Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2018.07.26. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Hogyan számláztunk régen, és hogyan számlázunk ma, a 21. században? Erről mesélt Stygár László a Számlázz.hu Akadémia első évadjában.

Sokak mumusa, a kézi számlatömb

Régen, ha számlát kellett kibocsátani, elmásztunk egy nyomtatványboltba, és vásároltunk egy kézi számlatömböt. Ha megvettük, hazavittük, kézzel körmöltük bele az adatokat, amiket utólag a vevő vagy el tudott olvasni, vagy nem… Azt bizonyára tudjátok, hogy a számlákra megőrzési kötelezettség vonatkozik, ami jelenleg 8 év. Ez természetesen a kézi számlatömbre is igaz, ezért mi egy kicsit úgy képzeljük el azokat a vállalkozókat, akik ma kézi számlatömböt vásárolnak, mint a rabruhás karikatúra-figurát, akinek a lábához egy vasgolyót láncoltak, hiszen azt a kézi számlatömböt nekik onnantól kezdve 8 éven keresztül őrizniük kell!

Azt viszont kevés vállalkozó tudja, hogy hogyan szankcionálja a NAV a kézi számlatömb elvesztését: a kiszabható büntetés mértéke félmillió forint. Számlalaponként! Ez tehát a kézi számlatömbre vonatkozik.

Jó, jó, de nem tökéletes: a telepített számlázó

A másik számlázási mód a telepített számlázó használata. Régebben úgy is számláztunk, sőt valójában ez ma is egy bevett számlázási módszer, hogy a számítógépünkre, a laptopra feltelepítettünk egy számlázó szoftvert. Telepített számlázó esetén viszont ki vagyunk téve a vírusok támadásának, vagy egyszerűen elpukkan a számítógépedről a winchester, és akkor a tolvajokról még nem is beszéltünk. Akkor aztán kezdhetjük elölről a telepítést…

A profi megoldás: online számlázóprogram!

Ezért gondoljuk mi azt, hogy a 21. században egy igazán profi vállalkozó online számlázóprogramot használ: amilyen például a Számlázz.hu. Mennyire nehéz elkezdeni egy online számlázó használatát? Semennyire! A regisztráció kevesebb, mint 1 percet vesz igénybe, és ezt követően azonnal használhatod a számlázódat, amely díjbekérő, papírszámla vagy elektronikus számla kibocsátására is alkalmas. A Számlázz.hu használata esetén időbeli és darabszám-korlátozás nélkül, ingyen bocsáthatsz ki papír alapú számlát. Tényleg bármennyi ideig és tényleg bármennyit.

Mit tud még a Számlázz.hu?

Fent említettük, milyen súlyos szankciót szabhat ki a NAV abban az esetben, ha elveszíted a kézi számlatömbödet. A Számlázz.hu 12 éve üzemel, és még legalább 120 évig tervezzük a szolgáltatás nyújtását. Online számlázó használata esetén nem pusztán ezeket az előnyöket élvezheted, hanem egy sor kényelmi és költségmegtakarító szolgáltatást is igénybe vehetsz.

  • Például online számlázó esetén a számlakibocsátó fiókodat egyszerre több felhasználó is használhatja. Vagyis a cég alkalmazottai párhuzamosan, folyamatosan számlázhatnak anélkül, hogy zavarnák egymást.
  • A másik nagy előny, amiért a könyvelőd imádni fog, hogy ő maga át tudja tölteni az általad kibocsátott számlákat a saját könyvelési rendszerébe. A Számlázz.hu jelenleg 17 könyvelő rendszert támogat, tehát szinte biztos, hogy a te könyvelőd által használt rendszer is közöttük van.
  • A másik automatikus szolgáltatás a számlák kifizetettségéhez kapcsolódik. A Számlázz.hu folyamatosan figyeli, hogy kifizetettre jelölted-e a számláidat, vagy sem, és ha nem, képes a vevődnek automatikus fizetési felszólító e-mailt küldeni. Még egy automatizált folyamat, amellyel a jövőben nem neked kell foglalkoznod.
  • Online számlakibocsátó fiók használata esetén nagyon egyszerűen oldhatod meg webáruházad számlázását is. Hiszen például a Számlázz.hu egyszerűen összekapcsolható bármely webáruházzal. Ez azt jelenti, hogy a vásárlás pillanatában a számla azonnal kiállításra kerül és akár e-mailben el is küldheted a vevőd részére.
  • Ha egy vállalkozás bocsát ki átutalásos számlákat, akkor napi rendszerességű feladat számára, hogy a bankszámlakivonatot összevesse a kibocsátott számlákkal: mely számláimat fizették ki a vevők, és melyeket nem? Ezt a manuális robottevékenységet szüntetjük meg Számlázz.hu fiók használata esetén autokassza nevű szolgáltatásunkkal, amelynek lényege, hogy összekötheted számlakibocsátó fiókodat a bankszámláddal. Ha a kapcsolatot létrehozod, akkor a bankszámládra beérkező átutalások automatikusan találkoznak a kibocsátott számláiddal. A számlák automatikusan kifizetetté válnak, és „leáll” az automatikus fizetési felszólító e-mailek küldése. Fontos automatizmus, melynek lényege, hogy te a vállalkozásoddal tudj foglalkozni, ne pedig az ahhoz kapcsolódó unalmas, adminisztratív tevékenységekkel.

Ma már a számlázás nem pusztán arról szól, hogy kibocsátasz egy számlát, mert vásároltak tőled: a számlázás köré csoportosuló kényelmi szolgáltatások valódi versenyelőnyt biztosítanak konkurenseiddel szemben. A lényeg azonban nem ez, hanem egyfajta gondolkodásmód, amit mi digitális gondolkodásmódnak nevezünk, amikor úgy tervezed meg és úgy építed fel a vállalkozásodat, hogy a nem kreatív munkákat, a nem kreatív feladatokat áttolod olyan programokra, olyan szolgáltatásokra, amelyek nélküled önállóan és hibamentesen tudnak működni. No, mi úgy gondoljuk, ez a Számlázz.hu egyik legnagyobb erőssége!

Ha te is a 21. században élsz, iratkozz fel YouTube-csatornánkra, és regisztrálj számlakibocsátó fiókot egyszerűen és gyorsan!

Mi ezt a videót már továbbküldtük az összes „kéziszámlázó” vállalkozó ismerősünknek. És te?

Szeretnél többet tudni a NAV online számlázásról?