Egyszerű és átlátható cégalapítás: létezik ilyen?

Mindenki, aki valaha próbálkozott cégalapítással, megtapasztalhatta, hogy egy rendkívül bonyolult, költséges és időigényes folyamat, szinte átláthatatlan procedúra a laikusok számára. Az INICIO segítségével azonban gördülékennyé tehető az eljárás.  Egyszerű, gyors folyamatok, adminisztrációcsökkentés, időspórolás – mintha csak a Számlázz.hu-ról beszélt volna Ambrus Márk, a gazdasági végzettségű fiatal vállalkozó, aki új időszakot szeretne hozni a magyar társas vállalkozások és ügyvédeik életébe, de a távlati tervei között a külföldi cégalapítások támogatása is szerepel.

A jog és a cégalapítás ijesztő folyamatokat rejt magában, hogyan magyaráznád el a laikusoknak, hogy miről is szól a programotok? 

Egyszerűen megfogalmazva: az INICIO automatizálja a cégalapítás folyamatát. De természetesen ennél összetettebb a dolog. A platformunk az alapítók, cégek és az ő jogi képviselőik számára gyorsabbá, könnyebbé és átláthatóbbá teszi a cégjogi folyamatok kezelését. Számtalan e-mailezést és telefonhívást spórolunk meg, mostantól nem okoz problémát, hogy valaki szabadságon van, ha már nincs munkaidő, vagy egyéb ok miatt nem elérhető. Ha bárki szeretné megváltoztatni a cég adatait, szeretné bővíteni a cég tevékenységi körét, vagy akár lecserélni az egyik alapító tagját, akkor ezt teljesen automatizáltan egészen addig a pontig megteheti, amíg nem szükséges az ügyvédi ellenjegyzés. Amennyiben az alapítónak nincs saját ügyvédje, úgy az INICIO kiemelt ügyvéd partnerei segítik a cégalapítás menetét többletköltség nélkül.

A cégalapítók számára ez pontosan miben jelent adminisztrációcsökkentést, segítséget? 

A döntéseket továbbra is a cég alapítói, majd vezetői hozzák. Az INICIO abban segít, hogy az ismétlődő és monoton folyamatokat automatizálja. Az adatokat elég egyszer beírni. Minden dokumentumot automatikusan készít el a program. Ráadásul az információt a platformon keresztül sokkal egyszerűbben és átláthatóbban tudják áttekinteni és módosítani.

Milyen adatmódosításokat lehet elvégezni a programban és milyen cégek használhatják a szoftvert?

A cégalapításhoz több száz adatot kell megadni, azonban ezek közül az esetek többségében csupán néhány igazán releváns. Az INICIO-t úgy alakítottuk ki, hogy egy egyszerű céget akár pár perc alatt meg lehessen alapítani, azonban a bonyolult cégeket is gond nélkül tudja kezelni. Amennyiben tulajdonos valamit meg szeretne változtatni, azt az INICIO oldalán meg tudja, amennyiben a jogszabályok lehetővé teszik. Teljeskörűen lefedjük a piacot: kkt, bt, kft, vagy akár zrt alapításra is lehet használni, egyelőre csak annyi a kritérium, hogy Magyarországon kerüljön bejegyzésre a cég.

Honnan jött az ötlet, miért pont ez a téma, ez a szolgáltatás?  

Üzleti egyetemre jártam, így számos ismerősöm kérdezte, hogy mi a cégalapítás folyamata, hogyan induljanak el ezen a sokak számára átláthatatlan úton. A sokadik kérdés után annyira bosszantott, hogy ezek az információk még sehol nincsenek jól összeszedve, hogy fogtam magam és összeírtam a tudást, amit a kutatások során megszereztem, és érthetően prezentáltam az érdeklődőnek. Megkérdeztem az ügyvéd ismerőseimet, hogy ők is találkoznak-e azzal, hogy a cégalapítás túlságosan hosszú folyamat, és az esetek többségében az idő jó része felesleges cselekvésekre megy el. Megtudtam, hogy jelentős idejüket felemészti az ügyvédeknek a felesleges adminisztráció és az adatok többszöri beírása, ennek ellenére relatíve alacsony díjazásban részesülnek. Leültünk egy ügyvéd ismerősömmel, aki elmondta, hogy miként is néz ki az ügyvédek szemszögéből és hogy hol vannak a buktatói a folyamatoknak. Ekkor tudatosult bennem, hogy ez egy valós piaci lehetőség. Szerettem volna létrehozni egy olyan szoftvert, amivel a cégalapítás folyamata könnyű és gyors, ugyanakkor pontos és precíz.

Ezzel a céllal kezdtük el készíteni az első prototípust, majd a tényleges szoftvert. A folyamat során számos ügyvéddel konzultáltunk, hogy minden elvárásnak megfeleljünk, minden igényt maximálisan kielégítsünk. Így jött létre az INICIO.

Hány ügyvédi irodától kaptatok visszajelzést? Kik használják most? 

Közel száz ügyvéddel tárgyaltunk az elmúlt hónapokban, közülük már többen aktívan használják az INICIO-t. Fő célunk, hogy Magyarországon a cégalapítás egyszerű, gyors és kényelmes legyen, amit az alapító akármikor akárhonnan el tud végezni.

Meddig tartott a tesztelés?

