Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2019.11.15. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

A cím félrevezető lehet, hiszen valamennyien ismerjük a megbízható amerikai pénzügyi szolgáltatót, vélhetően sokunk rendelkezik is PayPal fiókkal. A PayPal remek lehetőség arra, hogy biztonságos helyen tartsuk virtuális pénzünket, annak segítségével vásároljunk, vagy kereskedőként biztosítsunk lehetőséget vevőinknek az internetes fizetésre. (Részletes információ a PayPal-ról: kattintson ide.)

Címünk valójában a PayPal legújabb „dobásának” kín-ferdítése: PayPal Here.

Mi az a PayPal Here? Az USA-ban már működő rendszert hozza a PayPal idén Európába, először az Egyesült Királyságba. A PayPal Here nagyon egyszerűen, nagyon gyorsan és nagyon olcsón teszi lehetővé bármely kiskereskedelmi egység részére a bankkártyás fizetés bevezetését. Tehát a legkisebb szatócsbolttól elkezdve egészen Bagaméri mozgó fagylaltárusig bárki nyújthatja vevői részére ezt a kényelmes fizetési módot.

A működés motorja egy pici „kütyü”, amely vezeték nélküli (bluetooth) kapcsolaton keresztül kommunikál egy okostelefonnal. Ennek hatására az okostelefon a feltelepített alkalmazással gyakorlatilag egy olyanbankkártyaolvasóvá válik, amelynek „végpontja” a vállalkozás PayPal fiókja.

A kütyü ára 15.000 Ft-nak megfelelő angol font (vagy euró) lesz, a fizetésekből pedig 2 százalék körüli jutalékot szed a PayPal. Az üzemeltetés költségeversenyképes a ma elérhető bankkártyás fizetést terhelő banki költségekkel, ugyanakkor az induló költség sokkal kedvezőbb. Ha figyelembe vesszük a hagyományos bankkártyás terminál beüzemelésének költségeit, bonyolultságát és a bankok által támasztott egyéb feltételeket (pl. minimális bankkártyás vásárlási főösszeg), akkor látható, hogy a PayPal megoldása vonzó alternatíva lehet.

A PayPal azonban nem csak a fizetés technikai és a pénzmozgással kapcsolatos hátterét szolgáltatja: az okostelefonos alkalmazás segítségével azonnal elektronikus számlát is küld a vevőnek a vásárlásról. Bár a funkció a számlázásra vonatkozó szigorú magyarországi jogszabályok miatt itthon aligha lehet működőképes, mégis a PayPal Here ígéretes lehetőségként gyorsíthatja fel a vásárlás folyamatát olyan helyeken is, ahol eddig bankkártyás fizetésre nem volt lehetőség.