Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2021.11.16. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Nemrégiben volt egy javaslatunk azok számára, akik az újévben szeretnék a vállalkozásuk adminisztratív folyamatait a következő szintre emelni. Miután túl vagy az ünnepeken és befalatoztad az utolsó szelet bejglit is, el is kezdődhet a munka. Elhoztuk számodra 5 egyszerű lépésben, hogy hogyan tudod átköltöztetni az irodádat a SMARTBooks Businessbe.

Mielőtt rátérnénk a pontokra, és fölöslegesen bestresszelnél, hogy bonyolult lesz a programváltás, adnánk egy kis lelki támogatást számodra: nincs másra szükséged, csupán követned kell a lenti pontokat és jó, ha van egy minimális Excel tudásod. Lássuk a lépéseket:

1. lépés: szerepkörök beállítása

A szoftverrel könnyedén delegálhatsz feladatokat a csapattagjaidnak, így legelső lépésként mindenképpen érdemes meghívni minden kollégát a szoftverbe és megadni nekik a feladatkörükhöz szükséges jogosultsági szintet.

2. lépés: partnerek és termékek megadása

A partnerek egy úgynevezett partnertörzs menübe, a termékek pedig a terméktörzsbe kerülnek be. Aggodalomra semmi ok, leredukálhatod a feltöltési időt: az adataidat könnyedén importálhatod. A partnertörzset manuálisan is feltöltheted a Dun & Bradstreet (régi nevén Bisnode) alkalmazás segítségével, így nem kell minden cégadatot bepötyögnöd. A Partnerekhez kapcsolattartókat is meg tudtok adni, hogy ezentúl könnyebb legyen a kapcsolatteremtés, mivel ezt minden felhasználó látni fogja. A partnereidhez kedvezmény-szinteket is rögzíthetsz, ami egy nagyon hasznos funkció, ugyanis ezentúl nem kell a jegyzeteidben keresgélned, hogy melyik ügyfeledet mennyi kedvezmény illeti meg.
A termékeidhez egyedi termékkategóriákat is megadhatsz. Sőt, ha a Business Pro csomagot használod, speciális termékeket is felvihetsz (Pl.: gyáriszámos termékek, sarzs-kezelés).A beszerzés megkönnyítése érdekében a termékeknél minimum és maximum készletet is be tudtok állítani.

3. lépés: árlisták rögzítése

Az árlistákat beszállítói partnerenként tudod megadni, így ebben az esetben sem kell az árak után kutakodnod az Exceles és kinyomtatott táblázataidban. A Pro csomaggal pedig vevői árlistákat is létrehozhatsz, aminek az értékesítésben fogod hasznát venni.

4. lépés: telephelyek, raktárak beállítása, raktárkészlet

A negyedik lépés a telephelyek, illetve raktárak beállítása. Ha csak tárgyi eszközökkel rendelkeztek, és nincsen telephelyetek, akkor a székhely címét kell itt megadnotok. Ha több telephelyetek vagy raktáratok van, célszerű a SMARTBooks Business Pro csomagot választanotok.

A raktárkészletek kialakításához leltárakat kell létrehoznod, amiben lépésről lépésre navigálni fog a szoftver. Nyugi, lehetőséged van egyszerűsített leltárt is használni, ami mellett párhuzamosan lehet dolgozni a rendszerben és az aktuális készletmennyiséget is látni fogod. Illetve nyitó raktárkészlet rögzítésével is be tudod varázsolni a készletet a rendszerbe, ebben az esetben importálni is tudod a tételeket.

5. lépés: nyitó adatok, tárgyi eszközök, számlatükör*

A nyitó vevő/szállító számlákat és a nyitó főkönyvi tételeket* szintén lehet importálni a rendszerbe, de természetesen kézzel is felvihető. Ha van saját számlatükröd*, az is importálható, nem szükséges tételesen rögzíteni. A tárgyi eszközökkel ugyanez a helyzet: importálhatod, de fel is rögzítheted. Utóbbiakat aktiválhatod, selejtezheted, egyéb tranzakciókat hozhatsz létre.

Ugye, nem is bonyolult? A digitális csapattársad munkára kész. Ha több infót olvasnál a SMARTBooks szolgáltatáscsomagjairól, itt mindent megtalálsz. Még nem regisztráltál? A Számlázz.hu-s fiókoddal is megteheted, ha #profi díjcsomaggal rendelkezel. Most 30 napig ingyen és szabadon kipróbálhatsz minden funkciót.

*SMARTBooks Business Önkönyvelés modul esetén

A SMARTBooks a Számlázz.hu PARK (Pénzügyi és Adminisztrációs Rendszerek Központja) alapító tagja. Kíváncsi vagy, hogyan legózhatsz össze magadnak egy olyan vállalkozást, ahol kevés az adminisztráció, sok az automatizmus és digitális a szemlélet? Mutatjuk az utat!

Irány a PARK