Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2023.10.20. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Az új kiadás sokszor jobb, mint a régi, mégis nehezen engedjük el a jól bevált dolgainkat. Az új katatörvény életbe lépésével ráadásul egy olyan adózási formának kell búcsút intenie rengeteg vállalkozónak, amely jelentősen megkönnyítette életüket. Az adónem nem szűnik meg, csak átalakul: lesz kata a jövőben is, de a játékszabályok jelentős változáson esnek át. Akár katás maradsz (jobban mondva leszel újra), akár más terepen folytatod vállalkozóként, felvértezünk az új kata körüli minden fontos információval, hogy a végén te is nevess.

Sajnos nem elég a polcra feltenned a régi katát (mint ahogyan gyermekkorod játékai porosodnak a szülői házban), hogy aztán újra elővedd nosztalgiázni, egy korszak augusztus 31-én végleg lezárul. Mindenkinek, aki most katás, le kell zárnia eddigi kata-időszakát (ebben is segítünk!), hogy aztán a számára legideálisabb vállalkozási és adózási formában folytathassa érték és -bevételteremtő tevékenységét. 

A kata (kisadózó vállalkozók tételes adója) továbbra is egy nagyon egyszerű, kis adminisztrációval járó adózási forma. Azoknak a főállású egyéni vállalkozóknak jelent megoldást a jövőben, akik kizárólag magánszemélyek számára értékesítenek vagy szolgáltatnak. Ha közéjük tartozol (vagy taxis vagy), mindenképp olvass tovább, ha viszont tudod, hogy nem ez a te utad, segítünk a számodra testhezálló adózási formát megtalálni.

Döntéstámogatás katásoknak

Nem tudod, hogyan tovább a kata után? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, határidőket és teendőket, hogy a “régi” kata alanyiságod megszűnésekor megfontoltan válts irányt. Bemutatjuk az átalányadózás, a tételes költségelszámolás (vszja), és új kata nyújtotta lehetőségeket és korlátokat, de azt is megmutatjuk, hogy cégként milyen adózási formák jöhetnek szóba a katáról váltóknak. 

Mutasd

A “játékosok” köre – az új kata választásának feltételei

2022. szeptember 1-jétől az “új” kata adó alanya kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet. Vagyis ahhoz, hogy az új katát választhasd, meg kell felelned a következő követelményeknek:

  • egyéni vállalkozóként nyilvántartásba vettek (az Evectv. szerint), 
  • főállású egyéni vállalkozó vagy. 

Minden egyéb esetben más adózási formát kell választanod. Kiesnek a kisadózói körből az állatorvosok, az egyéni ügyvédek, a közjegyzők, az önálló bírósági végrehajtók, az egyéni szabadalmi ügyvivők, valamint azok az egyéni vállalkozók sem katázhatnak, akik eddig sem minősültek főállású kisadózónak. 

  • Nem katázhatsz heti 36 munkaórát elérő munkaviszony mellett.
  • Nem katázhatsz nyugdíjasként.
  • Nem katázhatsz, ha nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkezel.
  • Nem katázhatsz nevelőszülőként, rokkantnyugdíjasként.
  • Nem katázhatsz társas vállalkozásoddal, megszűnik a bt.-k számára a katázás lehetősége. Ha mégis az új kata lenne ideális számodra, szükséged lehet korábbi vállalkozásod megszüntetésére és egyéni vállalkozás indítására.

Ha a fentiek valamelyike igaz rád, hívd segítségül döntéstámogató oldalunkat és a könyvelődet (ha nincs, keress egyet), és találd meg azt az adózási formát, ami neked a legjobb!

Megújult a játékszabályzat – így katázhatsz szeptembertől

Talán a legfontosabb változás, hogy az új kata szerint kizárólag magánszemélyek lehetnek a vevőid. Van egy kivétel: ha taxis vagy, cégeknek is számlázhatsz, egyéb esetben viszont csak “lakossági” ügyfeleid lehetnek a tevékenységedtől függetlenül. Amennyiben jogi személytől, egyéb szervezettől, stb. szerzel bevételt, azonnal* megszűnik az „új” kata alanyiságod (és a vszja – vállalkozói személyi jövedelemadó hatálya alá kerülsz). Ha tehát lesznek céges vevőid, érdemes olyan adózási formát választanod, ahol ez nem akadály (talán az átalányadó való neked, olvasd el összefoglalónkat).

