Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2019.11.15. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Az új év általában jogszabályi változásokat hoz magával. Ezzel azonban a Számlázz.hu-t használóknak nem kell különösebben foglalkozniuk, hiszen a háttérben folyamatos a jogszabálykövetés, és a rendszer automatikusan (és észrevétlenül) frissül az újabb és újabb szabályoknak megfelelően. Mi az, ami az új jogszabályok közül érintheti a jelenleg közel 8.000 regisztrált fiók tulajdonosát?

Pénzforgalmi elszámolás
Az új szabályok értelmében a vállalkozások a 2013-s évtől kezdődően bejelentkezhetnek a pénzforgalmi elszámolás alá. Ez a jogszabály a magyar adórendszer egyik legkínosabb (legigazságtalanabb?) részét próbálja enyhíteni: a számlakibocsátót terhelő adófizetések – ide értve az áfafizetést is – csak akkor válnak szükségessé, ha a számla összege megérkezett a számlakibocsátó bankszámlájára. Az érem másik oldala, hogy ugyanez a megkötés vonatkozik a vevőre, tehát a kibocsátott számlát befogadó félre is: az áfa visszaigénylése és a számla költségként való elszámolása csak akkor foganatosítható, ha befogadott számlát már kifizette.
A jogszabály alkalmazásának feltétele, hogy ezekben az esetekben a kibocsátott számlán szerepelnie kell a „pénzforgalmi elszámolás” feliratnak. Feltétlenül fontos tehát, hogy a szabály alá bejelentkezett vállalkozások ezt a tényt regisztrálják a számlakibocsátói fióknál a Beállítások oldalon. Itt a pénzforgalmi elszámolás alá történő bejelentkezés első napját kell megadni. Ez már működő vállalkozások esetén 2013.01.01., a később létrejövő vállalkozások esetében ez a dátum lehet az év közben bármikor.
Ha bizonytalan abban, hogy cége bejelentkezett-e a pénzforgalmi elszámolás alá, konzultáljon könyvelőjével.
Vevő adószáma kötelező

Abban az esetben, ha a számla áfatartalma meghaladja a 2.000.000 Ft-ot, kötelező megadni a vevő adószámát. A Számlázz.hu rendszere ellenőrzi az áfa mértékét, és ha az a fenti értéket meghaladja, akkor kötelezően bekéri a vevő adószámát.

Kisadózók tételes adója (KATA)
Vonzó lehet azon vállalkozások részére, amelyek árbevétele minél inkábbmegközelíti, de nem haladja meg a hatmillió forintot. A kibocsátott számláktól függetlenül havi 25.000 vagy 50.000 forintnyi adó igen kedvező alternatíva, bár az adóhatóság egy sor megszorítást fogalmazott meg, melyekre mindenképpen figyeljenek oda ezt az adónemet választók.

Ami a számlaképet illeti: a KATA adónemet választók számláin meg kell jelennie a „Kisadózó” feliratnak. Emiatt fontos, hogy a Beállítások oldalon be legyen jelölve a vállalkozás KATA jellege. A Számlázz.hu kényelmi funkciója, hogy az ilyen vállalkozók (hasonlóan az EVÁ-sokhoz) aVezérlőpulton folyamatosan nyomon követhetik az adóévben kiállított számláik összegét: ígyelkerülhető a hatmilliós adókeret túllépése.

Ha az új jogszabályokkal kapcsolatban további információra van szüksége, szakembereink állnak rendelkezésére kapcsolatfelvételi oldalunkon keresztül.

Ingyenes számlakibocsátó fiók létrehozásához kattintson ide (1 perc az egész).