Sokan kérdezitek tőlünk, hogy mi a különbség és mikor használjuk az áfakörös, alanyi adómentes és tárgyi adómentes kifejezéseket. Ebben a posztban – és ebben a videóban: Számlázz.hu Akadémia II. évad 3. részében – rendet teszünk a fejekben, és röviden elmagyarázzuk,mit jelentenek a fenti kifejezések, továbbá kitérünk a KATÁ-s vállalkozásokra is.

1. Az alanyi adómentesekre a következő két legfontosabb kritérium vonatkozik:

  • évi 8 millió Ft árbevételig
  • csak belföldön adózhatnak alanyi adómentesen (AAM).

A legtöbben, akik a Számlázz.hu-t használjátok, KATÁ-sok vagytok, vagyis alanyi adómentesek 8 millió Ft árbevételig, mivel a KATA keretetek 12 millió Ft-ig tart. Kivételt jelent, amennyiben a tárgyi eszközödet értékesíted. Azaz, ha a vállalkozásod tulajdonában van egy asztal, amit értékesítesz, az nem csökkenti a KATA-keretedet, ez azon felül jelentkezik bevételként. (Az alanyi adómentességet használók elsősorban magánszemélyek számára állítanak ki nyugtát vagy számlát.)

2. A tárgyi adómentesség lényege, hogy a termékhez vagy szolgáltatáshoz tartozó adóhoz nyújt mentességet. (Többek között a műfogsor értékesítés is tárgyi adómentes.) Fontos még megjegyezni, hogy a tárgyi adómentességhez nem tartozik semmilyen keret. Így amennyiben alanyi adómentes vagy, akkor is számlázhatsz tárgyi adómentesen, ezt azonban minden esetben jelezned kell a számlán.

3. Amennyiben ÁFA-körbe jelentkeztél be, az eladott áruid után ÁFÁ-t kell felszámítanod, amit fel kell tüntetned a számláidon is. “Cserébe” viszont a beszerzéseid után a számlán szereplő áfát levonásba helyezheted. A kettő összeg különbözetét kell mindig a következő hónap 20-áig megfizetned a hatóságok felé. Az ÁFA-körbe jelentkezés elsősorban azoknak éri meg, akik leginkább vállalkozásoknak számláznak, és ők maguk is sok szolgáltatást és eszközt használnak fel a saját termékeik értékesítéséhez.

Plusz információ KATÁ-sok számára

A KATÁ-t választhatják:

  • egyéni vállalkozók
  • egyéni cégek
  • Bt., amelyek kizárólak magánszemély taggal rendelkezik
  • Kkt., amely kizárólag magánszemély taggal rendelkezik

A KATA-keret évi 12 millió Ft-ig terjed. Ez arányosítható, tehát ha például júliusban jelentkezel a KATA-keret alá, akkor arra az évre 6 millió Ft összeghatárig vagy KATÁ-s. Fontos megjegyezni, hogy 8 millió Ft-ig. Választhatod az alanyi adómentességet is, ami nem kötelező, csak egy lehetőség. 8 millió Ft fölött pedig ÁFÁ-san kell kiállítani a számláid, de az csak 12 millió Ft-ig számít bele a KATA keretbe. Amennyiben a Számlázz.hu-nál állítod ki a számláidat, mi figyelmeztetünk arra, hogy meddig tart a KATAkereted, nehogy kicsússz belőle.

FONTOS: KATÁ-sként bizonylatolási és nyilvántartási kötelezettséged is van. Ennek követésében és egyszerűsítésében is segítségedre leszünk, mivel a Számlázz.hu-n keresztül könnyen és gyorsan ki tudod nyerni az adataidat.

Zárszóként meg annyit tennénk hozzá, hogy számláidon mindig tüntesd fel kisadozó mivoltodat.

Szeretnéd kényelmesen és gördülékenyen kezelni a számláidat?
Regisztrálj saját számlázási fiókot most azonnal!

Regisztrálok