Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2019.11.26. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

frissitunk_gyumolcsostal

Miben hasonlít egymáshoz egy tányér finom saláta és a Számlázz.hu? Mindkettőből a legfrissebb az igazi…

Egy héttel ezelőtt adtunk hírt arról, hogy szerverparkunk bővítése miatt este 22 óra után másfél órás szolgáltatáskiesés várható. Az üzemeltető csapat profizmusát dicséri, hogy a megcélzott 90 percből mindössze 14-et használt el, tehát negyedóránál is rövidebb ideig voltunk elérhetetlenek.

A Számlázz.hu szoftverének frissítéséről soha nem adunk külön hírt – mi ennek az oka? Egyáltalán, milyen gyakran frissítjük a szolgáltatás alapjait nyújtó szoftverkomplexust?

Nos, ma április 18-a van, és este végrehajtjuk a hónap kilencedik rendszerfrissítését. Ez azt jelenti, hogy áprilisban eddig kétnaponta került produkcióba újabb verzió – jobb, gyorsabb, hibamentesebb, gazdagabb. Az átlag kétnapos frissítési ciklust a háttérben zajló folyamatos munka indokolja; márciusban például 13-szor cseréltük az aktuálisan dolgozó szoftvert újabb verzióra.

frissitunk_f1

Ezek a rendszerfrissítések szinte mindig éjszaka történnek (mondhatni az éj leple alatt), és nagyon rövid ideig tartanak – általában 30 másodperc alatt megtörténnek. Ezt még azok a felhasználóink sem észlelik, akik éjszaka számláznak, hiszen a rendszerfrissítés során a rendszer nem „dobja ki” őket, nincs szükség ismételt bejelentkezésre. Igen, ez azt jelenti, hogy adott esetben az éjszakai számla szerkesztése (összeállítása) a régi szoftververzióval történik, de a számla elmentését (lezárását) már egy újabb verziójú alkalmazás hajtja végre… ez egy külső szemlélőnek talán meredeknek tűnik, de maga a folyamat nem bonyolult, továbbá ezerszer végrehajtottuk már.

Hogy miért is most írunk minderről? Mert ma éjszaka ismét végrehajtunk egy rendszerfrissítést, ráadásul az éles üzembe álló verzió rendkívül fontos és hasznos, új funkciókat hoz majd. Ennek részletei csak a jövő héten látnak napvilágot, de az új motor holnap reggeltől ott dübörög majd a motorháztető alatt. Addig is hallgassátok velünk Emma Wallaceremekét, melynek címe: A Reason To Stay Up All Night (Maradj fent egész éjszaka). Mi legalábbis ezekben a percekben ezt hallgatjuk…

frissitunk_emma_wallace

Emma Wallace