Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2023.01.02. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

A probléma
Sok a beszállítód? Össze-vissza számláznak?
Nem az kerül a számlára, ami kellene?
Nem úgy, ahogyan a szerződésben szerepelt?
Nem pont az elszámolás szerinti összeg?
Időnként még az áfakulcsot is elrontják?
A számla teljesítési dátumáról pedig ne is beszéljünk…?
A megoldás: ÖNSZÁMLÁZÁS

Az önszámlázásról (és a megbízott számlakibocsátásról) részletesen írtunk korábbi blogcikkünkben. Vegyük sorra azokat a lépéseket, amelyek szükségesek ennek a költséghatékony számlázási módnak a bevezetéséhez.

Először két gyors definíció.

Megbízott számlakibocsátás: a számlát nem a termék értékesítője (szolgáltatás nyújtója) állítja, ki, hanem ezzel megbíz egy harmadik felet (aki esetenként lehet maga a vevő is).

Önszámlázás: ha szállító a vevője részére ad megbízott számlakibocsátási meghatalmazást, tehát a számlát a szállító helyett a vevő bocsátja ki*.

* Ebben az esetben a számlán kötelező feltüntetni az „önszámlázás” szót.
A bevezetés lépései

1. Szükséged van saját számlakibocsátó fiókra

A regisztráció egy perc alatt megvan: kattints ide.

2. A beszállítóddal/megbízóval köss írásbeli szerződést

Megbízott számlakibocsátás esetén nem az adófizetésre kötelezett állítja ki a számlát. Ehhez mindenképpen írásbeli szerződés szükséges. Egy szerződésmintát találsz itt: kattints ide.

3. Dönts a számlázás módjáról
  • Az önszámlázás történhet kézzel, böngészőn keresztül is (további részletek a lenti pontokban).
  • Ha több számlát szeretnél több szállítóval kiállítani emberi beavatkozás nélkül, arra is van lehetőséged a Számla Agent fantázianevű felület segítségével. Részletekért kattints ide.
  • Ha ugyanazon szállítóval szeretnél több számlát kiállítani magadnak, akkor a Számlázz.hu esetében ez történhet Excel (CSV) fájl alapján (részletek itt).

Fontos kérdés, hogy a beszállítód (megbízód) rendelkezik-e már a Számlázz.hu rendszerében saját számlakibocsátó fiókkal.

4/a Beszállítómnak van saját számlakibocsátó fiókja

Ebben az esetben hozzáférést kell kérned ehhez a létező fiókhoz.

  • hozd létre a saját fiókodban azt a felhasználót, aki majd kapcsolódik a megbízó fiókjához (részletek itt: kattints ide).
  • küldj csatlakozási kérelmet a beszállítód (megbízód) számlakibocsátó fiókja felé (részletek itt: kattints ide).

Csatlakozni szeretnék - megbízott számlakibocsátás

4/b Beszállítómnak még nincs saját számlakibocsátó fiókja

Természetesen a szerződés megkötésekor megkérheted, hogy regisztráljon egyet 🙂 , ebben az esetben a 4/a pont lép érvénybe. A Számlázz.hu azonban biztosít lehetőséget arra is, hogy te magad létrehozd a fiókot beszállítód (megbízód) részére. Ehhez egy specializált Számla Agent rendszerhívást kell kiadnod. Ennek részleteit ebben a fájlban találod: kattints ide. Ha szeretnéd így létrehozni beszállítód helyett a számlakibocsátó fiókot, kérlek vedd fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal.

5. Engedély megbízott számlakibocsátásra

A 4. pont bármelyike esetén szükséges az, hogy beszállítód (megbízód) engedélyt adjon neked a számlakibocsátó fiókja használatára. Erről email üzenetet fogsz kapni.

6. Számlakibocsátás

A közted és a beszállítód (megbízód) számlakibocsátó fiókja között ilyen módon létrejött kapcsolat két fontos tulajdonsággal bír.

  • Hozzáférésed csak az általad kibocsátott számlákra korlátozódik. A fiók tulajdonosa (beszállítód vagy megbízód) szabadon használhatja a fiókját egyéb gazdasági tevékenységének számlázására. Az általa kibocsátott számlákat a megbízott (azaz te) nem láthatja.
  • Beszállítódnak (megbízónak) nem szükséges előfizetnie. Akár az ingyenes (Free) díjcsomag esetén is tudsz e-számlát kibocsátani megbízottként (beszállítód helyett). A számlakibocsátással járó költség (pl. e-számlázás) ilyen esetben az önszámlázót (megbízottat), azaz téged terhel.

 

7. Bankkártyás fizetés bevezetése

Hab a tortán, hogy önszámlázás esetén a saját magad által (a beszállítód nevében) kibocsátott számlákat akár bankkártyával is kifizetheted. Ehhez a beszállítódnak online kártyaelfogadási szerződést kell kötnie, de ez ingyenes, továbbá nem kell elmenni sehova, otthonról, a fotelből (irodai forgószékből) intézhető. Részletekért kattints ide.

Egyszerű? Hát nem éppen 😉 Viszont sokat nyerhetsz, ha bevezeted, és segítünk mindenben: részletes információt itt találsz, vagy kérdezd ügyfélszolgálatunkat!

Ne feledd az első lépést: saját számlakibocsátó fiók 1 perc alatt! Kattints ide!