Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2020.03.31. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

„A Fészbukon’ csapott le a NAV, óriási bírságra számíthat a hirdető!”

Ez a címe egy, a Facebookon terjedő, meglehetősen bulváros cikknek. Az adóhatóság lecsapott az egyszerű diáklányra, aki zsebpénzét használt ruhái internetes értékesítésével egészítette ki. A (valószínűleg képzeletbeli) gyufaárus kislány használt ruháit a NAV lefoglalta, és rövidesen érkezik a gigabírság is.

Forrás: Wikimedia Commons

A bulvár jelleggel nem lenne baj, de a tárgyi tévedéseket érdemes javítani.

A NAV honlapjáról letölthető tájékoztató egyértelműen fogalmaz: csak az üzletszerűen, gazdasági tevékenység részeként végzett értékesítés adóköteles.

„Annak megítélése, hogy az ingó értékesítése gazdasági tevékenységnek minősül-e, az eset összes körülményeinek figyelembe vételével lehetséges.
Ha például a magánszemély szükségleteinek kielégítése céljából ruhákat vásárol, majd a megunt, kinőtt ruhákat interneten keresztül értékesíti, akkor ez nem tekinthető gazdasági tevékenységnek, mert az ingóságok beszerzése nem továbbértékesítési, haszonszerzési céllal történt. Ugyanez a helyzet akkor is, ha egy magánszemély a régi, feleslegessé vált könyveit értékesíti, vagy ha egy kismama a gyermekei feleslegessé vált, kinőtt ruháit adja el. Abban az esetben azonban, ha egy magánszemély kifejezetten abból a célból vásárol gyermekruhákat, hogy azokat utóbb rendszeresen – például az interneten közzétett hirdetések révén – értékesítse, akkor az így megszerzett jövedelme önálló tevékenységből származó jövedelemnek tekintendő.”

A saját használt ruháid értékesítésekor tehát sem számlaadási, sem nyugtaadási kötelezettséged nincs, és az „árbevétel” után sem kell semmilyen adót fizetned.

A jogszabály egyébként még ennél is megengedőbb:

„Nem kell jövedelmet megállapítani a bevételből akkor sem, ha a magánszemély gazdasági tevékenység keretében értékesít ruhákat, egyéb ingóságokat, és az így megszerzett bevétele nem haladja meg éves szinten a 600 ezer forintot.”

Tudjuk, hogy ma Magyarországon „illik” utálni az adóhatóságot, azonban:

  • a Számlázz.hu mögött álló vállalkozói múlt alapján,
  • a Számlázz.hu-t használó vállalkozások visszajelzései alapján,
  • és a velünk kapcsolatban álló könyvelőkkel történő egyeztetések alapján

más kép rajzolódik ki. A NAV ellenőrei nem büntetnek ott, ahol:

  • a gazdasági tevékenység a jogszabályok betartása mellett folyik,
  • és ahol a vállalkozó nem adó-optimalizálásból (csalásból) szeretne megélni,
  • hanem a vevői felé valós értéket közvetítve termel árbevételt.

Igaz, nem könnyű betartani a túlkomplikált jogszabályokat. És igen, komoly erőfeszítést jelent valós értéket teremteni, és azt megfelelő marketingeszközökkel eljuttatni a potenciális vevőkhöz. Egyáltalán nem lehetetlen azonban, és a Számlázz.hu-t használó közel 30 000 vállalkozás példája azt mutatja, hogy ez az út igenis járható.

Mit javaslunk tehát?

  1. Játssz tisztán!
  2. Ne félj a NAV-ellenőröktől! 🙂
  3. Ha a jogszabály előírja, akkor mindig adj számlát.

Ebben segít neked a Számlázz.hu: REGISZTRÁLJ MOST 🙂

Tudtad, hogy nálunk az e-számla mindössze 6 Ft/db?
Tudtad, hogy a regisztráció ingyenes?
Tudtad, hogy most azonnal te is e-számlázhatsz?

KIPRÓBÁLOM MOST