A jogi kérdésekben különösen igaz a mondás, hogy aki siet, elkésik. Éppen ezért mielőtt megjelentünk a piacon, nagyon alaposan leteszteltük a szoftvert. Először mi magunk győződtünk meg arról, hogy az INICIO hibátlanul működik, majd néhány ügyvéd próbálhatta ki az oldalt. Miután a sokadik cégalapítás is sikeresen lezajlott, úgy döntöttünk, hogy eljött az idő, hogy az INICIO a nagyvilág szeme elé kerüljön.

Hányan dolgoztok most a projekten? 

Az elmúlt év egyik legnagyobb kihívása volt egy jó csapatot összeállítani. Ezért is nagy öröm minden alkalommal belegondolni, hogy az INICIO-n már 9 nagyszerű szakember dolgozik nap mint nap. Ez a csapat a projekt mozgatórugója, hiszen mindenki nem csak az idejét és tudását rakja bele, hanem a kreativitását is, ami hétről hétre jobbá teszi a platformot.

A GSEA versenyen azt mondtad, hogy „a jog Számlázz.hu-ját” szeretnéd elkészíteni. Miben hasonlít az INICIO és a Számlázz.hu? 

Az INICIO jelentősen megkönnyíti és felgyorsítja a cégalapítással és vállalkozással jogi részével kapcsolatos folyamatokat. A Számlázz.hu az első és egyetlen számlázórendszer, amit használtam, ahol nekem is ez volt az érzésem, hogy egyszerű folyamatokkal “gets the job done”. Gondolkodás nélkül a szép narancssárga gombokra kattintgatva kész is van, amire szükségem van, szinte oda sem kell figyelni. Ugyanakkor vannak további funkciók is, amelyekre időnként szükség van. Valami hasonlót szeretnék én is felépíteni. Célom, hogy az INICIO minden alapító és ügyvéd számára segítség legyen a szükséges folyamatok lebonyolításában, és élmény legyen a vállalkozás jogi része is.

Az ügyvédek számára tehát a korábbi programokhoz képest egyértelműen nagy ugrást jelent majd az INICIO, de miben nyújt még segítséget a cégvezetőknek? 

Az alapítók felé a cégalapítás folyamatát tesszük gyorsabbá, egyszerűbbé és átláthatóbbá. Ezen felül van saját blogunk, ahol a cégjog kiemelkedő szakemberei teszik közzé írásaikat, ezzel felbecsülhetetlen értékű tudást biztosítva az INICIO blog olvasóinak. Továbbá a cégalapítás után bemutatjuk egyes partnereinket. Ezzel már a cég vezetőinek a munkáját segítjük, hogy jobb döntéseket tudjanak hozni, amikor további szolgáltatások közül (például számlázók) választanak.

Mik a rövid és hosszú távú terveitek?

Mindenekelőtt szeretnénk, hogy Magyarországon bármikor bárhonnan céget lehessen alapítani egyszerűen, gyorsan és biztonságosan. A platformot illetően számos tervünk van. Többek között szeretnénk a cégjog minél több területén segítséget adni az ügyvédeknek és a cégek vezetőinek különböző folyamatok automatizálásával és könnyen áttekinthető folyamatkezelő rendszer biztosításával. Mindemellett folyamatosan gyarapítjuk az INICIO blog tartalmát, hogy a tudástárunk minél nagyobb legyen. A távoli jövőben pedig szeretnénk, hogy az INICIO egy olyan magyar vállalkozás legyen, ami külföldön is egyre több országban könnyíti meg az ügyvédek és alapítók munkáját.

Szerinted mi kell ahhoz, hogy egy fiatal sikeres vállalkozó legyen? 

Mindenekelőtt meg kell határozni, hogy mit tartunk sikernek. Én a hosszú távú értékteremtést tartom igazi sikernek. Ehhez számtalan út vezethet: lehet aktív felhasználószám, bevétel, vagy akár partneri megállapodások is. Aki valamelyik úton, ami a cél felé viszi a vállalkozást folyamatosan előrelépéseket tesz, az előbb utóbb értéket fog teremteni és sikeres lesz. Ahhoz, hogy elindulhass ezen az úton, nagyon figyelmesnek kell lenned, hiszen észre kell venned piaci réseket, lehetőségeket, akár olyan területeken, ahol senki nem figyel. Kitartónak és kreatívnak kell lenned, hogy a felbukkanó akadályokat minél hamarabb le tudd győzni. Jól kell tudnod kezelni a rendelkezésre álló erőforrásaidat, hiszen nálad sem fán terem a pénz és neked is csak 24 órából áll egy nap. Mindenek felett viszont élvezned kell, amit csinálsz. Ha nem beleéléssel és lelkesedéssel állsz neki minden nap, akkor nem tudod a szívedet és lelkedet is beleadni a projektbe, és valószínűleg nem érsz majd el akkora sikert, mintha valami olyat csinálnál, ami minden nap örömet okoz. Amikor megtalálod ezt a projektet, akkor már szerencsés vagy, és rövidesen sikeres is leszel. Merj kísérletezni, hibázni, és legfőképpen, újra próbálni.

Ha többet szeretnél tudni az INICIO-ról, céget alapítanál vagy felvennéd velük a kapcsolatot, irány a weboldaluk és keresd őket a Facebookon vagy a LinkedInen!