A ‘Könyvelők Klubja’ Facebook-csoportban bontakozott ki parázs vita arról, hogy a NAV online számlabeküldés jogszabály 2018. július 1-jei életbe lépését követően:

egy vállalkozás használhat-e olyan számlázóprogramot, amely nincs bekötve a NAV rendszeréhez?

Nyilván nem az a kérdés, hogy ha egy vállalkozás 100 000 Ft (vagy nagyobb) áfatartalmú számlát bocsát ki egy számlázóprogrammal, akkor azt be kell-e küldenie a NAV szerverei felé vagy sem, mert természtesen IGEN, és ha ezt nem teszi meg, akkor szankciókra számíthat.

De mi a helyzet akkor, ha egy vállalkozás jellegéből fakadóan soha nem bocsát ki 100 000 Ft áfatartalmú számlát, például mert alanyi adómentes? Vagy mert cipőboltja van, ahol nem életszerű az ilyen nagy összegű értékesítés? Ezekben az esetben is be kell-e szereznie egy NAV rendszerével összekötött számlázószoftvert?

A jogszabály szó szerinti értelmezése alapján NEM HASZNÁLHAT MÁST, hiszen a tervezet így szól:

„[A számlázó programmal szemben követelmény, hogy]
d) biztosítsa a kiállított számla, valamint számlával egy tekintet alá eső okirat legalább Áfa tv. szerinti kötelező adattartalmának az állami adó- és vámhatóság részére történő, 13/A-13/B. § szerinti elektronikus úton történő továbbítását.”

forrás: https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/jogszabalyok

Ugyanakkor a NAV hivatalos weboldalán a kérdés-válasz szekció egyértelműen állást foglal: IGEN, JELENLEG HASZNÁLHATOK olyan számlázószoftvert, amely nincs bekötve a NAV-hoz:

„A Tervezet számlázó programmal szembeni követelményként határozza meg az elektronikus adatszolgáltatásra való alkalmasságot. Ez azt jelenti, hogy 2018. július 1-jétől mindenkinek le kell cserélnie a számlázó programját vagy annak egy továbbfejlesztett verziójára kell áttérnie?

Az adóalany mindaddig használhatja adatszolgáltatásra nem alkalmas számlázó programját, amíg nem kell adatszolgáltatást teljesítenie, vagyis nem állít ki a számlázó programmal egy másik belföldi adóalany részére olyan számlát, amiben 100 000 forint vagy azt meghaladó összegű adó van. Az ilyen program használatát a NAV, a tervek szerint nem szankcionálja.”

Az állásfoglalás szerint tehát – egyébként logikusan – nem az a probléma, ha a számlázószoftver nem képes adatokat küldeni a NAV felé, hanem ha:

  • a vállalkozó kibocsát NAV-beküldés köteles számlát (áfatartalom legalább 100 000 Ft),
  • és – bármilyen ok miatt – az így kibocsátott számla adatai nem jutnak el a NAV szervereire.

Elvileg akkor most indulhatna a gumicsont-rágás (vagy ketrecharc), hogy most akkor használható-e az ilyen számlázó a jövőben vagy sem, azonban vita helyett biztosan egyszerűbb és gyorsabb egy Számlázz.hu regisztráció, hiszen:

Ha a számlázód nem NAV-kompatibilis, akkor Damoklész kardjaként lebeg a fejed felett, hogy egyszer csak tényleg beüt a tuti biznisz, és eladsz valamit 100 000 Ft áfatartalommal. Akkor megáll majd az élet?
De ami még ennél is fontosabb: a Számlázz.hu a NAV online adatbeküldést a teljesen ingyenes #free fiókban is biztosítja mindenkinek most is és a jövőben is.

Nincs egyszerűbb megoldás a problémára, mint regisztrálni egy Számlázz.hu-s fiókot – majd hátradőlés helyett az ügyfeleidbe fektetni azt az energiát, amit egyébként a vitázásra és a jogszabályokra pazarolnál.

Van kérdés? 🙂

Ha többet szeretnél tudni a NAV online számlázásról és a július 1. utáni változásokról, akkor kövesd YouTube-csatornánkat és Facebook-oldalunkat, vagy kattints ide: NAV online számlázás!

Szeretnél többet tudni a NAV online számlázásról?