A számok borzasztóan fontosak minden vállalkozó életében, még akkor is, ha sokszor borzasztó pillanatokat okoznak. Ahhoz viszont, hogy megalapozott döntéseket tudjanak hozni, nem bízhatják a véletlenre magukat. A Digiméter kutatássorozat egyfajta digitalizációs mérőeszközt ad a vállalkozók kezébe. Rendhagyó könyvajánló-trilógiánk folytatódik.

Nagyon szeretem Mérő László könyveit. Olyan gondolatokat fogalmaz meg, melyek hatására egy humán beállítottságú ember is értelmezni és értékelni tudja a számtani összefüggéseket. A matematikus-pszichológus írt már a pénz evolúciójáról, az érzelmek logikájáról és arról is, hogy mindenki másképp egyforma. Abból, ahogyan az emberi és társadalmi működést egy matematikus szemüvegén keresztül szemléli, világosan látszik, hogy a humánumban is van ráció, ahogyan a reál tudományoknak is van humán(us) vonatkozása

Mérő-attitűd

A méréshez való pozitív hozzáállás nemcsak akkor fontos azonban, ha a név kötelez. Ha a digitalizáció témaköre is előkerül, sehogyan sem tudod kikerülni az adatalapú működést, gondolj csak arra, hogy a digitális rendszerekhez alapvetően számokat használunk a bevitelhez, feldolgozáshoz, tároláshoz és a megjelenítéshez is. Tulajdonképpen a digitalizációval a “való világ” alakul át számszerű információvá. 

Ha tudatosan vezeted vállalkozásodat, stratégiát tervezel és elemzed piaci környezetet és az elért eredményeidet, megalapozott döntéseket tudsz hozni, időben tudsz reagálni a történésekre, versenytársaid lépéseire. Ne bízd magad a véletlenre!

Többismeretlenes az egyenlet?

Neked sem kell elborzadnod, ha számokat látsz, még akkor sem, ha kicsit sem állnak közel hozzád. De hogy kevesebb ismeretlen legyen az egyenletben, hasznosak az olyan eszközök, amelyek elvégzik helyetted a mérést, neked pedig elég az eredményeket a céljaid szolgálatába állítanod. 

A Digitális Versenyképességi Mutató, azaz a Digiméter a kkv szektor digitalizációs fejlettségét méri. A 2020-ban indult kutatássorozat idén folytatódik, és ha te is részt veszel benne, az SZÁM-os előnnyel jár.  

Segítségével megtudhatod, milyen irányban tudsz továbbfejlődni és milyen jövő állhat céged előtt, ha további előrelépéseket teszel a digitalizáció útján. Minél több vállalkozás tölti ki a kérdőívet, annál átfogóbb kép rajzolódik ki arról, hogy hol tart a szektor a digitális versenyképesség terén, és sokkal pontosabban meg lehet határozni, hogy egy  az adott vállalkozás a saját szegmensén belül milyen pozíciót foglal el. 

A saját elért eredményeidet hat témakör – digitális pénzügyek, informatikai biztonság, értékesítés/marketing,vállalkozásvezetés, digitális jelenlét és digitális mindennapok –  mentén hasonlíthatod össze a versenytársaidéval, és visszajelzést kapsz, hogy hogyan érdemes fejlesztened a vállalkozásod.

Axiómák vállalkozóknak

Valószínűleg annyi érvet tudnék felsorolni a digitális megoldások okos alkalmazása mellett, hogy azt (digitális eszközök nélkül) nehéz lenne megszámolni. Ezért csak néhány álljon itt a legfontosabbak közül:

  • A digitalizáció elkerülhetetlen a 21. században.
  • Szükséged van digitális jelenlétre ahhoz, hogy népszerűsítsd tevékenységed.
  • Adminisztrációs terheiden rengeteget tudsz enyhíteni digitális eszközök alkalmazásával.
  • Ha fejleszted vállalkozásod a digitalizáció terén, versenyelőnyre tehetsz szert.

Ahelyett, hogy tovább folytatnám a sort, azt javaslom, szánj időt a Digiméter kérdőív kitöltésére, meg fog térülni!

IRÁNY AZ ÉN DIGIMÉTEREM