Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2019.10.31. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

A mai nap a magyar e-kereskedelmi szektor (szinte) egészét felölelő Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért egyesület (SzEK.org) és az adóhatóság (NAV) közös sajtónyilatkozatot adott ki, melyet változtatás nélkül közlünk.

 Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) belső továbbképzésein az elektronikus számlázással kapcsolatos gyakorlati ismereteket a Számlázz.hu webalapú számlázórendszer használatával sajátítják el a NAV erre a célra kiválasztott, tapasztalt ellenőrei. Magyarország egyelőre le van maradva az EU-hoz képest ezen a területen, de – különösen az e-kereskedelem és e-szolgáltatások terjedésének köszönhetően – egyre több e-számla készül, így az adóellenőröket is fel kell készíteni e formátum sajátosságaira.


„Az adóellenőröknek tartott továbbképzéseink májustól új szakaszba léptek azzal, hogy az oktatás során internetkapcsolattal rendelkező számítógép előtt ülnek a revizoraink” – mondta el Czöndör Szabolcs, a NAV főosztályvezetője. Egyelőre a már tapasztalt, 3-5 éves gyakorlattal rendelkező ellenőröknek tartanak e-számla továbbképzést, ahol nem csak a jogi és technikai háttérrel és az e-számlák hitelességének ellenőrzési módszereivel ismerkednek meg a résztvevők, de a Számlázz.hu segítségével azt is kipróbálhatják, hogy lehet e-számlát készíteni. Az ellenőrök feladata számlák előállítása, majd azok technikai ellenőrzése. Czöndör Szabolcstól megtudtuk, hogy ennek során azokat a sarokpontokat is végigveszik, amelyeket a gyakorlatban célszerű alaposan megvizsgálni egy revizornak. Paradox módon erre nem azért van szükség, mert az elektronikus számla kiemelt kockázati tényező lenne, sőt, a papírszámlázhoz képest sokkal biztonságosabb és hitelesebb, viszont a napi munkájuk során még annyira ritkán találkozhatnak vele az ellenőrök, hogy nem tudják a szükséges rutint megszerezni.


Mivel az elektronikus számla általában elektronikus ügyvitel eredményeként jön létre egy vállalkozás működésében, a képzés a különböző számlázási rendszerekkel kapcsolatos problémákra, valamint az elektronikus számlázáshoz kapcsolódó egyéb alkalmazásokra – mint például az elektronikus másodpéldány, vagy a digitális archiválás – is kiterjedt. A főosztályvezető elmondta, a NAV választása azért esett a Számlázz.hu-ra, mert olyan működő számlázórendszert kerestek, amelynek használata nem igényel külön szoftvertelepítést és az interneten keresztül egyszerűen használható. A Számlázz.hu a képzéshez tesztfiókokat biztosít, ahol az ellenőrök a valódi számlákkal technikailag teljesen megegyező tesztszámlákat készíthetnek.


Forrás: 
http://szek.org/hirek-esemenyek/58-tagok-hirei/498-az-adoellenroek-a-szamlazzhu-segitsegevel-ismerkednek-az-e-szamlaval

Nem véletlen, hogy a képzéshez az adóhatóság Magyarország legnépszerűbb webes számlázóprogramját választotta: a Számlázz.hu-ra felépítése, kezelhetősége és nem utolsósorban teljes körű törvényi megfelelősége miatt esett a választás.

Szeretne csatlakozni ehhez az „APEH által bevizsgált” rendszerhez? A regisztráció ingyenes, ésFree szolgáltatáscsomagunkban a számlák kiállítása is teljesen díjmentes – időbeli és számla darabszám korlátozástól mentesen.

Saját fiók létrehozásához kattintson ide: /szamla/?page=regisztracio

Kérdése van? Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére: /szamla/?page=kapcsolat

Ha még nincs számlakibocsátó fiókja, itt egy perc alatt létrehozhatja a sajátját: kattintson ide.