Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2020.03.31. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Számlát kibocsátani a jogszabály szerint „magyar nyelven vagy élő idegen nyelven egyaránt lehet”.* A Számlázz.hu a magyar mellett hét idegen nyelvet támogat, tehát kibocsáthatók számlák angol, német, francia, olasz, szlovák, román és horvát nyelven is.

2017. decemberétől pedig lengyel, spanyol, és cseh nyelveken is.

* áfa törvény: 178. §, 2. bek.

A Számlázz.hu által kibocsátott számlák gyönyörűek és egynyelvűek. Ez azt jelenti, hogy egy angol nyelven kibocsátott számla nem tartalmaz magyar szavakat – kivéve persze ha pl. az értékesített termék nevét magyarul adtam meg.

Az idegen nyelvű számlákkal kapcsolatban az áfa törvény a következőket írja:

„Idegen nyelven kiállított számla esetében az adóigazgatási eljárás keretében lefolytatott ellenőrzés során a számla kibocsátójától megkövetelhető, hogy saját költségére gondoskodjon a hiteles magyar nyelvű fordításról, feltéve, hogy a tényállás tisztázása másként nem lehetséges.”*

* áfa törvény: 178. §, 3. bek.

Tapasztalataink szerint nagyon ritka, hogy az európai (tehát nem egzotikus) nyelven kibocsátott számláról az adóhatóság hiteles fordítást követeljen, de a Számlázz.hu-soknak emiatt sem kell aggódniuk. Elkészíttettük ugyanis a Számlázz.hu-s számlák magyar nyelvű fordításait, amelyet ezennel bárki számára elérhetővé és ingyen letölthetővé teszünk.

Ha a NAV ellenőrei esetleg kérnek tőled fordítást, bátran küldd el nekik ennek a cikknek a linkjét 🙂
UPDATE 2017. 08. 23.: Fordítópartnerünk jelezte, hogy egy konkrét terminust félreértettünk, ezért ezt a blogposztban korábban helytelenül használtunk: a „hiteles fordítás” kizárólag okirat esetében értelmezhető kifejezés, a csatolt pdf-ek viszont nem lévén okiratok, nem lehetnek hiteles fordítások sem, hanem „záradékolt hivatalos fordítás„-nak számítanak. Elnézést kérünk, ha bármely felhasználónknak kellemetlenséget okoztunk volna!

Angol számla hivatalos záradékolt fordítása: letöltöm.

Német számla hivatalos záradékolt fordítása: letöltöm.

Francia számla hivatalos záradékolt fordítása: letöltöm.

Olasz számla hivatalos záradékolt fordítása: letöltöm.

Szlovák számla hivatalos záradékolt fordítása: letöltöm.

Román számla hivatalos záradékolt fordítása: letöltöm.

Horvát számla hivatalos záradékolt fordítása: letöltöm.

Spanyol számla hivatalos záradékolt fordítása: letöltöm.

Lengyel számla hivatalos záradékolt fordítása: letöltöm.

Cseh számla hivatalos záradékolt fordítása: letöltöm.

Ha pedig valamilyen érthetetlen okból még nem lenne saját számlakibocsátó fiókod,
KIPRÓBÁLOM MOST