Egyre nagyobb az izgalom a július 1-jei határidő miatt – mi úgy gondoljuk, hogy talán túlságosan is. A Számlázz.hu ügyfeleknek viszont tényleg semmi okuk az aggodalomra, már nagyon sokan felkészítették fiókjukat a NAV online számlázásra!

Több mint egy hete elindult az éles regisztrációs lehetőség a NAV online számla rendszerében, azóta a Számlázz.hu-t már több mint 77 000-en használjátok, és ebből a rengeteg vállalkozóból már 6000-nél is többen végrehajtottátok a NAV online regisztrációt, és összekötöttétek a számlázási fiókotokat a NAV rendszerével, ami nagyon szép teljesítmény.

Nagy érdeklődéssel kíséritek figyelemmel a Facebook-oldalunkat és a YouTube-csatornánkat, köszönjük a sok visszajelzést, nagyon sokat segítetek ezzel, a legtöbb kérdést már megtalálhatjátok a gyakori kérdések között, vagy éppen már a Számlázz.hu felületén. Látjuk azt is, hogy a július 1-jei határidő szinte a teljes magyar vállalkozói szektort izgalomban tartja. Talán túlságosan is.

Hogy július elsején ne törjön ki a zombiapokalipszis, eláruljuk, hogy

  • kik azok, akik talán egy kicsit hanyagolhatják ezt a kérdést, esetleg nem is kell foglalkozniuk a NAV online számla rendszerével,
  • kik azok, akik Pató Pál módjára kicsit hátradőlhetnek,
  • és kik azok, akiknek viszont mindenképpen javasoljuk, hogy lehetőleg még ma, de mindenképp július 1. előtt kössék össze a számlázási fiókjukat a NAV rendszerével.

1. Alanyi adómentes vállalkozó vagy?

Az első csoportba tartoznak az alanyi adómentes vállalkozók, akik gyakorlatilag soha nem állítanak ki olyan számlát, amelynek lenne áfatartalma. Nekik igazából ezzel a jogszabályváltozással nem kell foglalkozniuk, hiszen, ha a számlának nincs áfatartalma, azt nem kell beküldeni a NAV felé, teljes nyugalommal használhatnak olyan számlázási fiókot, amely nincs összekötve a NAV rendszerével.

2. Keveset számlázol, vagy kisebb összegekben?

A második csoportba tartoznak azok a vállalkozók, akik kibocsátanak ugyan beküldésre kötelezett számlát, de csak havonta egyet vagy kettőt, ritkábban számláznak, vagy esetleg éppen nem bocsátanak ki bruttó 466 ezer forintnál nagyobb összegű bizonylatot: például nem életszerű, hogy egy cipőboltban olyan vásárlás történik, amelynek az értéke meghaladná ezt a viszonylag magas összeget. Ez az a vállalkozói csoport, amelynek ha te is tagja vagy, akkor nem biztos, hogy rohannod kell most összekötni a fiókodat a NAV rendszerével, ezt megteheted majd akkor, amikor majd kibocsátasz egy érintett számlát – talán július közepén, talán július végén. Még egy feltétel van azonban, amelynek teljesülnie kell: legyél biztos abban, hogy az ügyfélkapus azonosítód rendben van, be tudsz jelentkezni, és boldogulsz a felületen a regisztrációval. Tehát ebben az esetben megteheted, hogy majd július során, az első számla kibocsátásakor hajtod végre ezt a regisztrációt, és írod be az adatokat a Számlázz.hu-s számlázási fiókodba.

3. Ha magas összegű számlákat állítasz ki…

A többi vállalkozónak – akik jelentős összegű, tehát bruttó 466 ezer forintnál magasabb értékű számlát bocsátanak ki, vagy nagyon gyakran számláznak, illetve nem annyira jártasak az ügyfélkapu adminisztrációs világában – mindenképpen javasoljuk azt, hogy a NAV-os online regisztrációt és a számlázási fiók összekötését hajtsák végre minél előbb, még július 1. előtt.

Jönnek a NAV-szankciók?

Egy dolgot azonban tisztáznunk kell ezzel a 7. hó elsejei határidővel összefüggésben. Július 1. után bizonyos számlák adatait be kell küldeni a NAV rendszere felé, ez igaz, azonban ez nem jelenti azt, hogy ha te vállalkozó vagy, és ezt a regisztrációt még nem hajtottad volna végre, akkor júliustól NAV-szankcióra kellene számítanod. Ez egyáltalán nem igaz. Pusztán arról van szó, hogy a július 1. után kibocsátott, 100 ezer forintnál magasabb áfatartalmú számláidat a számlázó szoftvernek be kell küldenie a NAV felé. A Számlázz.hu esetén egyébként úgy fog működni ez a beküldés, hogy ha véletlenül nekirugaszkodnál egy ilyen nagy összegű számla kibocsátásának, és a Számlázz.hu érzékeli, hogy még nem kötötted össze fiókodat a NAV rendszerével, akkor nem fogja engedni azt, hogy ezt a számlát kibocsásd, mert mindenképpen szeretnénk ragaszkodni ahhoz, hogy a Számlázz.hu – mint mindig – jogszabálykövető legyen, így tehát ebben az esetben még mielőbb kibocsátanád a NAV adatszolgáltatásra kötelezett számládat, a Számlázz.hu megkér, hogy az ügyfélkapus regisztrációdat hajtsd végre. Nem bonyolult tehát a regisztráció, és ha mégis alanyi adómentes vagy, vagy ritkán számlázol, akkor is megteheted természetesen, hogy összekötöd a fiókodat. Igazából onnantól kezdve tényleg hátradőlhetsz, hiszen minden automatikusan fog működni az összekapcsolás után.

Néhány nap van hátra július 1-ig, amikor a jogszabály életbe lép. Mii folyamatosan figyelemmel kísérjük az eseményeket, maga a Számlázz.hu rendszere már teljes mértékben megfelel a jogszabályoknak, képes lenne beküldeni a számlákat a NAV rendszere felé, és július 1-jén, éjfélkor ezt a kaput meg is fogjuk nyitni, és onnantól megkezdjük majd a jogszabályban előírt számlák továbbítását a NAV felé.

Nagyon ügyesek vagytok, nagyon szépen kötögetitek össze számlázási fiókotokat a NAV rendszerével, ez látszik a számokból. Úgyhogy így tovább, köszönjük a visszajelzéseket, és a jövő héten már azzal jelentkezünk, hogyan is működik éles üzemben a NAV „csodafegyvere”, a NAV online számlázás.

Szeretnél többet tudni a NAV online számlázásról?