Otthon fejlesztett szoftvertől a 200 ezer regisztrációig

Bármit is hozott 2020 tavasza, a Számlázz.hu nagy mérföldkőhöz érkezett! 2020 áprilisában a velünk kiállított számlák száma átlépte a 80 milliót. Mostantól pedig – dobpergés! 🙂 – már több mint 200 ezer a számlázónkat használó vállalkozások száma. Ez a szám már nemzetgazdasági szinten is jelentős – a kezdetekkor talán még alapítóink sem gondolták volna, hogy ma ilyen hihetetlen számokról beszélhetünk. 

A digitalizáció ma amúgy is “forró téma”, hiszen megnőtt a hatékony online munkavégzés jelentősége. De nézzük, hogyan is jutott el a fenti eredményekhez a Számlázz.hu! 

A gyermek és három édesapja

A KBOSS.hu Kft. 2004 Karácsonya előtt született meg, a Számlázz.hu-t pedig 2005-ben, idén 15 éve hozta létre 3 alapítónk: Jani, Laci és Imi, mindhárman informatikusok. Látván a már akkor is avulófélben lévő kézi számlát és a korabeli telepítős számlázószoftvereket, egy gyors és hatékony online számlázót akartak létrehozni maguknak. Ekkor még nem is volt irodánk, a három ifjú titán otthonról dolgozott 🙂

Nem telt el sok idő, még 2005 augusztusában – vagyis a Facebook publikussá tétele előtti évben! – piaci termék lett a Számlázz.hu, így a szoftvert már bárki-bármikor-bárhonnan használhatta. Az első számlát 2005. augusztus 11-én ebédidőben állította ki rendszerünk!   

A kezdeti évek növekedése még valamelyest lájtosabb volt. Az 500. regisztrált vállalkozás 2009 októberében csatlakozott hozzánk, az első e-számlát pedig 2010 márciusában állítottuk ki. Augusztusban, a Számlázz.hu ötödik születésnapján hangzott el a legendássá vált kérdés: “Van ennek egyáltalán értelme?…” 🙂 

Nem csak család, nem is klán

Kis Ervin Egon üzleti stratéga még ugyanebben az évben üzleti stratégiát készített a Számlázz.hu csapat részére. Már a tervszerű fejlesztések eredménye, hogy a regisztrált felhasználók száma 2011 áprilisában több mint 1000, 2013 decemberében pedig több mint 10 000 volt. Ebben az évben haladta meg az 1 000 000-t a velünk kiállított számlák száma. A fenti kérdésre választ adott az élet: “Igen, van értelme!”… A fejlődés pedig tovább gyorsult. 

A három alapító 2013 októbere és 2014 szeptembere között már egy Lehel úti co-working térben írta a kódot, amely a cégszerű működés fontos lépcsőfoka volt. Más kérdés, hogy az észak-pesti komplexum gondnok nénije dús szemöldökét ráncolva rikoltozta egyszer: “Maguk kicsoda egyáltalán? Ez egy csalááád? Vagy egy kláááán?!” 🙂 (Hogy „kicsodák vagyunk”, arról szolgáltatásfejlesztési vezetőnk, alapítónk, Stygár László is beszél blogunkban.) 2014 októberétől viszont már senki nem rikácsolhatott bele a munkába, mert a Lajos utcai régi irodánkba költöztünk. 

Az innovatív online számlázók közül elsőként még 2013-ban bevezettük a bankkártyás fizetést és az online fizetési szolgáltatást a számlakibocsátók részére. 2015 májusában már több mint 50% volt a rendszerünkkel kiállított e-számlák aránya, a mobiltelefonok gyors terjedését felismerve pedig júniusban kijöttünk a MostSzámlázz mobilszámlázóval. 22 000 felhasználónk már több mint 7 000 000 számlát állított ki, a velünk számlázó webáruházak száma pedig 475 volt. 

A megnövedekett forgalom kapcsán természetesen a csapat is nőni kezdett. 2016-ot hat fős csapattal kezdtük, augusztusban elértük a tíz főt (amikor is a Lajos utcai irodából a Bécsi úti irodánkba költöztünk). Az év végére pedig összesen már 14 fő dolgozott a cégnél.

2017 januárjárban a MagNet Bankkal közösen elindult forradalmi, új szolgáltatásunk, az autokassza, a beérkező utalások és a kiállított számlák automatikus szinkronizálódásának eszköze, amely azóta még egy bank ügyfeleinek elérhető (és továbbiakat is tervezünk!), de erről kicsit később. 🙂 Jelenlegi, minden korábbinál profibb irodánkba ugyanebben az évben, 2017 júliusában költöztünk át.

Nemzetközi lépték, fejlesztések tömkelege

2018 októberében a Számlázz.hu csapatához 50%-os tulajdonostársként csatlakozott a norvég központú Visma, a skandináv régió vezető szolgáltatója az üzleti szoftverek és e-kereskedelmi informatikai fejlesztések területén. 

2019 pedig a Számlázz.hu-hoz kapcsolódó izgalmas egyedi megoldások éve volt. Januárban indult az autokata, amely a katás egyéni vállalkozók és bt-k hasznos eszköze az indulástól az éves adózásig, év végén pedig a SMARTBooks könyvelőprogram debütált, amely felhőalapú megoldásként a könyvelők és a Számlázz.hu-t használó vállalkozások közös munkáját teszi hatékonyabbá.

2019 szeptemberében a PSD2 uniós irányelv alapján itthon is elindult a nyílt bankolás. Novemberben a hazai online számlázók közül elsőként kaptunk a Magyar Nemzeti Banktól AISP (számlainformációs szolgáltatói) engedélyt. 2020 áprilisi állapot szerint az egyetlen magyar online számlázó vagyunk ezzel az engedéllyel, amely jogilag tiszta, biztonságos megoldás a banki adatok elérésére. A nyílt bankolás további terjedésének első lépése, hogy 2020 februárja óta a K&H Bankkal közösen is működik autokassza szolgáltatásunk és az idei évben még minél több bank ügyfeleinek szeretnénk elérhetővé tenni a szolgáltatást.  

2020: Kétszázezer regisztrált vállalkozáson innen és túl

2020 áprilisát írjuk, a koronavírus-járvány minden vállalkozás életét megnehezíti. Mi is (újra) home office-ban dolgozva láttuk, hogy már több mint 80 000 000 számlát állítottatok ki velünk, és nem mindennapi érzés megélni azt, hogy a Számlázz.hu rendszerében már több mint 200 000 vállalkozás regisztrált és számláz nap mint nap. Együtt fejlődünk tovább.

Köszönjük nektek, hogy velünk vagytok, hiszen ötleteitek és konstruktív visszajelzéseitek nélkül mindez nem jöhetett volna létre az elmúlt 15 évben.

Reméljük, hogy veletek ünnepelhetjük majd idén a Számlázz.hu 15. születésnapját és mielőbb a 300 000. regisztrált vállalkozást is! 😉

Szeretnél többet tudni a NAV online számlázásról?