*Ha véletlenül állítottál ki céges számlát, és azt sztornózod, minden bizonnyal maradhatsz kata-alany. Azonban arról nincs még hatósági állásfoglalás, hogy ezt meddig teheted meg, amint biztos információink lesznek, frissítjük a cikket.

ℹ️ A kata-keret változik, az alanyi adómentes keret nem

Változik (nő) a kata-keret is, az új rendszerben 18 millió forint a katázás felső határa (időarányosan). Ha ezt meghaladod, nem szűnik meg a kata adóalanyiságod, de különadót kell fizetned (ezt később még részletezzük).

Nagyon fontos megjegyezni, hogy az alanyi adómentesség határa nem változik, továbbra is 12 millió forint! Vagyis a kata keret bővítése nem jelenti azt, hogy áfamentességet is 18 millió forintos értékhatárig élvezhetsz: ha eléred a 12 millió forintos bevételi határt, áfakörbe kerülsz át.

ℹ️ A régi katát zárni kell – akkor is, ha továbbra is katázol

Mivel a kata már nem a régi, feltétlenül (akkor is, ha “új katás” leszel) le kell zárnod az eddigi kata időszakodat. Az új katatörvény életbe lépésével, 2022. augusztus 31-én MINDEN esetben megszűnik az adóalanyiságod, nem kell ezt külön bejelentened – igaz ez akkor is, ha katázni fogsz az új szabályok szerint. Ennek megfelelően záróbevallást is kell készítened, aminek határideje a kata adóalanyiságod megszűnését követő 30. nap, vagyis legkésőbb 2022. szeptember 30. Az autokata ebben a műveletben segít, automatizmusok segítségével könnyedén és bosszúságoktól mentesen elkészítheted a záróbevallásodat.

Ha újra katázni szeretnél (és a fentieknek megfelelően jogosult is vagy erre), be kell jelentened az új kata választását 2022. szeptember 25-ig a 22T101E nyomtatvány segítségével. Ha ez eddig az időpontig megtörténik, az adóalanyiság kezdőnapja szeptember 1. lesz. Ha később jelented be (ezt is megteheted), akkor a bejelentést követő hónap első napjával él az adóalanyiság, az “átmeneti” időszakban pedig vszja (vállalkozói személyi jövedelemadó, amely tételes költségelszámoláson alapul, és a lehető legbonyolultabb a választási lehetőségeid közül) szerint kell adóznod.

Új Számlázz.hu fiókra nem lesz szükséged (ha egyéni vállalkozó voltál eddig is), és az adószámod sem változik. A továbbiakban a számlának nem lesz kötelező tartalmi eleme a “Kisadózó” felirat (de ezzel sincs teendőd, automatikusan levesszük augusztus 31. után, ne is keresd).

ℹ️ Egyéb fontos szabályok

Kivezetésre kerül továbbá az Art. szerinti kifizető adatszolgáltatási kötelezettsége és a munkaviszonytól való elhatárolás szabályai is, így ha ezekben érintett voltál, most fellélegezhetsz. 

A régi katához hasonlóan az új kata választása esetén is dönthetsz az egyszerűsített (tételes) iparűzési adófizetés mellett (és a legtöbb esetben jobban jársz ezzel, mint a normál ipával), de ha így határozol, ne felejtsd el ezt bejelenteni (budapesti és vidéki székhely esetén sem). Ennek határideje az új kata tv. hatálya alá kerülést követő 45. nap, a bejelentéshez szükséges nyomtatvány még nem elérhető.

Ha kisadózó vagy, akkor az új szabályok szerint is biztosítottnak minősülsz. Ne feledd: ha szünetelteted a vállalkozást, szünetel a biztosítás is!

