Egy adatszolgáltatási kötelezettséget “elvesztettünk”, egyet viszont a “nyakunkba kaptunk” – persze, gondolhatnátok, hogy a NAV az egyik kezével ad, a másikkal elvesz, de igazából egyáltalán nem lesz sok feladatod a változások miatt. 

A változások 2021 januárjától 

  1. január 4-től több dolog is módosult, ami a számlázást érinti: 
  • Megszűnt a PTGSZLAH nyomtatványon történő adatszolgáltatási kötelezettség
  • Nem kell bejelenteni a számlázó használatát a NAV-nak – erről itt írtunk bővebben 
  • Amiről pedig már biztosan hallottál, az a NAV online adatszolgáltatás kibővítése, vagyis januártól szinte minden számlát továbbítani kell a NAV részére (a magánszemélyek és külföldi adóalanyok felé kiállított bizonylatokat is). A jogszabály január 4-től lépett hatályba, azonban az adóhatóság március 31-ig türelmi időszakot hirdetett, vagyis ez azt jelenti, hogy március 31-ig senkire nem szab ki szankciót, amennyiben nem szolgáltat adatot a számlákról, és visszamenőleg sem szükséges ezt majd megtenni. 

A Számlázz.hu-nál azonban nem várunk március 31-ig: január 15-től már az új szabályok szerint küldjük be a számlákat.  

De mit is jelent ez a gyakorlatban? 

Aki a Számlázz.hu-t használja, már hozzászokhatott, hogy a program természetesen mindig NAV-állóan működik. Ha valamilyen jogszabályváltozás történik, akkor időben elvégezzük a szükséges fejlesztéseket, hogy se nekünk, se az ügyfeleinknek ne kelljen aggódniuk. 

Január 4-től változott a számlák adatszolgáltatásával kapcsolatos kötelezettség: gyakorlatilag szinte minden számlát jelenteni kell a NAV felé. Itt összefoglaltuk, hogy pontosan mely bizonylatokról van szó: 

nav adatszolgáltatás 2021

Nyugi, nem kell figyelned, hogy éppen milyen számlát állítasz ki, a Számlázz.hu tudni fogja, hogy kell-e adatot szolgáltatni róla, vagy sem, és automatikusan megteszi helyetted. 

Tehát, térjünk vissza a gyakorlatra. A folyamat úgy néz ki, hogy 

  • a számlatömböt elfelejted, a fiók mélyére elpakolod (ne dobd ki, akkor se, ha üres, a NAV kérheti…) 🙂 
  • a Számlázz.hu-s fiókodat összekötöd a NAV Online Számla rendszerével (ne ijedj meg, pár perc, és lépésről lépésre útmutatót adunk, nem tudod elrontani)
  • a Számlázz.hu-ban kiállítod a számládat
  • az adatszolgáltatás automatikusan megtörténik 
  • igazából ennyi, ha szeretnéd, ellenőrizheted, látod a visszajelzést a fiókodban az adatszolgáltatásról. 

Tehát: a fenti táblázatban jelölt számlákról január 15-től a Számlázz.hu-ban működik az adatszolgáltatás, felkészültünk a változásokra. 

Ne feledd: ha még nem kötötted össze számlázási fiókodat a NAV Online Számla rendszerével, tedd meg minél előbb, mert előfordulhat, hogy enélkül nem tudsz majd kiállítani számlát január 15-től.

Ha pedig még nincs NAV-álló online számlázód, főleg ne halogasd tovább a regisztrációt: mindössze 1 perc, és jelentősen megkönnyítheted vállalkozásod adminisztrációját! 

Szeretnél többet tudni a NAV online adatszolgáltatásról?