Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő
FRISSÍTÉS: az egyéni vállalkozó 2021. július 1-jétől egyéni vállalkozói tevékenységét maximálisan 3 évig szüneteltetheti (Törvény az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről: 18. § (1)

Amennyiben nehéz helyzetbe kerültél, vagy hosszabb szabadságra mész, és emiatt nem lenne bevételed az elkövetkezendő időszakban, akkor érdemes elgondolkodni a vállalkozás szüneteltetésén. 

A szüneteltetés akkor is szóba jöhet, ha nem vagy biztos abban, hogy a vállalkozás hosszú távon működni fog, mert például dolgozol mellette. Ilyenkor azonban nem érdemes rögtön megszüntetni az ev-t, válaszd inkább a szüneteltetést, így ha újra visszatérnél vállalkozóként, akkor probléma nélkül megteheted. 

Ha a vállalkozásod egész hónapban szünetel, akkor nem kell kata adót fizetned (természetesen nem végezhetsz tevékenységet). De fontos, hogy a  kata adó alól csak akkor mentesül a katás vállalkozó, ha az adott hónap egészében szünetelteti a vállalkozást. Ha egyetlen napot is működik az adott hónapban a vállalkozás, akkor a teljes havi kata adót be kell fizetni. 

Példa: ha november 18-án bejelented a szünetelést, akkor november 19-től fog szünetelni a vállalkozás. Ebben az esetben a novemberre vonatkozó kata adót még be kell fizetni december 12-ig. 

Szeretnéd letölteni a szüneteltetés legfontosabb információit és a lépésről lépésre útmutatónkat? Készítettünk Neked egy e-bookot, hogy bármikor kéznél lehessenek a kata szüneteltetéssel kapcsolatos tudnivalók!

Letöltöm

A szüneteltetés időtartama

A szüneteltetés minimális időtartama 1 hónap. Ez azt jelenti, hogy ha elindítod a szüneteltetést, akkor 1 hónapig nem indíthatod újra a vállalkozásod. A szüneteltetés maximális időtartama pedig 2 év, de nincsen korlátozva, hogy egy adóévben hány hónapot szünetelhet az egyéni vállalkozás. (A két év szünet elteltével automatikusan megszüntetik a vállalkozást.) 

Fontos! 

A szüneteltetés mindig a lejelentést követő másnaptól indul. Tehát ha adott hónap elsejétől szeretnél szüneteltetni, akkor a megelőző hónap végén kell benyújtanod a szüneteltetési igényt. 

A szünetelés ideje alatt lesz betegbiztosításom?

Nagyon fontos, hogy ha eddig főállású kisadózóként tevékenykedtél, akkor a szünetelés ideje alatt nem leszel biztosított. Ez idő alatt amennyiben nincsen egyéb biztosítással járó jogviszonyod, és egyéb jogcímen sem vagy jogosult egészségügyi ellátásra, akkor havonta egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetned. 2020-ban ennek havi összege: 7710 Ft (257,- Ft/nap).

Amennyiben bejelentkezel álláskeresőként a foglalkoztatási osztályhoz és jogosult vagy álláskeresési járadékra, akkor a járadék folyósítása alatt mentesülsz az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése alól. Ebben a cikkben részletezzük, hogy milyen esetben lehetsz jogosult álláskeresési járadékra. 

A szüneteltetés ügyintézése

Ahhoz, hogy az adóhatóság a kata adót se írja elő, számos teendőt végig kell csinálnod, ezek nem feltétlenül hosszúak vagy bonyolultak, de időben elválnak egymástól. 

Ha autokatás vagy, akkor lépj be az autokatába, és kattints az új ügy indítása menüpontra, majd válaszd ki az egyéni vállalkozás szünetelése menüpontot. 

1. lépés: Webes ügysegéd – egyéni vállalkozás szüneteltetésének bejelentése

A szüneteltetést a Webes Ügysegéden kell bejelenteni, elektronikusan. A Webes Ügysegédre Ügyfélkapus azonosítást követően tudsz belépni. Ennek lépéseit ebben a cikkben szedtük össze képernyőképekkel.  

Ha elfelejtetted a belépési adataidat, akkor itt egy kis segítség. 

  • 1.1 lépés – Új kérelem, nyilatkozat benyújtása 

Nagyon figyelj, hogy az ügytípusok közül a szüneteltetésre kattints. 

(Azért kell figyelni, mert a megszüntetés is szerepel az ügytípusok között, a hasonló megnevezés miatt nehogy véletlenül ezt válaszd ki.)

  • 1.2. lépés – Általános információk 

Olvasd el az általános tudnivalókat, majd kattints a tovább gombra!

  • 1.3. lépés – Szüneteltetés indítása – Bejelentés megtétele

Figyelem! Ha elindítod, akkor a következő naptól indul a szünetelés időszaka. 

  • 1.4. lépés – A bejelentésről egy pdf dokumentumot fogsz kapni 1-2 percen belül. Ezt mindenképp töltsd le. 

Ha rendelkezel autokata előfizetéssel, akkor töltsd fel a kapott pdf-et az autokatába, hogy arányosíthassuk a kata keretedet, illetve előírjuk a szünetelés kapcsán a további teendőidet. Ennek folyamatáról ide kattintva olvashatsz.

2. lépés: Az önkormányzat felé is jelezned kell a vállalkozás szünetelésének tényét: 

Erre 15 napos határidő van megszabva. 

  • Ha budapesti székhellyel rendelkezel, akkornem szükséges bejelentened a szüneteltetést az önkormányzat felé, csak ellenőrizned kell a szakrendszerből. Ide kattintva olvashatsz arról, mit kell tenned. 
  • Ha NEM budapesti székhellyel rendelkezel, akkor jelentened kell az önkormányzat felé, ide kattintva olvashatod a kitöltési útmutatót. 

Fontos továbbá, ha nem a tételes adóalap-megállapítást választottad az önkormányzatnál az iparűzési adó tekintetében, akkor 30 napon belül záró iparűzési adóbevallást kell beadni az adott évben működő időszakról.

Ha autokata felhasználó vagy, ez a feladat is roppant egyszerű lesz számodra, mint egyébként minden más katás ügyintézés, a program ugyanis gördülékenyen végigvisz a teljes folyamaton. Kíváncsi vagy? Nézd meg az autokatát!