2022 júliusában nagy port kavart a kata törvénymódosítás, és hetekig (sőt hónapokig) kata-témáktól volt hangos a sajtó és a pénzügyi világ. Ez mára elcsendesedett, és mintha sokan el is feledkeztek volna arról, hogy a kata nem szűnt meg, csak átalakult, és jelentős számú új katás vállalkozó tevékenykedik azóta is. Jelentem, mi nem feledkeztünk meg rólatok, Keret- és adófigyelőnkkel eddig is támogattunk, most pedig itt a megújult bevallás-varázsló.

2022. szeptember 1-jétől csak magánszemélynek szolgáltató és terméket értékesítő főállású egyéni vállalkozók lehetnek katások (kivéve taxisok). A kata korábban is egyszerű adózási formának számított, de a változások óta talán még inkább lecsökkent a katások tennivalója. A februári adóbevallás viszont fix, de ne aggódj, ebben is tudunk segíteni.

Mire figyelj és milyen teendőid vannak 2023-ban katás vállalkozóként?

  • Az új kata törvény rendelkezései továbbra is életben vannak, de novemberben apró kiegészítéseket tett a jogalkotó (ami főleg a bevételszerzést érinti),
  • továbbra is kizárólag főállású egyéni vállalkozóként tevékenykedhetsz,
  • csak magánszemélytől származhat bevételed termékértékesítésből, szolgáltatásnyújtásból (kivéve taxisok),
  • egységesen havi 50.000 forint a kata tételes adó,
  • a kata-kereted túllépésekor 40%-os különadót kell fizetned a keret feletti bevétel után,
  • az ellátási alap 108.000 forint (ami kevesebb mint az idei minimálbér),
  • a kamarai hozzájárulás évi 5.000 forint (amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara részére kell megfizetni),
  • 2023-tól változik az iparűzési adóval kapcsolatos szabályozás, amely katásként téged is érint.

Miben tudunk támogatni (Keret- és adófigyelőnkkel)?

  • Kata keret követés: 2023-ban az éves kata keret 18 millió forint (havi 1,5 millió forint). Keret- és adófigyelőnkkel Számlázz.hu vezérlőpultodon követheted pontos kata keretedet, és figyelmeztetünk, ha esetleg átlépnéd vagy közel járnál hozzá. A 40%-os plusz adó továbbra is él a keret feletti bevételt tekintve. Ne felejtsd el pontosan adminisztrálni számláid kifizetettségét! (Tipp! A Számlázz.hu #digital csomagjától elérhető autokasszával ez akár automatikus lehet!)
  • Alanyi adómentes (AAM keret) követés: igaz nem minden katás vállalkozó alanyi adómentes, de ha az vagy, akkor az AAM keret követése ugyanolyan fontos, mint a kata kereté, hiszen amint átléped a 12 milliós éves keretet (év közben kezdőknél arányosítva), áfakörös vállalkozóvá válsz, ami nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a számláidon fel kell számítanod az áfát, vállalkozói bankszámlára lesz szükséged, valamint áfabevallás benyújtására leszel kötelezett. Keret- és adófigyelőnkkel AAM keret követésére sem lesz gondod.
  • Bevételi nyilvántartás-vezetés: a NAV egy esetleges ellenőrzéskor ezt minden bizonnyal kérni fogja tőled, ezért nagy előny, hogy a QUiCK-ben ezt bármikor könnyedén eléred és letöltheted.
  • Kata bevallás: a QUiCK felületén elérhető bevallás-varázslónkkal egyszerűen és gyorsan, hibamentesen készítheted el a bevallás adatait tartalmazó XML fájlt (amit aztán letölthetsz, és az ONYÁ-n vagy az ÁNYK-n keresztül be is küldheted elektronikusan, Ügyfélkapud segítségével).
  • Személyreszabott e-mail értesítők és tájékoztatók: kereteiddel, a téged érintő határidőkkel és teendőiddel kapcsolatban személyre szabottan, időben értesítünk.
  • Szakértői segítségnyújtás: a QUiCK szakmai ügyfélszolgálatában hús-vér emberek dolgoznak, könyvelők és adótanácsadók, akik nagy lelkesedéssel állnak rendelkezésedre, ha elakadnál vagy kérdésed lenne.
  • Kata jogszabálykövetés: a folyamatosan frissülő, ingyenes tudáscentrumban, a QUiCKIPÉDIÁBAN utánaolvashatsz a vállalkozásodat érintő témáknak, hogy mindig naprakész legyél. Sőt e-mailben is értesítünk, ha érint Téged valamilyen jogszabály változás.

Kata-bevallás ingyen*

Idén 2023. február 27. a kata-bevallás határideje. Ha már rendelkezel Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetéssel, a Keret- és adófigyelőnk máris elérhető számodra további díjfizetés nélkül (*február 28-ig ingyen kipróbálhatod, utána már külön díjért lesz elérhető). A QUiCK felületén a Pulzus menüpont alatt találod meg a határidős feladatok között a kata-bevallás varázsló kártyáját. (Amennyiben #free csomagunkat használod, mindenképp valamelyik Számlázz.hu előfizetésre szükséges váltanod, hogy itt készíthesd el bevallásodat!)

A bevallás elkészítése kifejezetten könnyű, ám egyes esetekben a QUiCK szakértői ügyfélszolgálatának segítségére lehet szükséged (pl. ha szüneteltetés alatt bevételt szereztél 2022.szeptember 1. és december 31. között). Ne aggódj, a szoftver mögött szakemberek állnak, akik hétköznapokon 2-4 órán belül felveszik veled a kapcsolatot, és a beadandó fájlt is tőlük kapod meg ebben az esetben.

Amennyiben menet közben a Számlázz.hu használatával kapcsolatban merülne fel kérdésed, kéznél lesz live chat szolgáltatásunk, melyet minden előfizetéses csomagban, az alkalmazásba bejelentkezve a jobb alsó sarokban található kis üzenet ikonon keresztül érsz el (az év minden napján, hétvégén és ünnepnapokon, 9:00 és 17:00 óra között).

🎁 2023. február 28-ig Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetéssel ingyen használhatod Keret- és adófigyelőnket!

Így elkötelezettség nélkül próbálhatod ki, mennyi segítséget nyújt, ha mindig naprakész információid vannak vállalkozásoddal és teendőiddel kapcsolatban.

Szeretnéd kipróbálni?
Fiókodba bejelentkezve kattints a vezérlőpult jobb oldali sávján található Kata-figyelőre, és rövid alapbeállítás után már használhatod is!

Részleteket itt találsz a Keretfigyelő beállításáról.

A bevallás elkészítésének lépéseiért pedig kattints ide.