Mennyibe fog kerülni? – várható adókötelezettségek

  • Tételes kata adó: 50 ezer forintot kell fizetned minden megkezdett naptári hónapra, amit továbbra is a tárgyhót követő hónap 12. napjáig kell megtenned a NAV Kisadózó vállalkozások tételes adója bevételi számlájára. A kata minden esetben 50.000 Ft, nincsenek kivételek. Nemcsak a 25 ezer Ft-os mellékállású kata szűnik meg, de a 75 ezer forintos emelt összegű katát is eltörlik.
  • Ha bevételed meghaladja a kata keretet, a többletet képező bevételrészre 40%-os különadót kell fizetned a következő év február 25-ig. A 18 millió forintos kata-keret időarányosan értendő. Új katásként az időarányos kata keret számítása úgy történik, hogy a 1,5 millió forintot (ami az egy hónapra eső katakeret arányosítva) felszorozzuk az aktív hónapok számával, így 2022. szeptembertől decemberig ez maximum 6 millió forint lehet, efölött különadót kell fizetni. Példaként: ha 7 millió forint bevételt szerzel a szeptembertől decemberig tartó időszakban, akkor az 1 millió forint után kell 40%-os különadót (azaz négyszázezer forintot) fizetned. 2023-ban pedig már (ha egész évben működsz) 18 millió Ft felett kell a 40% különadóval számolnod.
  • Lehet, hogy áfát is kell fizetned (és bevallanod). Az alanyi adómentesség szabályai ugyanis nem változtak, az AAM-keret éves szinten 12 millió forint, ezt átlépve áfakörbe kerülsz (ha egyáltalán alanyi adómentességet választottál). Ha év közben kezdted a vállalkozásod, naptári napokra arányosítva kell meghatározni az AAM-keretet.
  • Kamarai hozzájárulást kell évente fizetned, ami 5000 Ft, ha csak a Kereskedelmi és Iparkamarához tartozol.
  • Iparűzési adó: ha a tételes ipa-fizetés mellett döntöttél, a legtöbb településen 50.000 Ft az évente fizetendő összeg, ha azonban nem nyilatkozol, “normál” ipát kell fizetned (ennek mértéke a bevételed legfeljebb 2%-a lehet).

Így maradhatsz játékban – rendszeres teendők új katásként

  • Ahogyan eddig is tetted, a kata-bevallásodat minden évben el kell készítened (a megjegyzendő dátum a tárgyévet követő február 25., digitális támogatás pedig érkezik, erről időben szólni fogunk). 
  • A személyi jövedelemadó-bevallás határideje is változatlan: a tárgyévet követő május 20-ig el kell készítened, akkor és csak akkor, ha volt kiegészítő jövedelmed. Az szja-bevallást tehát új katásként csak akkor kell beadnod, ha volt a tárgyévben egyéb szja alá tartozó jövedelmed (pl.: ingatlan bérbeadás, táppénz, gyed).
  • Bevételi nyilvántartást továbbra is vezetned kell folyamatosan. Ez egy olyan kimutatás, ami a kibocsátott számláid és azok fizetettségi információi alapján napra pontosan megmutatja, hogy pénzügyileg mennyi jövedelmet szereztél (ami egyébként rendkívül hasznos számodra is). Számlázz.hu fiókodban ebben nagy segítségedre lehet a  kifizetettség-nyilvántartás és a pénzforgalmi kimutatás (#start, #digital és #profi csomagban elérhető), vagy ha automatizálni szeretnéd kifizetettség-nyilvántartásodat, akkor az autokassza (ha a számlavezető bankoddal elérhető az adatkapcsolat és #digital vagy #profi csomagod van, ezt nagyon ajánljuk!) és a QUiCK nevű pénzügyi modul is.
  • Ipa-bevallást is be kell adnod minden évben, ha nem a tételes adóalap-megállapítást alkalmazod, de bizonyos esetekben akkor is, ha tételes ipás vagy (például nem budapesti önkormányzat esetében kedvezmény, mentesség igénybe vételekor, valamint szüneteltetéskor).

A biztos sikerhez – játssz csapatban!

Mindig is igyekeztünk a katás vállalkozókat a lehető leghatékonyabban támogatni a pénzügyi adminisztrációs teendőik elvégzésében (gondolj csak az autokatára!). Ugyanakkor korábban is hangsúlyoztuk, hogy egy szakértő könyvelő munkáját ezzel nem felváltani, hanem kiegészíteni, megkönnyíteni szeretnénk. Persze sokan könyvelő nélkül oldottátok meg a feladatot, de azt tudnod kell, hogy úgy nagyobb a rizikó. Vállalhatod, de ha győztesként szeretnél felállni az asztaltól, javasoljuk, hogy vedd igénybe egy könyvelő segítségét.

Na ki nevet a végén? 🙂