Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2024.03.06. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

A hitelhez van valami köze, nem? Behajtás, követeléskezelés? Már megint egy rém bonyolult üzleti folyamat? Nem, a faktoring ezek közül egyik sem. Te sem tudod, mit takar a bűvös szó, de még sosem merted megkérdezni? Most megmutatjuk, hogy nem harap, sőt, a kis- és középvállalkozásoknak rengeteg előnye származhat belőle. Ráadásul már digitális megoldás is van rá! Forradalmi összefoglalónk következik.

Likvidáljuk a bizonytalanságot

Vállalkozóként bizonyára találkoztál már a likviditás fogalmával, főleg ha nehéz helyzetbe kerültél. Ha minden a tervek szerint alakul (netán még annál is jobban), és jól teljesít a vállalkozásod, minden beérkező számládat időben ki tudod egyenlíteni. Ha ez nincs így, az azt jelenti, hogy likviditási problémáid vannak. 

A likviditás tehát alapvetően céged fizetőképességét takarja. Egy egészséges cégnek folyamatosan van elég fedezete arra, hogy az aktuális fizetési kötelezettségeinek eleget tegyen. Ha erre nem képes, valamilyen módon plusz pénzt kell bevonnia a vállalkozás működésébe, hogy ne kerüljön csődközelbe. Ráadásul a kapacitás növelésében is fontos szerepet játszik: ha egy adott időszakban a cég több pénzt tud visszaforgatni, fel tudja gyorsítani a termelést. A likviditás tehát kulcskérdés minden vállalkozónak, neked is.

Mi okozhat gondot?

A likviditási gondok hátterében gyakran áll az, hogy a munkád vagy termékeid ellenértékét nem kapod kézhez időben. A fizetési határidő bizonyos esetekben nagyon hosszú lehet (jellemzően például akkor, ha a vevőd egy multinacionális vállalat), de a késések is gyakoriak. Közben nem tudod, hogy miből finanszírozd a kiadásaidat, hátráltatva vagy abban, hogy új projektekbe vágj bele, és még a fizetési határidők nyomon követésével és a pénz “behajtásával” járó adminisztráció terhe is a válladon csücsül. Ha pedig több, még ki nem egyenlített számlával rendelkezel, azzal a cash flow-d (magyarul pénzáramlás, ami azt mutatja meg, hogy várhatóan mennyivel fog változni a likvid vagyonod) is negatív tartományba kerülhet.

A hosszú határidőre fizető ügyfelek tehát gátat szabhatnak céged növekedésének, „szabadságának”, de akár stabil működését is veszélyeztethetik. Hogy ezt elkerüld, a kintlevőségeket valamilyen módon optimalizálnod kell.

Mi lehet a megoldás?

A szerződéses feltételek meghatározásakor vagy újratárgyalásakor azt érdemes elérned, hogy a vevőid minél előbb fizessenek neked, te pedig minél később fizethess a szállítóidnak. Ezekre persze nem feltétlenül van lehetőséged. Ekkor kerülhet képbe a faktorálás.

Egy olyan vállalatfinanszírozási folyamatról van szó, melynek során egy cég eladja a vevőszámláit (amennyiben a vevőd nem magánszemély) egy faktorcégnek (lehet ez bank vagy faktorház), az pedig – díjazás, ún. faktordíj ellenében – előre kifizeti neked az összeget. Vagyis a céged a termékek vagy szolgáltatások ellenértékét  (mínusz azt a díjat, amit ezért az előnyért fizetsz) akár a teljesítés után szinte azonnal megkapja, a nem magánszemély vevőd pedig (legtöbbször a számla lejártakor) a faktorcégnek fizet. A faktoring leegyszerűsítve a követeléseid adásvételét jelenti.

Mit nyerhetek ezzel?

A szokásos 30, 60 napos, esetleg még távolabbi fizetési határidő helyett néhány munkanapon belül pénzhez juthatsz, a bevételeid pedig előre, napra pontosan tervezhetőek lesznek. Mentesülsz a későn fizető ügyfelek “üldözésével” és a követelés behajtásával járó idegőrlő, időrabló és költséges adminisztrációs teendők alól, ráadásul megkímélheted magad egy jövőbeli kockázatos üzlet megkötésétől is, a faktorcég ugyanis folyamatosan monitorozza és minősíti beszállítóidat. Tehát már a hagyományos faktoring is nagymértékben megkönnyíti vállalkozói mindennapjaidat. Mint tudod, ez a digitális megoldásokra is igaz. 😉

Egy egyszerű példa

Tegyük fel, hogy kiállítasz partnered részére egy számlát 700 000 Ft-ról (mondjuk a Számlázz.hu rendszerében) 60 napos fizetési határidővel, neked viszont szükséged van a pénzre előbb. Ekkor dönthetsz úgy, hogy eladod ezt a követelést egy erre szakosodott cégnek.

