tv. szerinti kötelező adattartalmát a számla, számlával egy tekintet alá eső okirat kiállításakor azonnal, XML-formátumban, az állami adó- és vámhatóság közleményében meghatározott módon és adatszerkezetben, elektronikus úton továbbítania kell az állami adó- és vámhatóság részére.

Ebbe a jogszabályba kellene tehát belemagyarázni, hogy:

  • az SAP egy számlázóprogram, aki kibocsátja a számlát.
  • a Számlázz.hu is egy számlázóprogram, aki ugyan nem bocsátja ki a kérdéses számlát, de annak adatait „átveszi” az SAP-tól, és továbbítja a NAV Online Számla rendszere felé.
  • az adatküldés pedig AZONNAL történik, mert az elektronok gyorsak.

 Hogyan látjuk ezt a jogi csűrcsavar-hozzáállást mi?

  • Jelenleg a Számlázz.hu kizárólag olyan számla adatait továbbítja a NAV Online Számla felé, amit ő maga bocsátott ki, és ezen a NAV-álló magatartáson nem is szeretnénk változtatni.
  • Megértjük a nagy ERP rendszerek nehézkes illeszthetőségét a NAV Online Számla rendszeréhez (plusz a folyamatos jogszabálykövetés is extra teher).
  • De a helyes megoldás ebben az esetben a Számla Agent szolgáltatásunk.

A Számla Agent szolgáltatás lehetővé teszi bármely szoftver részére, hogy az számlát bocsásson ki a vállalkozás Számlázz.hu-s fiókjában (API interfész). Ilyen módon a NAV adatszolgáltatás a jogszabályban leírtaknak megfelelően tud működni, és már “csak” az így kibocsátott számla adatait kell megfelelően kezelni a vállalatirányítási rendszerben (ERP). Mindezt Magyarország egyik vezető e-könyv értékesítő vállalata már több évvel ezelőtt megcsinálta:

  • az SAP rendszer helyett Számla Agenttel a Számlázz.hu-val bocsátotta ki az e-book értékesítésekhez kapcsolódó számlákat,
  • majd az így kibocsátott számla adatait az SAP megfelelő interfészén „betolta” az SAP rendszerébe,
  • hiszen az SAP természetesen képes arra, hogy a vállalat által külső számlázóval (akár kézi számlatömb!) kibocsátott számlák adatait is becsatornázza a saját belső folyamataiba

Van tehát megoldás anélkül, hogy jogilag támadható, ingatag lábakon álló megoldásokba fektetnénk energiát.

Szeretnél többet tudni a NAV online számlázásról?