Az új év általában jogszabályi változásokat hoz magával. Ezzel azonban a Számlázz.hu-t használóknak nem kell különösebben foglalkozniuk, hiszen a háttérben folyamatos a jogszabálykövetés, és a rendszer automatikusan (és észrevétlenül) frissül az újabb és újabb szabályoknak megfelelően. Mi az, ami az új jogszabályok közül érintheti a jelenleg közel 8.000 regisztrált fiók tulajdonosát?

Pénzforgalmi elszámolás
Az új szabályok értelmében a vállalkozások a 2013-s évtől kezdődően bejelentkezhetnek a pénzforgalmi elszámolás alá. Ez a jogszabály a magyar adórendszer egyik legkínosabb (legigazságtalanabb?) részét próbálja enyhíteni: a számlakibocsátót terhelő adófizetések – ide értve az áfafizetést is – csak akkor válnak szükségessé, ha a számla összege megérkezett a számlakibocsátó bankszámlájára. Az érem másik oldala, hogy ugyanez a megkötés vonatkozik a vevőre, tehát a kibocsátott számlát befogadó félre is: az áfa visszaigénylése és a számla költségként való elszámolása csak akkor foganatosítható, ha befogadott számlát már kifizette.
A jogszabály alkalmazásának feltétele, hogy ezekben az esetekben a kibocsátott számlán szerepelnie kell a “pénzforgalmi elszámolás” feliratnak. Feltétlenül fontos tehát, hogy a szabály alá bejelentkezett vállalkozások ezt a tényt regisztrálják a számlakibocsátói fióknál a Beállítások oldalon. Itt a pénzforgalmi elszámolás alá történő bejelentkezés első napját kell megadni. Ez már működő vállalkozások esetén 2013.01.01., a később létrejövő vállalkozások esetében ez a dátum lehet az év közben bármikor.
Ha bizonytalan abban, hogy cége bejelentkezett-e a pénzforgalmi elszámolás alá, konzultáljon könyvelőjével.
Vevő adószáma kötelező

Abban az esetben, ha a számla áfatartalma meghaladja a 2.000.000 Ft-ot, kötelező megadni a vevő adószámát. A Számlázz.hu rendszere ellenőrzi az áfa mértékét, és ha az a fenti értéket meghaladja, akkor kötelezően bekéri a vevő adószámát.

Kisadózók tételes adója (KATA)
Vonzó lehet azon vállalkozások részére, amelyek árbevétele minél inkábbmegközelíti, de nem haladja meg a hatmillió forintot. A kibocsátott számláktól függetlenül havi 25.000 vagy 50.000 forintnyi adó igen kedvező alternatíva, bár az adóhatóság egy sor megszorítást fogalmazott meg, melyekre mindenképpen figyeljenek oda ezt az adónemet választók.

Ami a számlaképet illeti: a KATA adónemet választók számláin meg kell jelennie a “Kisadózó” feliratnak. Emiatt fontos, hogy a Beállítások oldalon be legyen jelölve a vállalkozás KATA jellege. A Számlázz.hu kényelmi funkciója, hogy az ilyen vállalkozók (hasonlóan az EVÁ-sokhoz) aVezérlőpulton folyamatosan nyomon követhetik az adóévben kiállított számláik összegét: ígyelkerülhető a hatmilliós adókeret túllépése.

Ha az új jogszabályokkal kapcsolatban további információra van szüksége, szakembereink állnak rendelkezésére kapcsolatfelvételi oldalunkon keresztül.

Ingyenes számlakibocsátó fiók létrehozásához kattintson ide (1 perc az egész).

Hozzászólások

hozzászólás