Az iskolában évekig csak ceruzával engedtek minket írni, és később, még az érettségin is azt javasolták, hogy először piszkozatot készítsünk a beadandóról, és csak utána véglegesítsük a munkákat. Mindenről vázlatot, skiccet, draftot készítünk, tervezünk és több verziót mentünk el. Akkor épp a számlánkról ne készülhetne piszkozat?

A jó hír az, hogy készülhet. Felhasználóink egyik talán legrégebbi kérése volt ennek a funkciónak a fejlesztése. Sokszor, sokféleképpen kérdeztetek rá, van-e mód piszkozatot készíteni, ezért biztosak vagyunk benne, hogy rengetegen örültök most ennek. Végre nem kell azonnal elkészíteni a számlát, sem kinyomtatni, sem elküldeni. Mentés után átnézhetitek, átgondolhatjátok, visszatérhettek hozzá és módosíthatjátok.

Hogyan készíthetsz piszkozatot?

  1. Új számla készítésekor az oldal alján található “Piszkozat” gombbal hozhatsz létre egy új piszkozatot, amit aztán bármilyen néven elmenthetsz (partner neve, rendelésszám stb.), a lényeg, hogy könnyen megtaláld majd, ha véglegesíteni szeretnéd a számlát.
  2. Ha folytatni szeretnéd a piszkozat számla szerkesztését, a felső menüsorban a “Számla – Piszkozatok” menüpontban találod meg az összes elmentett piszkozatodat. Ne aggódj, ha már többet is készítettél, mert név alapján könnyedén kereshetsz közöttük. Új piszkozatot ebben a menüpontban is készíthetsz, csak kattints az „Új piszkozatot készítek” gombra. Ekkor a számlaszerkesztő felületre irányítunk, ahol végül el is tudod menteni a bevitt adatokat.
  3. A piszkozat nevére vagy a sorvégi ceruza ikonra kattintva szerkesztheted a piszkozatot. Ekkor a korábban mentett adatokat átemeljük a számlaszerkesztő felületre, tehát ha ezúttal már véglegesítenéd is a számlát, akkor azonnal számlázhatsz is az “Elkészítem a számlát” gombra kattintva.
  4. Ha csak módosítást végeztél az adatokban és még nem akarod kiállítani a számlát, két lehetőséged is van: vagy új névvel, új piszkozatként mented el, vagy felülírod azt a piszkozatot, amit megnyitottál szerkesztésre.
  5. Ha egy piszkozatra már nincs szükséged, egyszerűen kattints a sor végén található kuka ikonra és hagyd jóvá a törlést.

Ne aggódj, a piszkozatoknak külön lista oldala van, így nem keverednek a kiállított számlákkal.

TIPP! Amennyiben olyan piszkozatot szeretnél készíteni, amit rendszeresen kiszámlázol eltérő partnereknek, ne adj meg vevői adatokat és lásd el egyedi névvel (pl. a kiszámlázott termék vagy szolgáltatás nevével), és így sok időt spórolhatsz számlázáskor, hiszen már csak a vevőd adataid kell majd kitöltened. Mivel egy piszkozat több alkalommal is kiszámlázható, előre elkészíthetsz több olyan verziót, amiket gyakran használsz, és így a számlázásod még gyorsabb lesz.

Tehát miért is érdemes piszkozatot készíteni?

  • Ha piszkozat számlát állítasz ki, bármikor folytathatod a félbehagyott számla kiállítását, így nem gond, ha később derül ki a pontos tételmennyiség, ár.
  • Már akkor elkészítheted, amikor még nem akarod kiállítani a végleges számlát, így előre dolgozhatsz (pl. ha csak havonta számlázol partnerednek, a már kiadott tételeket/elvégzett szolgáltatásokat folyamatosan vezetheted a piszkozat számlán)
  • Korlátlan mennyiségben készíthetsz piszkozatot, ezért több verziót is megírhatsz, amikből aztán személyre szabottan állíthatsz ki számlákat a vevőidnek.
  • Ha a számlát még jóvá kell hagynia valakinek a vállalkozáson belül, akkor is a piszkozat számla a megoldás. Jóváhagyás után pedig elkészülhet a végleges bizonylat.

A következő napokban pedig már készül a 2.0-ás verzió is, mert folyamatosan azon dolgozunk, hogy alkalmazásunk egyre felhasználóbarátabb legyen, és minden apróság tökéletesen működjön, a ti igényeitek szerint.