A cég pénzügyi elemzést készít, ami alapján kapsz egy ajánlatot. Tegyük fel, hogy ebben az szerepel, hogy 5000 Ft lesz a finanszírozási költséged, előlegként pedig megkapsz 595 000 Ft-ot. 

Ha ezt elfogadod, megtörténik a szerződéskötés. Kézhez kapsz 595 000 Ft, amiből rögtön vásárolhatsz például egy eszközt, vagy kifizethetsz egy alvállalkozót.

A partnered a futamidő végéig a faktorcégnek fizeti ki azt a 700 000 Ft-ot, amiről a számlád szólt. 

Neked pedig folyósításra kerül a maradványérték, jelen esetben 100 000 Ft.

Ez is lehet digitális?

IGEN! Forradalmi fejlemény a teljes mértékben online, automatizmusokkal támogatott ügyintézés, ez sokkal gyorsabb megoldás, mint a klasszikus faktoring. Míg a legtöbb faktorháznál a bevizsgálás hetekig is eltarthat, digitális faktoring esetében a teljes folyamat az igényléstől a kifizetésig villámgyorsan, akár 24 órán belül végbemehet, ráadásul jóval kedvezőbb áron. Nem kell időpontot kérned vagy sorban állnod, számláidat azonnal, akár egy gombnyomással faktorálhatod, amikor csak szükséged van rá. A digitális faktoring további nagy előnye, hogy kisebb cégek alacsonyabb összegű számlákkal is elérik a szolgáltatást. Kevesebb a kockázat, kevesebb az adminisztráció, kevesebb az anyagi ráfordítás, egyszóval megéri.

Frissítés 2023

A Számlázz.hu elindította saját digitális faktoring szolgáltatását a hazai legnagyobb bankfüggetlen faktorcég, a BÁV Faktor által életre hívott Flexibill segítségével. Így azok a Számlázz.hu előfizetők, akiknek előminősítésre kerültek vevői, már közvetlenül számlázási fiókjukból válthatják pénzre hosszú lejáratú számláikat.

Tudj meg többet itt!

Az online adatkapcsolatnak köszönhetően a Péntech rendszere is közvetlen összeköttetésben működik a Számlázz.hu-val. A bizonylatok és banki tranzakciók automatikusan át tudnak suhanni, így neked nem feltétlenül kell manuális műveleteket végrehajtanod, mielőtt egy számládat faktorálnád. Ne felejtsd el értesíteni az érintett partnereidet, hiszen hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy a tőled kapott egy vagy több számla faktorálásra kerül.

Nem tiszta a kép? – Faktoring faktumok

Ha maradt még benned egy kis bizonytalanság, íme két fontos tény:

  • A faktoring nem hitel. 

A hitelezés két fél közt létrejövő kapcsolat: a hitelező (jellemzően egy bank) pénzt kölcsönöz a másik félnek (adós) egy meghatározott időszakra. Erre az adósnak kamatot kell fizetnie, egészen addig, amíg az összeget vissza nem fizeti a pénzintézetnek. Míg a hitel elbírálását szigorú szabályokhoz kötik, a faktoring szolgáltatás használatához nem kell hitelképesnek lenned, hiszen a faktorcég elsősorban vevőid pénzügyi helyzetét, fizetési hajlandóságát, megbízhatóságát vizsgálja, nem pedig céged fizetőképességét.

  • A faktoring nem behajtás.

A követeléskezelés a lejárt teljesítési határidejű tartozások behajtását vagy annak megkísérlését jelenti sikerdíj fejében. Behajtásra általában akkor kerül sor, amikor a vevőd nem vette figyelembe a megállapodásban rögzített feltételeket, ezért ez legtöbbször egy rendkívül kellemetlen folyamat (de jó hír, hogy akad digitális megoldás, ami enyhítheti a kínokat). 

Azt mindenképp vedd figyelembe, hogy a faktoring csak megbízható vevők esetén érhető el. Érdemes tehát feltenned magadnak néhány kérdést: Vevőim megbízhatóak, pénzügyileg stabilak? Hosszú fizetési határidők szerepelnek a megállapodásotokban? Emiatt  gondot okoz költségeid fedezése/új megrendelések elvállalása? Ha mindhárom kérdésre igen a válaszod, a faktorálás lehet a te utad!